Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Bob van der Zande: 'Er is geen weg meer terug'

Expert aan het woord


“Ga
ervaring opdoen met hout. Ontdek wat je tegenkomt. Er is namelijk geen weg meer terug.” Programmaleider Houtbouw Metropoolregio Amsterdam Bob van der Zande ziet vanuit zijn rol én netwerk dat houtbouw en biobased design steeds meer voet aan de grond krijgen. “Tegelijkertijd zie ik ook projecten die in houtbouw zijn ontworpen waarbij op het laatste moment wordt teruggegrepen op traditionele technieken. Mijn oproep aan de branche: ga ervaring opdoen met hout. Houtbouw wordt het nieuwe normaal, de carbon credits en CO2-beprijzing zijn in de maak, waarom zou je wachten?”

Convenant Houtbouw MRA 2021-2025

In het Convenant Houtbouw van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is het streven vastgelegd om vanaf 2025 20% van de woningproductie van hout en andere biobased materialen te laten uitvoeren, zodat woningen sneller en duurzamer worden gebouwd. Dat levert jaarlijks een reductie op van circa 220.000 ton CO2-uitstoot en een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van stikstof. “Volgens de hieraan verbonden monitor gaan we die target niet halen. Dat is in mijn ogen ook niet erg, want de belangrijkste doelstelling is dat de publieke én private partijen ervaring opdoen met hout. Ontdek wat je tegenkomt, dat is de achterliggende gedachte. Er is namelijk geen weg meer terug.”

No brainer

Van der Zande is naast Programmaleider Houtbouw van de MRA ook Board Member bij Built by Nature (BbN) en betrokken bij een nieuwe stichting die met subsidie van het Nationaal Groeifonds de opschaling van houtbouw gaat aanjagen. “Houtbouw en biobased bouwen staan voor het eerst sinds honderd jaar weer op de kaart en dat vertel ik op elke plek waar ik daar de kans toe krijg. Het is toch ook een enorme no brainer als je weet hoe weinig CO2 met houtbouw de atmosfeer in wordt geslingerd? De gemiddelde klimaatmaatregel in het licht van CO2-beperking vraagt om gedragsverandering en kost veel geld. Bouwen met hout kent die drempels niet. Gedragsverandering is niet nodig en met de komst van CO2-beprijzing en een grotere schaal wordt houtbouw goedkoper dan elk ander alternatief. Het is in mijn ogen by far de beste oplossing om CO2-uitstoot te reduceren, wetende dat de traditionele nieuwbouw van vastgoed 20% van alle CO2-uitstoot in de wereld veroorzaakt.”


Robin Wood

Talkshow

Ervaring opdoen dus. “En de kennis die er al is tot je nemen,” vult Van der Zande aan, waarmee de link naar de vakbeurs HOUTBOUW is gelegd. Van der Zande is namelijk de moderator van de talkshow op de beurs die op 14 mei aanvangt. “Na het welkomstwoord en de keynote van kwartiermaker biobased bouwen Pablo van der Lugt organiseren we een gesprek met vier fantastische tafelgenoten die vanuit wetenschappelijk en praktisch oogpunt houtbouw en biobased bouwen bespreken. Naast Pablo, die dus ook aanschuift, spreken we met lector Biobased Bouwen Frank Huijben, Founding Partner van LEVS architecten en Spoorbouwmeester Marianne Loof en Managing Director and Founder van Finch Buildings Jurrian Knijtijzer. Mijn eerste vraag aan de tafelgenoten zal zijn hoe ze tegen de huidige situatie rond houtbouw in Nederland aankijken. We zijn al een paar jaar bezig met stimuleren en het lijkt best wel van de grond te komen, maar het gaat zeker niet vanzelf. Mijn vervolgvraag zal over het versnellen van de opschaling gaan. Zijn er nog technische of procedurele aandachtspunten? Welke partijen moeten harder gaan lopen? Beschikken we over voldoende producenten voor de gewenste opschaling?”

Kennisdelen

Van der Zande ziet vakbeurs HOUTBOUW bij voorkeur uitgroeien tot een beurs waar naast leveranciers ook grote bouwers en ontwikkelaars, architectenbureaus, woningcorporaties en gemeenten hun kennis exposeren. “Er zijn steeds meer partijen die kennis en oplossingen willen delen. Samen kunnen we de partijen die nog twijfelen helpen bij het maken van de benodigde stappen. We kunnen laten zien wat al mainstream is en in nauwe samenwerking voorrang geven aan de vraagstukken die nog extra aandacht vragen, zoals brandveiligheid en geluid. Een mooie uitdaging voor de editie van volgend jaar.”

Schrijft u zich hier in voor de talkshow op 14 mei 2024?

Ga terug