Afscheid van lineaire economie, welkom aan circulaire economie
De biobased economie is dichterbij dan u denkt. We kunnen onze economie namelijk nu al baseren op hernieuwbare materialen zoals duurzaam hout, stelt Accsys, dat het acetyleer proces gebruikt om geacetyleerd FSC hout (Accoya) te produceren, dat perfect past in de bio-cycle van het C2C concept.
Als gevolg van een toenemende wereldbevolking en consumptie, in combinatie met de huidige weggooimentaliteit van de lineaire economie, ontstaan er grote milieuproblemen zoals uitputting van grondstoffen, grootschalige ontbossing van tropische regenwouden, een enorm afvalprobleem en het broeikaseffect. Gezien deze achtergrond lijkt het ondenkbaar om door te blijven gaan met de massaconsumptie van schaarse grondstoffen als tropisch hardhout en niet hernieuwbare grondstoffen zoals plastic, beton en metaal die ook nog eens een enorme energiebehoefte hebben tijdens productie. Het is evident dat ons huidige lineaire economische model niet langer houdbaar is. Hoewel er verschillende initiatieven zijn binnen het circulaire economie concept, die pogen de kringloop van niet-hernieuwbare materialen te sluiten in de zogenaamde ‘technische cyclus’, gebeurt dit in de praktijk helaas maar zelden. Vaak worden echter techno-cycle materialen, zoals kunststof en aluminium, verkozen boven duurzaam hout vanwege hun goede technische prestatie.
Dat is nu niet meer nodig, want met geacetyleerd FSC hout (Accoya) is er een bouwmateriaal dat de technische prestaties van de techno-cycle materialen minimaal evenaart, terwijl het 100% in de bio-cycle - met zijn grote milieuvoordelen - past. Duurzaam hout uit duurzaam beheerde bossen/plantages uit de bio-cycle van de circulaire economie heeft drie wezenlijke milieuvoordelen heeft ten opzichte van materialen uit de techno-cycle:
- Duurzaam hout is hernieuwbaar (indien uit duurzaam beheerde bossen, een oneindige bron van grondstof)
- Duurzaam hout heeft een zeer lage, soms zelfs negatieve CO2 voetafdruk
- Indien goed ontworpen (demontabel en gebruik van biobased lijmen en coatings), is duurzaam hout 100% biologisch afbreekbaar en kan na de levensduur worden afgebroken tot nutriënten waar weer een nieuwe boom/plant uit kan groeien.
Tijdens het acetyleerproces worden de hydrofiele OH groepen in het duurzame hout - die zorgen voor krimp en zwel en ontvankelijkheid voor schimmels - vervangen door meer stabiele hydrofobe acetyl groepen, die van nature al voorkomen in duurzaam hout. Hierdoor ontstaat een volledig gifvrij duurzaam houtproduct met perfecte technische prestaties als kwaliteit, sterkte en schoonheid. Geacetyleerd FSC hout (Accoya) is CO2 neutraal over de gehele levensduur en 100% biologisch afbreekbaar. Ook in de afvalfase levert dit type hout geenszins problemen op. Net als onbehandeld, schoon hout, kan het op verschillende manieren gere- of upcycled worden naar allerlei hoogwaardige toepassingen.
Accoya (www.accoya.com) is als het enige constructieve bouwmateriaal in de markt al sinds 2010 C2C gold gecertificeerd en werd mede om deze reden onder andere toegepast in het stadskantoor Venlo en het Early Childhood Center in Wassenaar, beide ontworpen door Kraaijvanger architecten, en het eerste C2C geïnspireerde kantorenpark Park 2020.
Accsys is partner in de Built Positive beweging geïnitieerd door het C2C Product Innovatie Instituut, om zo verder de principes van Cradle to Cradle in de gebouwde omgeving te verspreiden.