Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

De eerste circulaire huurwoningen in Twente


Woningcorporatie De Woonplaats en zeven samenwerkingspartijen realiseerden de eerste circulaire woningen in Twente. Door het bouwen met veel herbruikbaar materiaal en keuze voor hernieuwbare bouwmaterialen als hout is de milieubelasting minimaal.

Op dinsdag 5 januari zijn door Woningcorporatie De Woonplaats de sleutels uitgereikt van zeven huurwoningen in de Enschedese wijk Stroinkslanden. Circulaire huurwoningen, die op de plek van gesloopte oude huurwoningen zijn gebouwd. De sociale huurwoningen zijn 100 m2 groot en hebben twee slaapkamers. Het materiaal voor de woningen kan over 50 jaar opnieuw worden gebruikt. Daarnaast zijn de woningen zo gebouwd dat ze demontabel zijn en de materialen goed gescheiden kunnen worden, mede dankzij scheiding van casco, schil, installaties en inbouw. Deze aanpak maakt het bouwproces veel meer een denkproces. De betrokken partijen, waaronder Bouwonderneming Oude Wolbers, Ter Steege Advies & Innovatie, Gebr. Van der Geest, LKSVDD Architecten, Prefab NL, Lucassen Bouwconstructies en Loohuis Installatietechniek, moesten van tevoren goed uitzoeken wat wel en niet gebruikt werd en waarom. In Enschede is dit gedaan met verschillende sprintsessies met alle betrokkenen om tot het beste en meest circulaire resultaat te komen.

In de woningen passen de bouwbedrijven biobased materialen toe. Het casco is bijvoorbeeld geheel van hout. Diverse materialen zijn hergebruikt van de te slopen woningen. De dakisolatie is bijvoorbeeld gebruikt als isolatie van de begane grondvloer. De oude dakbedekking met isolatie is als kantplank teruggeplaatst. Oude betonwanden zijn hergebruikt als keerwand voor de fundering. Ook de witte Trespa gevelbekleding aan de buitenzijde, de kozijnen en dorpels gebruikte de bouwers opnieuw of zijn afkomstig uit een restpartij. Het sanitair komt uit de showrooms van verschillende sanitair specialisten. De keuken is circulair, dat wil zeggen dat wanneer een onderdeel defect is, dit eenvoudig vervangen wordt en dat dus niet de gehele keuken toe is aan vervanging.

De woningen zijn naast circulair ook erg duurzaam geworden. De woningen besparen bijna de helft van de CO2 uitstoot ten opzichte van traditionele bouw met hetzelfde energieconcept. Door middel van zonnepanelen wordt energie opgewerkt voor de installaties en de woningen zijn goed geïsoleerd, waardoor ze zeer comfortabel zijn.

Wethouder Jeroen Diepemaat van gemeente Enschede uit zijn complimenten over de bouw van de woningen: “Voor dit eerste circulaire bouwproject in Enschede verdienen De Woonplaats en partners een groot compliment. Wat mij aanspreekt is dat vooral gebruik is gemaakt van de kennis van regionale bedrijven. Ik hoop dat dit het startsein is om jaarlijks minimaal één circulair bouwproject in de stad te realiseren.”

Voor deze circulaire woningen zocht De Woonplaats afgelopen zomer huurders. Daarbij werd een sollicitatieprocedure opgezet voor de meest passende huurders bij de circulaire woningen. Geïnteresseerden mochten de woningcorporatie overtuigen dat zij de geschikte huurder zijn. Dat leverde mooie gesprekken op en de meest circulaire huurders werden geselecteerd.

Informatie: www.dewoonplaats.nl

Op de beursvloer en in het inhoudelijke programma van HOUTBOUW is veel aandacht voor circulariteit.

Ga terug