Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Grootste houten gebouw ter wereld staat straks in Eindhoven


Het grootste houten gebouw ter wereld komt in Eindhoven te staan. Het wordt een enorm gebouw met twee torens van 133 en 100 meter hoog en een oppervlakte van dertien voetbalvelden. The Dutch Mountains, zoals het gebouw heet, moet in 2030 klaar zijn.

The Dutch Mountains komt aan de noordzijde van het station, aan de Prof. Dr. Dorgelolaan. Langs de rivier de Dommel en tegenover de campus van de TU Eindhoven. Marco Vermeulen, architect van het nu al iconische gebouw, spreekt bewust van het grootse gebouw ter wereld. Niet het hoogste.

"In Londen zijn plannen voor een heel hoog houten gebouw, maar hier is verder nog weinig van bekend. Bovendien is het met de mondiale wedloop van waar staat de hoogste toren? straks helemaal niet zeker dat we het hoogste houten gebouw hebben. Ik durf echter wél te beweren dat in Eindhoven het grootste houten gebouw ter wereld komt te staan."

Faciliteiten

In de twee torens komen 278 woningen, een hotel met 221 kamers, heel veel kantoorruimten en een conferentiecentrum. Op de begane grond worden publieke ruimten gerealiseerd. "Je moet dan denken aan horeca, sportfaciliteiten, een binnentuin en de verhuur van (elektrische) vervoersmiddelen." De gebouwen zijn hybride. Dit wil zeggen: een combinatie van een betonnen kern en hout. Volgens Vermeulen noodzakelijk, omdat met deze grootte en hoogte het bouwtechnisch niet mogelijk is om alleen maar hout te gebruiken. In totaal is er zo'n tienduizend kubieke meter hout nodig om The Dutch Mountains te bouwen.

Duurzaam hout

“Dit hout is geoogst in duurzaam beheerde bossen. Dit betekent dat er geen sprake is van kaalkap. De bomen worden speciaal geselecteerd en de hoeveelheid die wordt gekapt, is nooit meer dan de natuurlijke groei van de bossen. Het gaat veelal om bomen die worden neergehaald om het bos uit te dunnen en gezond te houden." Vermeulen benadrukt dat door te bouwen met hout ongeveer zeventig procent CO2-uitstoot wordt vermeden en zo’n 8.000 ton CO2 wordt opgeslagen in het gebouw. "Het constructie van de houten elementen is dusdanig, dat het dezelfde stevigheid krijgt als bijvoorbeeld beton."

Metamorfose

De eerste plannen voor The Dutch Mountains dateren al van 2016. Toen was het een wild plan van drie cowboys, zo was te beluisteren tijdens het ondertekenen van de koopovereenkomst voor de grond aan de Prof. Dr. Dorgelolaan. Nu is het een samenwerking van meerdere partijen: UrbanXchange, Studio Marco Vermeulen, BLOC, Lingotto en de gemeente Eindhoven.

Het houten gebouw is onderdeel van een metamorfose van het gebied ten noorden van het station. In de nieuwe wijk Fellenoord moeten de komende decennia zo'n negenduizend nieuwe woningen verrijzen. Wethouder Stijn Steenbakker over deze groene stadsboulevard Knoop XL: "Dit is de uitstraling die we als Eindhoven voor ogen hebben. Te beginnen met The Dutch Mountains."

Ondertekening

Zoals gezegd, tekenden Steenbakkers en de vier initiatiefnemers donderdag symbolisch de overeenkomst voor de bouw van de twee houten torens. Op de plek waar ze komen, staat nu nog een verdeelstation van Enexis, maar dat wordt verplaatst in 2027. Als alles volgens planning verloopt, kan de bouw van The Dutch Mountains dan beginnen.

Bron: studio040.nl

Ga terug