Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Abe Bonnema Prijs voor Laura van Santen en Diederik de Koning


Architecten Laura van Santen en Diederik de Koning van la-di-da design & architecture hebben met het Dijkhuis in Strijensas de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2022 gewonnen. Het duo ontvangt hiervoor een bedrag van € 20.000,-. Dit maakte Ed Nijpels, voorzitter van de ir. Abe Bonnema Stichting, op 10 december bekend in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Het door la-di-da design & architecture ontworpen Dijkhuis in Strijensas heeft grote indruk gemaakt op de jury en tegelijkertijd een indringend debat opgeroepen. De opdracht was om een huis met maximale bouwkosten van € 200.000,- te realiseren. De architecten hebben volgens de jury een project gerealiseerd, dat door de toepassing van innovatieve concepten voorbeeldig is, een nieuwe standaard zet en een toonbeeld is van vernieuwing van de architectuur. Ze tonen engagement door met onderzoek naar duurzame ontwikkeling de architectuur te veranderen. ‘Het Dijkhuis is een nieuwe betaalbare typologie voor wonen in het buitengebied en schittert door de potentie die het uitstraalt. De pamflettistische kracht van het gerealiseerde ontwerp is sterk en dat moet juist nú gehonoreerd worden, gelet op de grote transities die nodig zijn,’ aldus juryvoorzitter Meta Knol.

De architecten

Laura van Santen (1985) studeerde in 2010 af als architect aan de TU Delft. In 2015 richtte ze samen met Diederik de Koning (1983, architect en technisch planoloog) la-di-da design & architecture op. Met hun bureau proberen ze op een zo economische manier ecologisch te bouwen. In 2017 won het duo de Architectuur Prijs Achterhoek voor een woning met schuur in Laren. De fascinatie met eco-brutalisme leidt tot praktische maar ongebruikelijke oplossingen voor kleinschalige woonprojecten.

De gratis toegankelijke tentoonstelling is tot en met 15 januari 2023 in de entreehal van het Fries Museum te Leeuwarden te zien.

De jury

De jury van de Bonnema Prijs staat onder leiding van Meta Knol en bestaat verder uit Steven Delva, Kees Kaan, Hedwig Saam en drie eerdere winnaars van de Abe Bonnema Prijs: Ninke Happel, Jan Nauta en Gus Tielens. De ir. Abe Bonnema Stichting beoogt door het uitreiken van de Abe Bonnema Prijs een bijdrage te leveren aan het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland. Via deze voorname architectuurprijs wordt het gedachtegoed van de Friese architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden. De Abe Bonnema Prijs werd dit jaar voor de tiende keer uitgereikt.

Eerdere winnaars van de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten zijn Marjolein van Eig (2014), Ard de Vries (2016), Jan Nauta (2018) en Ard Hoksbergen (2020).

Ga terug