Gevels voor woningen uit 93% stro, 6% hout en 1% staal
Eén miljoen extra woningen; dat is de maatschappelijke opgave. “Bouw ze dan op een goede manier. Bijvoorbeeld volledig circulair, zonder CO2 en stikstofuitstoot en met een gezond binnenklimaat. Dat kan door deze woningen rondom in stro te bouwen.”
Jan Walrecht van Strotec mist in de discussie over het aantal extra nieuwbouwwoningen de vraag hoe je die woningen dan zou moeten bouwen. “We zijn allemaal met baksteen in ons systeem geboren, om het zo te zeggen. Maar wil je de doelstelling van CO2 neutraal in 2050 halen, dan moet je het nu al over een andere boeg gooien. Met het Ecococon prefab snelbouwsysteem van stro-panelen bouw je wanden met een exceptionele isolatiewaarde van Rc = 8,3. Dat zorgt voor woningen die slechts nog een paar kW nodig hebben voor bijvoorbeeld verwarming. Ik woon zelf in een huis van rondom stro en dat is zomers en ’s winters met natuurlijke ventilatie altijd 21 graden Celsius en heeft een luchtvochtigheid van 45-55%. De wanden ademen door de dampopen constructie die je kunt afwerken met leem of natuurgips. Zo gezond en energiezuinig kunnen we in Nederland wonen. En het materiaal stro en hout is volledig circulair, slaat CO2 op en compenseert de uitstoot van andere toegepaste bouwmaterialen, zoals beglazing en eventuele betonvloeren.”
Dat niet iedereen meteen een gehele woning van stro bouwt, snapt Walrecht. “Ik ben niet wereldvreemd. Zo wordt momenteel in opdracht van BPD (Bouwfonds Property Development) in Kaatsheuvel een omvangrijk woningbouwproject met onze stropanelen in de buitengevels gebouwd, maar met een kalkzandstenen constructie en betonvloeren. We bouwen echter ook een school en verschillende CPO-woningbouwprojecten met een groter aandeel van Ecococon. Ik verwacht dat deze projecten opdrachtgevers en uitvoerende bouwpartijen gaan overtuigen van de vele voordelen. Het kan gewoon niet bestaan dat wij blijven bouwen zoals we nu in grote mate doen en dat de circulaire en milieuvriendelijke bouwmethodes een ondergeschoven kindje blijven in de woningbouwopgave voor de komende jaren.”
Het Ecococon prefab bouwsysteem is ontwikkeld in Litouwen en wordt inmiddels al in veel Europese landen toegepast. Het gaat om Lego-achtige bouwblokken met een houten omranding en vulling met geperst stro. Je bouwt er gevels mee die aanvoelen als een ademende, perfect isolerende jas. Omdat het relatief kleine elementen zijn, kan het systeem het ontwerp van de woning of utiliteitsgebouw eenvoudig volgen. De elementen zijn ook direct op de juiste verdiepingshoogte te produceren in een geautomatiseerd proces met computergestuurde machines. Het zijn constructieve elementen waarmee tot 3 bouwlagen hoog aardbevingsbestendig te bouwen is. Walrecht: “Het bouwt ook snel en makkelijk, want je hebt geen ondersteuningsconstructies nodig. Je hoeft de lichtgewicht elementen enkel aan elkaar te schroeven. Je kunt die elementen later altijd uit elkaar halen en opnieuw gebruiken.”
Van nature is dit biobased bouwmateriaal al volledig circulair. “Stro is een afvalproduct van granen; het zijn de stelen van tarwe, rogge, gerst etc. Het materiaal groeit razendsnel, veel sneller nog dan hout. En met 93% stro, 6% hout en 1% staal in de vorm van houtdraadbouten praat je over CO2 opname van zo’n woning in plaats van uitstoot. Zo haal je de milieudoelstellingen, waaraan we ons gecommitteerd hebben.”
Woonconsumenten hoeven echt niet bang te zijn voor stro als bouwmateriaal, bijvoorbeeld met het oog op brandveiligheid. Walrecht: “Stro bezit van nature een stof die brandvertragend werkt en bovendien wordt het materiaal zodanig geperst dat er weinig zuurstof overblijft en het pakket een eigen brandwerendheid van minimaal 2 uur heeft, meer dan menig ander bouwmateriaal.”
Niets staat de brede toepassing van stro als bouwmateriaal in de weg. Of is het de prijs? Walrecht besluit: “De prefab panelen zijn nu nog iets duurder dan veelgebruikte bouwmaterialen, maar zodra dit bouwsysteem op grotere schaal wordt toegepast, worden we concurrerend in prijs. Bovendien staan we aan de vooravond van CO2 heffingen op bouwmaterialen en dan is de keuze voor stro financieel nog aantrekkelijker. Maar Nederland zou het nu al moeten kiezen op grond van gezondheid, comfort, energiezuinigheid, circulariteit en duurzaamheid. Die aspecten maken het concurrerend.”
HOUTBOUW draagt, door het inhoudelijke programma, bij aan de kennisoverdracht rondom biobased materialen én toont op de beursvloer innovatieve biobased oplossingen, waaronder bouwoplossingen in stro.