In de fabriekshallen van Broeze en De Groot Vroomshoop is hard gewerkt aan de productie van alle stalen en houten componenten voor de eerste circulaire fietsenstalling van ProRail aan de parkzijde van het station.
Van kampioen dure - naar kampioen betaalbare woningen. Was de ambitie van VORM tien jaar geleden. Nu is het tijd voor een revolutie in de markt van woningbouw.
Jan de Jong: "Ons doel was duidelijk: we wilden op deze beurs vooral laten zien welke dingen er spelen en alvast onze visie voor de toekomst uit de doeken doen."|
Op dinsdag 14 mei gaven Dennis Hauer van Urban Climate Architects en Lidewij Lenders van MAATworks architecten tijdens een kennissessie op HOUTBOUW inzicht in hoe we gestapelde houtbouw ook figuurlijk naar nieuwe hoogten kunnen brengen.
Behoud en verduurzaming van bestaand vastgoed en de toekomst van biobased bouwen: daar draaide het om, vorige week in de Brabanthallen in Den Bosch. Matchmaker in de energietransitie 54events uit Breukelen organiseerde er, voor de tweede keer in deze combinatie, de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW.
Kennisinstituten en Milieu Centraal zijn al om: steeds meer plantaardige isolatieproducten scoren beste keus en krijgen onomwonden aanbeveling voor gebruik. Ook gemeenten, wooncorporaties en particulieren zien biobased producten steeds meer als dé optimale isolatie-oplossing.
Op 2 april presenteerde de TU Delft haar advies voor de aanpak van de woningnood in een online rapport, een publieke tentoonstelling en een openbaar debat.
De Letse houtindustrie heeft veel te bieden voor de Nederlandse houtbouw. Letland zet niet in op grootschalige massaproductie, maar juist op slimme en klantspecifieke oplossingen.
Lange tijd was onduidelijk hoe de afspraken van Parijs vertaald konden worden naar meetbare doelstellingen voor de gebouwde omgeving. Met de CO2-budgetbenadering volgens het Paris Proof Materiaalgebonden Rekenprotocol van DGBC & NIBE is er duidelijkheid gekomen.
Ymere wil in december 2024 starten met de bouw van een grotendeels houten woontoren in de nieuwe wijk Haarlem Oostpoort. Het is het eerste project in dit transformatiegebied.
Om meer te kunnen bouwen met hout en andere biogrondstoffen is een betrouwbare keten nodig. “In Nederland valt die nog wel wat te verbeteren,” vindt Henk Wanningen, grondstoffenexpert bij Staatsbosbeheer.
Het grootste houten gebouw ter wereld komt in Eindhoven te staan. Het wordt een enorm gebouw met twee torens van 133 en 100 meter hoog en een oppervlakte van dertien voetbalvelden. The Dutch Mountains, zoals het gebouw heet, moet in 2030 klaar zijn.
Een bezoekje aan de website geeft duidelijkheid over de visie van het bedrijf ten aanzien van hout als bouwmateriaal: "Natuurlijk, hout!" We praten erover met Harm Jaap de Jong, trainee Bouw en Vastgoed bij Dura Vermeer en aanjager van bouwen met hout.
“Ga ervaring opdoen met hout. Ontdek wat je tegenkomt. Er is namelijk geen weg meer terug.” Programmaleider Houtbouw Metropoolregio Amsterdam Bob van der Zande ziet vanuit zijn rol én netwerk dat houtbouw en biobased design steeds meer voet aan de grond krijgen.
Van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 mei vinden in de Brabanthallen in Den Bosch weer gelijktijdig de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW plaats. Belangrijkste thema’s zijn er de verbetering van - al dan niet monumentaal - vastgoed en innovaties in hout, biobased en hybride bouw. Toegang is gratis voor professionals.
De wil om over te stappen naar CO₂-arme gebouwen is er, maar de praktijk is weerbarstig. “De betoncultuur zit diep ingebakken,” aldus Alex de Rijke, 's lands eerste hoogleraar Houtbouw.
Martin van Rijn, voorzitter van Aedes, heeft het nieuwe Handboek Woningbouw in hout ontvangen van Karo van Dongen, namens de Brabantse Houtbouw Lente corporaties.
ORGA architect is koploper in biobased. Founder Daan Bruggink vindt dat de natuur de ultieme architect is en kiest voor energieneutraal, biobased, low-tech waar mogelijk en high-tech waar nodig.
Rothoblaas maakt hoogtechnologische oplossingen voor de sectoren zwaar en massief hout, energie-efficiëntie, netto nul en andere betere bouwpraktijken. Haar perspectief inzake verbindingstechnieken.
Hij is senior adviseur constructies bij Sweco, het grootste architecten- en ingenieursnetwerk van Europa. Als adviseur brengt hij, samen met de architect en de opdrachtgever, de haalbaarheid van houtbouw in kaart. “Bij houtbouw moet je vroeg én integraal naar de details kijken.”
Dr. ir. Christian Struck, Lector Sustainable Building Technology van Hogeschool Saxion en Alfred Evers, bedenker en medeontwerper van de mbo-opleiding Technicus Hout en Restauratie aan ROC van Twente, hebben hun krachten gebundeld.
Losmaakbaar verbinden en bouwen maakt het onderhoud aan en het hergebruiken van elementen en gebouwen gemakkelijker. Bovendien vergroot losmaakbaarheid het adaptieve vermogen van gebouwen. Altijd doen dus! Toch? “Nee”, zegt Peter Kuindersma van Ingenii Bouwinnovatie.
Samenwerkingsverband Strotec biedt en verwezenlijkt bouwmethoden die garant staan voor een gezond binnenklimaat, een lage cost of ownership, het tegengaan van het uitputten van grondstoffen en vermindering van CO2-uitstoot.
Hij is lector Biobased Bouwen bij Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences en geeft zijn visie op de stand van zaken van biobased bouwen. Hij neemt ons mee in de to do’s, waarschuwt ons voor het vooruitschuiven van problemen en geeft inzicht in zijn stip op de horizon.
Natuurplus houdt zich dagelijks bezig met het op een duurzame wijze isoleren en verduurzamen van (monumentale) panden: “Ga in gesprek met partijen die hierin koploper zijn. Gebruik een specifiek project als voorbeeld en kijk wat er mogelijk is.”
Hij is betrokken bij verschillende initiatieven rondom biobased bouwen en circulariteit, waaronder HOUT100%, Building Balance, Boeren voor Biobased Bouwen en Cirkelstad. Aan het woord over biobased bouwen. Waar staan we? Doen alle partijen wel mee? Wat is het doel van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen?
Biobased en natuurinclusief renoveren van corporatiebezit is haalbaar, betaalbaar en schaalbaar. Tegelijkertijd voegt het kwaliteit toe aan woningen en woonomgevingen.
Ongeveer een kwart van de uitstoot van het wegtransport in de Europese Unie is afkomstig van zware bedrijfsvoertuigen. De transitie naar elektrisch vrachtvervoer moet dan ook versneld worden.
"Faay is een 100% Hollands familiebedrijf en produceert al ruim vijftig jaar duurzame milieuvriendelijke oplossingen met als specialisme prefab wanden met een kern van vlas. Faay is koploper en aanjager in circulariteit. Bouwen met biobased materialen moet de norm worden."
“Geweldig om een project als Switi in Amsterdam Zuidoost in aanbouw te bezoeken en nu gerealiseerd te zien worden. Het met bamboe afgewerkte appartementengebouw staat en vormt een verrijking voor het gebied. De houten droom is werkelijkheid geworden!”