Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Houtbouw: één stap terug, twee stappen vooruit


Het was op televisie: een aannemer die aangaf dat hij voor een simpele panlat van 29 cent per m1 nu al het dubbele moest betalen. Het betekent geen streep door houtbouw. Want ten eerste stijgen de prijzen van alle bouwmaterialen en ten tweede zijn er al (Zweedse) verwachtingen omtrent prijsstabilisatie.

De situatie rond bouwmaterialen in de bouwsector is ongewoon, op het bizarre af. Om de haverklap prijsstijgingen voor alle bouwmaterialen. Voor sommige houtproducten worden verdubbelingen in minder dan een jaar tijd genoemd. De VVNH, Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen, luidde twee maanden geleden al de noodklok, mede in het licht dat de vraag naar hout en houtbouwproducten sterk stijgende is. “De gehele grondstoffenmarkt is momenteel instabiel en ook de houtmarkt ondervindt daar meer dan gemiddeld hinder van. De ontwikkelingen bemoeilijken en dreigen het aanbod te beperken en drijven de prijzen op. Het is niet alleen een Nederlands probleem, maar een mondiaal probleem dat mede door COVID-19 is veroorzaakt. De vraag naar zogeheten biobased bouwmaterialen, waarvan hout verreweg het belangrijkste is, neemt mondiaal toe. Deze toegenomen vraag en de door Corona veroorzaakte logistieke problemen, hebben tot de huidige situatie geleid. Het resultaat is dat leveringen stagneren en prijzen stijgen.”

Enerzijds is de vraag toegenomen omdat bouwpartijen en woonconsumenten de voordelen van houtbouw zien. Daarnaast is men wereldwijd gedurende coronatijd massaal gaan klussen. Ter illustratie: jaarlijks wordt zo’n 240.000 miljoen kubieke meter vurenhout geproduceerd, waarvan alleen al zo’n 80 miljoen naar Amerika gaat. Als daar de vraag als gevolgen van klussen en de bouw van nieuwe (houten) woningen fors stijgt, heeft dat direct gevolgen op de prijs. Amerika en Canada kopen thans veel hout in Scandinavië en Rusland. Ook Engeland en China kopen daar hout. En dat merken wij in Europa aan een krapper aanbod en aan prijsstijgingen.

Anderzijds is het aanbod (tijdelijk) afgenomen. Veel bedrijven hebben de productie van hout in coronatijd teruggeschroefd. Maar er is hoop. Zo gaf Swedish Wood vorige week in een statement aan dat de voorraad bij houtzagerijen weliswaar gelimiteerd is, maar dat in de maand maart sprake was van volledige productiecapaciteit en een productierecord. Toch kan dit niet voorkomen dat de Zweedse houtzagerijen op dit moment de laagste voorraad in 20 jaar hebben. Dat zorgt voor druk op de prijzen. Christian Nielsen, marktanalist voor Swedish Wood en Swedish Forest Industries Federation, verwacht een stabilisatie. “Looking at the price trend for wood over a longer timeframe, growth has been quite modest. We may be heading for a situation where wood reaches a fairer market value.”

Bovendien wordt volop geïnvesteerd in nieuwe productiecapaciteit. Woodsafe Timber Protection investeerde in een hoogwaardige, CO2-neutrale fabriek voor het drogen van hout. “The dryer plant is equipped with pressure frames for minimal deformation of the upperlayers of the wooden product. Width and depth are little out of the ordinary and are based entirely on reflection capacity as all projects more or less differ from each other,” aldus Stefan Hedqvist Production Manager bij Woodsafe.

Als ook andere productielanden op stoom komen met het herstarten van productie en logistiek en investeren in innovatieve ontwikkelingen, kunnen de houtprijzen in rustiger vaarwater komen. De ontwikkeling van houtbouw moet door het schaarse aanbod en de stijgende prijzen wellicht een stap terugzetten, maar kan straks weer twee stappen vooruit. Want de voordelen van hout blijven ongewijzigd sterk en dát heeft de Nederlandse bouw en woonconsument ontdekt!

Ga terug