Biobased isolatie in de praktijk
Interview met Anne-Lize Verwoerd

Biobased isolatiematerialen winnen zowel in de nieuwbouw als bij de verduurzaming van bestaande bouw terrein. Het duurzame karakter en de bewezen gezondheidseffecten voor gebruikers zijn hiervoor de belangrijkste redenen. Steeds meer opdrachtgevers nemen biobased mee in hun uitvraag waardoor bouwers een impuls krijgen werk te maken van biobased. Dat merken ze ook bij Natuurplus, een Nederlands bedrijf dat zich specialiseert in het aanbieden van biobased isolatiematerialen en diensten voor duurzame bouwprojecten. We praten met Anne-Lize Verwoerd.
Van eerste kennismaking tot toepassing
“Veel bouwbedrijven komen na zo’n specifieke vraag van een opdrachtgever bij ons voor informatie. Vaak ontbreekt het ze aan kennis en ervaring. De eerste vragen gaan dan ook vaak over de constructie: Hoe wordt een biobased woning opgebouwd? Waar moet rekening mee worden gehouden? En hoe zit het met de kosten in vergelijking met traditionele materialen? Tijdens zo’n eerste afspraak zien bouwers ook dat de initiële aannames over toepasbaarheid en prijs lang niet altijd kloppen.”
“Een eerste project is meestal een leerproces. Slanke, houten constructies worden vaak zo ontworpen dat ze zo min mogelijk materiaal (hout) bevatten, maar niet elke variant is geschikt voor de inblaastechniek dat onder hoge druk wordt uitgevoerd. In deze fase zijn gedegen advies en praktijkervaring essentieel.”
Zelf doen of uitbesteden?
De uitvoering verschilt per bedrijf. Bij een eerste project wordt het inblazen van isolatiemateriaal vaak aan ons uitbesteed. De (prefab)bouwer treft de voorbereidingen, waarna een gespecialiseerd team van Natuurplus het isolatiemateriaal met de juiste technieken aanbrengt. Bij grotere bedrijven ontstaat na verloop van tijd vaak de behoefte om het proces in eigen beheer te nemen. Sommigen investeren in handmatige of halfautomatische vulinstallatie, terwijl anderen kiezen voor een volledig geautomatiseerd vulsysteem. Voor kleinere bouw- en prefabbedrijven blijft uitbesteden vaak de meest efficiënte optie.
De voordelen van biobased materialen
Een van de belangrijkste voordelen van biobased isolatie is het natuurlijke, zelfregulerende vermogen van de constructie. Een dampopen gebouw kan ademen en vocht op een natuurlijke manier afvoeren. Dit verlaagt niet alleen de kans op schimmelvorming, maar zorgt er ook voor dat de investering in aanvullende installaties voor de woning drastisch verlaagt. Warmteopslag en faseverschuiving spelen hierin een grote rol: een biobased woning reguleert zijn binnenklimaat op een manier die niet direct wordt meegenomen in huidige rekenmethodes zoals de NTA 8800. Hierdoor lijkt het rendement van traditionele materialen soms vergelijkbaar, terwijl de werkelijke prestaties van biobased isolatie in de praktijk aantoonbaar beter uitvallen.
Certificering en nieuwe ontwikkelingen
“De markt voor biobased isolatiematerialen ontwikkelt zich snel,” aldus Verwoerd. “Houtvezel en cellulose zijn inmiddels volledig gecertificeerd, terwijl nieuwere materialen op de juiste certificeringen wachten. Ik verwacht dat er binnenkort een aantal de verdiende certificering krijgen. Dit zijn materialen die lokaal geteeld worden; een interessant perspectief. Dit gegeven verlaagt de CO₂-uitstoot in vergelijking met de huidige isolatiematerialen op de markt, die vaak uit het buitenland worden geïmporteerd aanzienlijk. De verwachting is dat op korte termijn meer biobased materialen volledig gecertificeerd en toepasbaar zullen zijn. Natuurplus houdt haar klanten hiervan op de hoogte.”
Nieuwe toepassingen en opkomende markten
“Timmerfabriek Verhoeven en Van Dillen Bouwgroep, beide actief in de prefab-sector, hebben onlangs geïnvesteerd in een halfautomatische vulinstallatie. Bij de implementatie heeft ons team ondersteuning geboden om de machines optimaal in te stellen. Dit heeft geleid tot succesvolle projecten en laat zien hoe prefab constructies steeds verder worden geoptimaliseerd.”
Een opvallende groeimarkt is de chaletbouw, waar veel mantelzorgwoningen worden gerealiseerd. Natuurplus heeft recent een eerste chaletproject gerealiseerd. Hoewel het eindproduct verschilt, blijft de aanpak hetzelfde. “Dit bevestigt dat de transitie naar biobased bouwen in volle gang is. Hoewel de bouwregelgeving nog niet volledig aansluit op de unieke eigenschappen van biobased isolatiematerialen, groeit de acceptatie binnen de sector. Zowel grote als kleine bouw- en prefabbedrijven ontdekken de voordelen en passen hun werkwijzen aan. Met elkaar zorgen we ervoor dat biobased bouwen de norm wordt.”
Ontmoet Natuurplus op HOUTBOUW 2025, stand 1.A105.