Gemeente Doetinchem en Sité Woondiensten hebben de tender voor de locatie Wijnbergen De Kwekerij in Doetinchem gegund aan het team van BAM Wonen, MIX architectuur en LAP Landscape & Urban Design. Het winnende plan WeideWald bestaat uit 41 koopwoningen en 32 huurwoningen in een bosrijk gebied. De duurzame en natuurinclusieve woningen worden gebouwd met biobased materialen. De start van de bouwwerkzaamheden is voorzien voor eind 2024.
Wonion schreef voor de bouw een tender uit waarin biobased en circulariteit hoog op de agenda stonden. Een van de uitgangspunten Wonion was ervaring opdoen met het toepassen van houtbouw/CLT. Architect Vincenth Schreurs weet er raad mee.
In deze kennissessie nam Saskia Hegeman van Nieman Raadgevende Adviseurs bezoekers van HOUTBOUW aan de hand van drie hoofdboodschappen mee in de uitdagingen én oplossingen van houtbouw.
De vakbeurs HOUTBOUW kende een succesvolle eerste editie. De beurs volledig gericht op de innovatieve toepassing van hout en andere biobased materialen in de bouw, trok op geheel eigen kracht 1.309 professionals naar de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch.
Houtbouw geeft een andere beleving en verhoudt zich anders tot comfort, dat in regelgeving veelal uitgedrukt wordt in getallen en grenswaarden. Zijn die dan wel adequaat?
Bij Vande uit Utrecht is de focus op duurzaamheid een vanzelfsprekendheid. De akoestische oplossingen van het bedrijf zijn grotendeels gemaakt van gerecycled materiaal.
Klimaatverandering en zorg voor het milieu spelen een steeds grotere rol in de bouwwijzen en de bouwmaterialen die in Nederland worden toegepast. Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) deed onderzoek naar de mogelijke invloed ervan op de brandveiligheid van gebouwen.
‘Wij richten ons op de digitalisering van de keten en weten hiermee een enorme efficiencyslag op het gebied van inkoop, voorraden en logistiek te realiseren.’
Biobased bouwmaterialen zoals hout worden steeds vaker in plaats van het traditionele staal of beton ingezet. Maar er is onzekerheid bij marktpartijen en investeringen blijven achter. TNO werkt aan kennisontwikkeling en innovaties om de volle potentie te benutten.
Het Nationaal Groeifonds kent honderd miljoen toe aan het programma Toekomstbestendige Leefomgeving. Van dit bedrag is veertig miljoen voorwaardelijk, afhankelijk van de resultaten van het programma.
Grote ramen, terrasjes bij de voordeuren, een autovrije straat en gemeenschappelijke ontmoetingsruimten. De jonge Rotterdamse architecten Nima Morkoç (30) en Matthijs van Mulligen (28) tekenden de plannen voor de transformatie van vier oude portiekflats uit de jaren 50 in Ridderkerk.
Bouwers en ontwikkelaars zeggen vaak dat wet- en regelgeving belemmerend werkt als ze op grotere schaal circulair biobased willen bouwen. Maar klopt dit wel?
In december kopte Brabant Water over de eerste biobased waterleiding van Nederland. Een waterleiding gemaakt van oud frituurvet, houtpulp en suikerrietresten.