Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws archief

2023

Nieuwe rekentool brengt inzicht in emissies van bouwprojecten

Opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw kunnen vanaf nu gebruik maken van de online rekentool NOxestimator. De NOxestimator is een handig middel om inzicht te krijgen in emissies van een bouwproject.

Lees meer...

200 miljoen voor grootschalige aanpak biobased bouwen

De ministeries van BZK, I&W, LNV en EZK trekken 200 miljoen euro uit om het grootschalig gebruik van biobased bouwmaterialen te stimuleren. Biobased bouwen is een zeer kansrijke methode om de milieu-impact van de landbouw, industrie en de bouw te verlagen.

Lees meer...

Met biobased schiet je drie keer raak

Met welke methode je én energie kunt besparen én de CO2-impact verlaagt én 2,5 miljoen slecht geïsoleerde huizen kunt isoleren? Biobased isolatie! Op dit moment isoleert men nog grootschalig met steenwol, glaswol en PIR/PUR. Materialen die gebouwen beschermen tegen kou, maar gepaard gaan met een enorme CO2-impact tijdens de productie.

Lees meer...

Koninklijke Heijmans opent houtskeletbouwfabriek

Onlnags heeft Heijmans in Heerenveen de deuren geopend van een nieuwe fabriek voor de productie van houtskeletwoningen volgens het Heijmans Horizon® concept. Het bedrijf zet hiermee een volgende stap op weg naar industrieel en modulair bouwen.

Lees meer...

Minister Hugo de Jonge opent fabriek geWOONhout in Wehl

Onder het toeziend oog van de medewerkers, partners van geWOONhout en opdrachtgevers (woningcorporaties, beleggers en ontwikkelaars) opende minister Hugo de Jonge onlangs de fabriek van geWOONhout in Wehl.

Lees meer...

Zoetmulder en Schoots Architecten maken winnend ontwerp voor IKC Meeroevers

ZOETMULDER ontwerpt in samenwerking met Schoots Architecten IKC Meeroevers: een alzijdig, herkenbaar en iconisch kindcentrum in de nieuwe wijk Meerstad. Het robuuste rode gebouw is zowel hedendaags als tijdloos in uitstraling. Het horizontaal belijnde volume wordt met zijn verticale torenaccent een letterlijke referentiepunt in de wijk.

Lees meer...

Hortus Ludi in Nijmegen

Een project waar alle facetten van duurzaamheid samenkomen op een herkenbare plek in zijn geboortestad. Ontwikkelmanager Mickaël Schoenmakers van Dura Vermeer Bouw Zuid twijfelde geen seconde na het horen over de gewonnen aanbesteding voor het project Hortus Ludi in Nijmegen.

Lees meer...

Wereldprimeur: keurmerk voor duurzaam bosbeheer uitgebreid

Onlangs vond de jaarlijkse bijeenkomst van het PEFC keurmerk plaats. Gedurende de middag stond certificeren van bomen buiten het bos centraal, evenals de Europese ontbossingsverordening welke eind juni in werking is gegaan hoewel nog niet alle details door de EU verduidelijkt zijn.

Lees meer...

29 NOM-woningen nagenoeg volledig van hout

deltaWonen bouwt in Zwolle samen met bouwbedrijf Plegt-Vos De Tippe 29 NOM-woningen. Deze huizen krijgen energie-opwekkende en -besparende voorzieningen.

Lees meer...

Achttien HOUTbaar woningen voor Woonzorg Nederland

Koopmans Bouw is gestart met de productie en montage van achttien duurzame, circulaire en levensloopbestendige woningen in Ten Boer.

Lees meer...

Bouwerscompetitie biobased en natuur-inclusieve sociale huurwoningen

In Leeuwarden loopt de ‘Bouwerscompetitie biobased en natuurinclusieve sociale huurwoningen’; een initiatief van Sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland, het College van Rijksadviseurs (CRa) en de gemeente Leeuwarden.

Lees meer...

BDO en wethouder Kranenborg geven startsein bouw duurzaamste kantoor Breda

Wethouder Carla Kranenborg - van Eerd: “Eigentijdse, duurzame plekken die goed bereikbaar zijn: daar wil je werken. En dat is precies waar wij ons voor inzetten in Breda."

Lees meer...

Houtbouw verzekeren: 5 vragen en antwoorden

Houtbouw is in opkomst. Het is minder belastend voor het milieu en een stuk duurzamer dan gewone bouw. Het Verbond van Verzekeraars heeft daarom een brochure gemaakt.

Lees meer...

Vezelgewassen bieden landbouw en bouw duurzaam perspectief

De bouw en agrarische sector staan voor de uitdaging om de uitstoot van CO₂ en stikstof omlaag te brengen. Het gebruik van bouwmaterialen op basis van vlas en hennep kan een belangrijke bijdrage leveren aan deze uitdagingen en verbindt beide sectoren bij hun doel om meer circulair te worden.

Lees meer...

29 NOM-woningen nagenoeg volledig van hout

deltaWonen bouwt in Zwolle samen met bouwbedrijf Plegt-Vos De Tippe 29 NOM-woningen. Deze huizen krijgen energie-opwekkende en -besparende voorzieningen, zoals vloer,- spouw- en dakisolatie en zonnepanelen en worden luchtdicht opgeleverd, zodat er zo min mogelijk energie verloren gaat.

Lees meer...

Van tuinhuis naar modulaire woning

Starters van begin dertig die noodgedwongen bij hun ouders wonen, het is Wouter Bink eigenaar van BINKIES een doorn in het oog. Voor hem reden om zijn tuinhuizenconcept uit te breiden en actief de boer op te gaan om deze doelgroep de helpende hand te bieden.

Lees meer...

BAM Wonen, MIX en LAP winnen selectie voor duurzame, biobased woonbuurt in Doetinchem

Gemeente Doetinchem en Sité Woondiensten hebben de tender voor de locatie Wijnbergen De Kwekerij in Doetinchem gegund aan het team van BAM Wonen, MIX architectuur en LAP Landscape & Urban Design. Het winnende plan WeideWald bestaat uit 41 koopwoningen en 32 huurwoningen in een bosrijk gebied. De duurzame en natuurinclusieve woningen worden gebouwd met biobased materialen. De start van de bouwwerkzaamheden is voorzien voor eind 2024.

Lees meer...

CLT-casco voor zestien zorgappartementen in 2,5 week gerealiseerd

Wonion schreef voor de bouw een tender uit waarin biobased en circulariteit hoog op de agenda stonden. Een van de uitgangspunten Wonion was ervaring opdoen met het toepassen van houtbouw/CLT. Architect Vincenth Schreurs weet er raad mee.

Lees meer...

Terugkijken: bouwfysische uitdagingen in houtbouw

In deze kennissessie nam Saskia Hegeman van Nieman Raadgevende Adviseurs bezoekers van HOUTBOUW aan de hand van drie hoofdboodschappen mee in de uitdagingen én oplossingen van houtbouw.

Lees meer...

Eerste editie vakbeurs HOUTBOUW biedt perspectief

De vakbeurs HOUTBOUW kende een succesvolle eerste editie. De beurs volledig gericht op de innovatieve toepassing van hout en andere biobased materialen in de bouw, trok op geheel eigen kracht 1.309 professionals naar de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch.

Lees meer...

Bouwfysische uitdagingen in houtbouw: akoestiek, brandveiligheid en binnenklimaat

Houtbouw geeft een andere beleving en verhoudt zich anders tot comfort, dat in regelgeving veelal uitgedrukt wordt in getallen en grenswaarden. Zijn die dan wel adequaat?

Lees meer...

Vande kiest standaard voor hout

Bij Vande uit Utrecht is de focus op duurzaamheid een vanzelfsprekendheid. De akoestische oplossingen van het bedrijf zijn grotendeels gemaakt van gerecycled materiaal.

Lees meer...

Duurzaam bouwen en brandveiligheid

Klimaatverandering en zorg voor het milieu spelen een steeds grotere rol in de bouwwijzen en de bouwmaterialen die in Nederland worden toegepast. Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) deed onderzoek naar de mogelijke invloed ervan op de brandveiligheid van gebouwen.

Lees meer...

Digitalisering van het inkoopproces zorgt voor betere deals en hogere efficiency

‘Wij richten ons op de digitalisering van de keten en weten hiermee een enorme efficiencyslag op het gebied van inkoop, voorraden en logistiek te realiseren.’

Lees meer...

Regiokantoor Alliander Westpoort: de poort naar verbinding is geopend

Het nieuwe regiokantoor voor netwerkbedrijf Alliander in het Amsterdamse havengebied Sloterdijk is opgeleverd.

Lees meer...

Woodstone: het grootste houtbouwproject van Europa

De Nijs Projectontwikkeling start in Heerhugowaard met de verkoop van huizen in het grootste houtbouwproject van Europa.

Lees meer...

Duurzaam bouwen is geen rocket science

Sterker nog, Boom beweert dat het verduurzamen van de bouwketen gemakkelijker is dan het verduurzamen van een vliegtuig.

Lees meer...

TNO draagt op verschillende manieren bij aan optimalisatie CLT

Biobased bouwmaterialen zoals hout worden steeds vaker in plaats van het traditionele staal of beton ingezet. Maar er is onzekerheid bij marktpartijen en investeringen blijven achter. TNO werkt aan kennisontwikkeling en innovaties om de volle potentie te benutten.

Lees meer...

De bezoekersregistratie is OPEN

De bezoekersregistratie van de voorjaarsbeurzen HOUTBOUW, Renovatie & Transformatie en MONUMENT is open.

Lees meer...

Duurzame houtbouwoplossingen

Het in de bouwsector bekende Hakron, leverancier voor de beton- en woningbouw, is sinds dit jaar ook actief in houtbouw.

Lees meer...

Gelderland zet in op prefab en circulaire woningbouw

Dat doet de provincie met de tenderregeling Natuurlijk Sneller Bouwen.

Lees meer...

The Green Village start biobased bouwen learning community

Met 5,6 megaton aan gebruikte traditionele bouwmaterialen is de bouw één van de grootste materiaalverbruikers in de provincie Zuid-Holland.

Lees meer...

Miljoenen voor innovatie in woningbouw en infrastructuur

Het Nationaal Groeifonds kent honderd miljoen toe aan het programma Toekomstbestendige Leefomgeving. Van dit bedrag is veertig miljoen voorwaardelijk, afhankelijk van de resultaten van het programma.

Lees meer...

Hergebruik, biobased bouwen en circulair inkopen nodig voor leefbare aarde

Vivianne Heijnen stuurde vrijdag 3 februari het Nationaal Programma Circulaire Economie naar de Tweede Kamer.

Lees meer...

Rabobank wil meer met minder: bouwen binnen het CO2-budget

Meer productie en meer woningen, maar dan wel met minder emissies en minder materiaalverspilling.

Lees meer...

Woonabonnement in houten gebouw

Nederland heeft de primeur. Houten betaalbare woningen die mee buigen met de toekomst: The Urban Woods.

Lees meer...

Houthybride hoofdkantoor van DPG Media Nederland bereikt hoogste punt

Met een omvang van 22.400 m2 behoort Mediavaert tot een van de grootste houthybride kantoorgebouwen van de wereld.

Lees meer...

Energieneutrale school van hout

Voor KC De Veldkuil in Houten ontwierp ZOETMULDER een biobased schoolgebouw met kinderdagverblijf, bso en sporthal.

Lees meer...

Ridderkerk krijgt grootste sociale houten woonblok van de regio

Grote ramen, terrasjes bij de voordeuren, een autovrije straat en gemeenschappelijke ontmoetingsruimten. De jonge Rotterdamse architecten Nima Morkoç (30) en Matthijs van Mulligen (28) tekenden de plannen voor de transformatie van vier oude portiekflats uit de jaren 50 in Ridderkerk.

Lees meer...

Biobased pitch voor de nieuwbouw van Windesheim

Praktijk en Innovatiecentrum Circulaire Economie (PRICE) organiseert de biosbased pitch voor de nieuwbouw van Hogeschool Windesheim.

Lees meer...

Groei industriële houtbouw in Nederland

De woningfabrieken voor houten elementen en modules komen op stoom en het aanbod breidt zich uit.

Lees meer...

Wet- en regelgeving geen belemmering voor biobased bouwen

Bouwers en ontwikkelaars zeggen vaak dat wet- en regelgeving belemmerend werkt als ze op grotere schaal circulair biobased willen bouwen. Maar klopt dit wel?

Lees meer...

Wonen op de Performance Factory stap dichterbij

Door de eerste werkzaamheden op de bouwplaats lijkt het alsof het woongebouw op traditionele manier wordt gebouwd. Maar schijn bedriegt.

Lees meer...

Timelaps grootste massief houten gebouw Nederland

In Alkmaar staat het grootste massief houten gebouw van Nederland. Gemaakt in de fabriek en volledige demontabel.

Lees meer...

Waterleiding van biobased materialen

In december kopte Brabant Water over de eerste biobased waterleiding van Nederland. Een waterleiding gemaakt van oud frituurvet, houtpulp en suikerrietresten.

Lees meer...

Abe Bonnema Prijs voor Laura van Santen en Diederik de Koning

Laura van Santen en Diederik de Koning van la-di-da design & architecture hebben met het Dijkhuis in Strijensas de Abe Bonnema Prijs gewonnen.

Lees meer...

De urgente belofte van biobased bouwen

De publicatie ‘De urgente belofte van biobased bouwen’ brengt de belangrijkste opschalingskansen in kaart. Een korte samenvatting.

Lees meer...