Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Beperk CO2-uitstoot door gebruik van hout


Houtbouw is nog steeds in opkomst, vooral vanwege de circulaire voordelen. Bedrijven die een steentje willen bijdragen aan het beperken van de CO2-uitstoot kiezen daarom voor hout. Een van de meeste recente voorbeelden is een nieuwe bedrijfshal met kantoor van RPP Kunststofoplossingen in het Overijsselse Nieuwleusen.

Emmelien Regeling van RPP Kunststofoplossingen legt uit waarom voor een houten constructie is gekozen. "We willen als kunststofbedrijf graag een steentje bijdragen aan het beperken van de CO2-uitstoot. Naast dat we met hout circulair bouwen, is het verschil in CO2-uitstoot tussen hout en staal enorm."

Derde leven
De constructie van de nieuwe bedrijfshal en het kantoor is gemaakt door De Groot Vroomshoop. Enkele balken die gebruikt zijn voor het kantoor, beginnen al aan een derde leven. Ze komen uit een tankstation en zijn daarna hergebruikt in een bedrijfshal van De Groot Vroomshoop zelf. Na de ontmanteling van die hal zijn ze nu opnieuw gebruikt voor het kantoor van RPP Kunststofoplossingen.

Voordelen
Bouwen met hout biedt veel voordelen. Niet alleen het grote CO2-voordeel. Ook is de constructie makkelijk demontabel te maken door houtverbindingen te gebruiken of stalen spijkers of schroeven. Buiten deze voor de hand liggende circulaire voordelen van de toepassing van hout, zijn er ook andere kwaliteiten, vertelt Regeling. "We kunnen goed vergelijken, omdat we voorheen een bedrijfshal hadden met een stalen constructie. Wat we merken is dat hout een veel fijnere akoestiek heeft. Dat geldt trouwens ook voor de sfeer en de uitstraling. Daarin betekent hout ook zeker wat."

Circulair geen abc’tje
Circulair bouwen is nog geen abc’tje, vertelt Regeling. "Veel partijen zijn nog niet voorbereid op circulair bouwen. Voor de gemeente Dalfsen, waar Nieuwleusen onder valt, was het helemaal nieuw. Ze ondersteunden ons initiatief, maar we merkten aan alles dat ze iets anders gewend zijn. De hergebruikte deuren zijn bijvoorbeeld wel brandveilig, maar waren niet als zodanig gecertificeerd. Dus uiteindelijk hebben we de deuren opnieuw laten certificeren om aan de eisen voor brandveiligheid te kunnen voldoen."

Groenregeling
Om de duurzame bouw mogelijk te maken is er gebruik gemaakt van de Regeling groenprojecten via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit is een gezamenlijke regeling van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Financiën voor groene investeringen. Meer over de vernieuwde regeling in onze volgende nieuwsbrief. 

Bron: rvo.nl

Ga terug