Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

De bouwmaterialen van morgen


Tijdens dit grootste designevenement van Noord-Europa presenteren ruim 2.600 ontwerpers  hun werk en concepten aan meer dan 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland op 120 locaties in de stad. Hoewel tijdens het evenement alle denkbare disciplines en aspecten van design aan bod komen, ligt de nadruk op experiment, vernieuwing en cross-overs. Dit jaar was er veel aandacht voor duurzaamheid en circulariteit, in het bijzonder in de bouwsector. Welke bedrijven ontwikkelen de bouwmaterialen van morgen? Change.inc zette ze voor ons op een rij:

Compostplaten van RikMakes

De compostboards van RikMakes zijn gemaakt van natuurlijke vezels en bindmiddelen. De circulaire ontwerper haalt zijn vezels van organische reststromen zoals hennepsnippers, strostof en oude bloemen. Deze vezels worden geperst in platen van 90 bij 50 centimeter, waarna het vergelijkbare eigenschappen als hout heeft en het voor allerlei toepassingen gebruikt kan worden. Aan het eind van de levensduur kan het materiaal in de natuur worden afgebroken en laten de vezels en suikerverbindingen een vruchtbare bodem achter.

Schimmelvloer van Mogu

De vloeren van Mogu leunen op een natuurlijk fenomeen met toepassingen die we in de toekomst waarschijnlijk nog veel vaker gaan zien: mycelium. Mycelium is een netwerk van draden van schimmels en paddenstoelen. Mogu voedt hun schimmels met laagwaardige materie, zoals koffiedik en schelpen, waarna het mycelium er een hoogwaardig materiaal van maakt. Mogu maakt van dit materiaal, samen met textielresten, akoestische tegels.

Snel gedroogde kalkhennep van EXIE

Eén van de producten van EXIE is CaNaDry; gedroogde kalkhennep. Het is een mix van kalk, hennep, een gepatenteerd additief, mineralen en water dat gebruikt kan worden als isolatiemateriaal. Kalkhennep wordt al langer als duurzaam isolatiemateriaal verkocht. Een nadeel is alleen dat het mengsel een lange droogtijd heeft. Maar EXIE ontwikkelde een speciale droogtunnel die deze droogtijd aanzienlijk verkort. De mix CaNaDry kan gebruikt worden voor muren, vloeren en daken.

Zeewierplaten van BlueBlocks

Nog zo’n natuurlijk wondermiddel met eindeloze toepassingen: zeewier. BlueBlocks maakt vezelplaten van de resten van bruin zeewier, nadat er waardevolle eiwitten uit gewonnen zijn. De platen zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen, vrij van chemicaliën en composteerbaar. SeaWood Materials komt voort uit het onderzoeksproject Maasplaat wat ooit in Rotterdam begon. Uiteindelijk wil BlueBlocks het materiaal gebruiken voor stijlvolle wanden in huizen en kantoren.

Kunst van wierwaar van Studio Klarenbeek & Dros

En nu we het toch over zeewier hebben: Studio Klarenbeek & Dros maakt replica’s van kunststof designvoorwerpen uit wierwaar, een materiaal op basis van algen en zeewier. Wierwaar is een biologisch afbreekbaar alternatief voor plastics. Op het moment zijn de objecten van wierwaar te zijn in een online expositie van het museum Boijmans Van Beuningen. De tentoonstelling genaamd de afbreekeconomie laat de transitie van fossiel naar bio-based zien door de ogen van kunstenaars.

3D-printen met rioolpasta van Omlab

Omlab omarmt de 3D-printer. Het bedrijf wil grondstoffen benutten uit de rioolzuivering en drinkwaterproductie, zoals calciet, celulose, kaumera, plus water en alginaat. Omlab mengt deze materialen tot pasta’s die lijken op klei. Deze pasta kan vervolgens met een 3D-printer gevormd worden tot allerlei ontwerpen die gebruikt kunnen worden in de bouw.

Beton met mos van Scape Agency

Scape Agency ontwikkelde een bioreceptief alternatief voor beton: Ecolve. Dit materiaal bestaat uit gerecyclede reststromen uit de betonindustrie gemengd met een binder die iets bijzonders doet. Ecolve stimuleert namelijk de aangroei van mos. Zo slaan muren van gebouwen CO2 op, zorgen ze voor verkoeling en ontstaat er ruimte voor biodiversiteit.

Prefab strohuizen van EcoCocon

Strotec pleit voor stro als volwaardig bouwmateriaal. Het bedrijf ontwikkelde het wandsysteem genaamd EcoCocon. Het zijn panelen voorzien van een houten frame gevuld met geperst stro. Een luchtdicht en damp-open membraan voorkomt warmteverlies en zorgt voor vochtoverdracht. Extra bijzonder is dat de bouwblokken van EcoCocon leverbaar zijn om prefab woningen mee te bouwen. In samenwerking met architecten kan Strotec woningen leveren die snel te bouwen zijn, in alle soorten en maten.

Ga terug