Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws archief

2024

Plantaardig isoleren breekt door, op naar de nieuwe standaard!

Kennisinstituten en Milieu Centraal zijn al om: steeds meer plantaardige isolatieproducten scoren beste keus en krijgen onomwonden aanbeveling voor gebruik. Ook gemeenten, wooncorporaties en particulieren zien biobased producten steeds meer als dé optimale isolatie-oplossing.

Lees meer...

TU Delft presenteert visie op oplossen woningnood

Op 2 april presenteerde de TU Delft haar advies voor de aanpak van de woningnood in een online rapport, een publieke tentoonstelling en een openbaar debat.

Lees meer...

Letland met acht bedrijven op HOUTBOUW

De Letse houtindustrie heeft veel te bieden voor de Nederlandse houtbouw. Letland zet niet in op grootschalige massaproductie, maar juist op slimme en klantspecifieke oplossingen.

Lees meer...

Biobased Hoogbouw Publicatie Hogeschool van Amsterdam

Biedt biobased hoogbouw een mogelijke oplossing voor het woningtekort, de verdichtingsopgave en de klimaatcrisis?  

Lees meer...

Rob Verhaegh: 'Als we duurzamer willen ontwerpen, is kennis van de uitstoot onmisbaar'

Lange tijd was onduidelijk hoe de afspraken van Parijs vertaald konden worden naar meetbare doelstellingen voor de gebouwde omgeving. Met de CO2-budgetbenadering volgens het Paris Proof Materiaalgebonden Rekenprotocol van DGBC & NIBE is er duidelijkheid gekomen.

Lees meer...

Ymere wil nog dit jaar starten met houten woontoren in Haarlem Oostpoort

Ymere wil in december 2024 starten met de bouw van een grotendeels houten woontoren in de nieuwe wijk Haarlem Oostpoort. Het is het eerste project in dit transformatiegebied.

Lees meer...

Betere houtketen is nodig om meer met hout te bouwen

Om meer te kunnen bouwen met hout en andere biogrondstoffen is een betrouwbare keten nodig. “In Nederland valt die nog wel wat te verbeteren,” vindt Henk Wanningen, grondstoffenexpert bij Staatsbosbeheer.

Lees meer...

Grootste houten gebouw ter wereld staat straks in Eindhoven

Het grootste houten gebouw ter wereld komt in Eindhoven te staan. Het wordt een enorm gebouw met twee torens van 133 en 100 meter hoog en een oppervlakte van dertien voetbalvelden. The Dutch Mountains, zoals het gebouw heet, moet in 2030 klaar zijn.

Lees meer...

Harm Jaap de Jong: 'Complexere hoogbouwwerken zijn nog een uitdaging'

Een bezoekje aan de website geeft duidelijkheid over de visie van het bedrijf ten aanzien van hout als bouwmateriaal: "Natuurlijk, hout!" We praten erover met Harm Jaap de Jong, trainee Bouw en Vastgoed bij Dura Vermeer en aanjager van bouwen met hout.

Lees meer...

Bob van der Zande: 'Er is geen weg meer terug'

“Ga ervaring opdoen met hout. Ontdek wat je tegenkomt. Er is namelijk geen weg meer terug.” Programmaleider Houtbouw Metropoolregio Amsterdam Bob van der Zande ziet vanuit zijn rol én netwerk dat houtbouw en biobased design steeds meer voet aan de grond krijgen.

Lees meer...

Bezoekersregistratie OPEN

Van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 mei vinden in de Brabanthallen in Den Bosch weer gelijktijdig de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW plaats. Belangrijkste thema’s zijn er de verbetering van - al dan niet monumentaal - vastgoed en innovaties in hout, biobased en hybride bouw. Toegang is gratis voor professionals.

Lees meer...

'In een houten omgeving gedragen mensen zich anders'

De wil om over te stappen naar CO₂-arme gebouwen is er, maar de praktijk is weerbarstig. “De betoncultuur zit diep ingebakken,” aldus Alex de Rijke, 's lands eerste hoogleraar Houtbouw.

Lees meer...

Circulair bouwen op veengrond in woonwijk Veenkracht

Veenkracht wordt een wijk waar starters, senioren én gezinnen fijn kunnen wonen en leven. Betaalbaar, energieneutraal en klimaatbestendig.

Lees meer...

Handboek Woningbouw in hout helpt corporaties met duurzaam en biobased bouwen

Martin van Rijn, voorzitter van Aedes, heeft het nieuwe Handboek Woningbouw in hout ontvangen van Karo van Dongen, namens de Brabantse Houtbouw Lente corporaties.

Lees meer...

Innodeen houdt van de breedte van de beursvloer

Innodeen is innovator van kunststof producten en bekend geworden met de DTS dorpel die vandaag de dag tot 90% uit gerecycled kunststof bestaat.

Lees meer...

Daan Bruggink: 'De CO2-heffing is het laatste zetje'

ORGA architect is koploper in biobased. Founder Daan Bruggink vindt dat de natuur de ultieme architect is en kiest voor energieneutraal, biobased, low-tech waar mogelijk en high-tech waar nodig.

Lees meer...

Exposant Rothoblaas: "Geloven in de kracht van onderzoek en ontwikkeling"

Rothoblaas maakt hoogtechnologische oplossingen voor de sectoren zwaar en massief hout, energie-efficiëntie, netto nul en andere betere bouwpraktijken. Haar perspectief inzake verbindingstechnieken.

Lees meer...

Ibrahim Selek: “De duivel zit in de details”

Hij is senior adviseur constructies bij Sweco, het grootste architecten- en ingenieursnetwerk van Europa. Als adviseur brengt hij, samen met de architect en de opdrachtgever, de haalbaarheid van houtbouw in kaart. “Bij houtbouw moet je vroeg én integraal naar de details kijken.”

Lees meer...

Herwaardering van ambachtelijke kennis sleutel tot high-tech kennis en nieuwe inzichten

Dr. ir. Christian Struck, Lector Sustainable Building Technology van Hogeschool Saxion en Alfred Evers, bedenker en medeontwerper van de mbo-opleiding Technicus Hout en Restauratie aan ROC van Twente, hebben hun krachten gebundeld.

Lees meer...

Peter Kuindersma over losmaakbaar detailleren

Losmaakbaar verbinden en bouwen maakt het onderhoud aan en het hergebruiken van elementen en gebouwen gemakkelijker. Bovendien vergroot losmaakbaarheid het adaptieve vermogen van gebouwen. Altijd doen dus! Toch? “Nee”, zegt Peter Kuindersma van Ingenii Bouwinnovatie.

Lees meer...

"Kijk verder dan de initiële bouwkosten"

Samenwerkingsverband Strotec biedt en verwezenlijkt bouwmethoden die garant staan voor een gezond binnenklimaat, een lage cost of ownership, het tegengaan van het uitputten van grondstoffen en vermindering van CO2-uitstoot.

Lees meer...

Frank Huijben: “Voor een gezonde gebouwde omgeving kijk je tienduizend jaar vooruit”

Hij is lector Biobased Bouwen bij Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences en geeft zijn visie op de stand van zaken van biobased bouwen. Hij neemt ons mee in de to do’s, waarschuwt ons voor het vooruitschuiven van problemen en geeft inzicht in zijn stip op de horizon.

Lees meer...

Exposant: isolatie-expert ISOCELL

ISOCELL is specialist in cellulose-isolatie en biedt al bijna dertig jaar duurzame oplossingen voor nieuwbouw en renovatie.

Lees meer...

Het advies van Natuurplus

Natuurplus houdt zich dagelijks bezig met het op een duurzame wijze isoleren en verduurzamen van (monumentale) panden: “Ga in gesprek met partijen die hierin koploper zijn. Gebruik een specifiek project als voorbeeld en kijk wat er mogelijk is.”

Lees meer...

Eric Kouters: “Bij kiezen voor kunststof gaat bij mij het licht uit”

Hij is betrokken bij verschillende initiatieven rondom biobased bouwen en circulariteit, waaronder HOUT100%, Building Balance, Boeren voor Biobased Bouwen en Cirkelstad. Aan het woord over biobased bouwen. Waar staan we? Doen alle partijen wel mee? Wat is het doel van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen?

Lees meer...

Natuurinclusief renoveren van corporatiebezit kán

Biobased en natuurinclusief renoveren van corporatiebezit is haalbaar, betaalbaar en schaalbaar. Tegelijkertijd voegt het kwaliteit toe aan woningen en woonomgevingen.

Lees meer...

Nieuw biobased locatieconcept voor elektrisch vrachtvervoer

Ongeveer een kwart van de uitstoot van het wegtransport in de Europese Unie is afkomstig van zware bedrijfsvoertuigen. De transitie naar elektrisch vrachtvervoer moet dan ook versneld worden.

Lees meer...

FAAY Vianen in de spotlight

"Faay is een 100% Hollands familiebedrijf en produceert al ruim vijftig jaar duurzame milieuvriendelijke oplossingen met als specialisme prefab wanden met een kern van vlas. Faay is koploper en aanjager in circulariteit. Bouwen met biobased materialen moet de norm worden."

Lees meer...

"Bouwen in hout wordt het nieuwe normaal”

“Geweldig om een project als Switi in Amsterdam Zuidoost in aanbouw te bezoeken en nu gerealiseerd te zien worden. Het met bamboe afgewerkte appartementengebouw staat en vormt een verrijking voor het gebied. De houten droom is werkelijkheid geworden!”

Lees meer...