Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Circulaire en van 100% restafval gemaakte gevelbekleding


“Je hoeft maar een vakblad open te slaan en je stuit op artikelen over circulariteit,” vertelt Jos Beverborg, technical sales engineer van Innodeen. “Circulariteit is hot en dat is niet voor niets. Reden voor Innodeen om al ruim voor de coronacrisis aan de slag te gaan met de ontwikkeling van een circulair product.”

De tijd van de coronacrisis goed besteed

Innodeen startte in de jaren voor de pandemie met de ontwikkeling van Compodeen, een biocomposiet dat voor 72% uit naaldhout en 28% uit polypropyleen bestond. “In 2019 waren we klaar voor de marktgang en kort daarna werden we geconfronteerd met de coronacrisis waarin alle beurzen werden afgezegd. Een lang verhaal kort: we hebben deze tijd aangegrepen om ons product nog veel duurzamer te maken. In die tijd haalden we nog houtvezels uit Zuid-Duitsland en maakten we gebruik van nieuw kunststof. De spiegel die we onszelf voorhielden, vertelde dat het nog veel circulairder kon. En daar zijn we mee aan de slag gegaan!”

Samenwerkingspartners

Innodeen is in samenwerking met Saxion en Rouwmaat gaan onderzoeken of vezels uit sloophout en verpakkingshout geschikt zouden zijn voor Compodeen en dat bleek het geval. Door houtvezel dichterbij huis aan te kopen, stoot Innodeen aanzienlijk minder CO2 uit. “Hier kunnen we de aankoop van recyclaten polypropyleen via Veolia bij optellen. De nieuwe samenstelling levert nog steeds een product dat aan duurzaamheidsklasse I voldoet, maar scoort significant hoger op de milieuladder. Wat circulariteit betreft zitten we met Compodeen ook op een mooi kwaliteitsniveau. Het product is zonder problemen driemaal uit dezelfde materialen samen te stellen.”

Compodeen is in onbehandelde vorm buiten toepasbaar en gedraagt zich als tropisch hardhout. Het product is vorig jaar op de vakbeurs PREFAB geïntroduceerd en wordt inmiddels door verschillende architecten voorgeschreven. Sterker nog, de eerste woningbouwprojecten zijn aanstaande.

Ontmoet Innodeen als exposant op de vakbeurs HOUTBOUW, van 23 tot en met 25 mei 2023 in de Brabanthallen in Den Bosch.

Ga terug