Houten tribunetrap als centraal ontmoetingspunt in schoolgebouw
Beton voor de constructie van de Wolfert Lansing school en hout voor onder meer de grote tribunetrap in het atrium. De school is gerealiseerd in een modulair bouwsysteem.
In Bergschenhoek is dit najaar officieel de nieuwbouw geopend van Wolfert Lansing. Een school voor vmbo, mavo en onderbouw havo waar persoonlijke aandacht en begeleiding hoog in het vaandel staan. Om het groeiende aantal leerlingen te huisvesten en het hoge niveau van onderwijs te blijven garanderen, is naast het eerdere, tijdelijke onderkomen een volledig nieuw gebouw gerealiseerd. Het ontwerp is van cepezed en cepezedinterieur.
De school is ruim 5.500 m² groot en drie bouwlagen hoog. Het gebouw is autonoom, alzijdig en het eerste in deelgebied De Beeldentuin, waar kloeke bouwvolumes ‘op een sokkel’ komen die losjes maar samenhangend worden ingebed in een groen-blauwe, landschappelijke omgeving. De plint van de nieuwbouw is transparant en bevat onder meer uiteenlopende praktijkruimten en -lokalen. De verdiepingsgevels hebben bandramen en op een aantal plekken transparante vliesgevels van vloer tot plafond. De Corten-stalen borstweringen sluiten goed aan op het beeldkwaliteitsplan, dat vroeg om saffraankleuren. Ze geven het pand ook een stoer en industrieel karakter, dat in het interieur is voortgezet. Passend bij het middelbaar onderwijs heeft het interieur een robuuste, functionele en industriële sfeer en esthetiek. Daarin is beton gebruikt voor de constructie en hout voor onder meer de grote tribunetrap in het atrium.
De school is ontworpen en gerealiseerd als circulair bouwpakket. Voor de draagconstructie is gebruik gemaakt van het modulaire betonbouwsysteem CD20. Dit bestaat uit een combinatie van ranke prefab kolommen van 20 x 20 cm en ribbenvloerplaten van 3,60 m x 7,20 m. De ribben daarvan zijn ook slechts 20 cm dik, de velden daartussen zelfs slechts 12 cm. Zonder gebruik van liggers rusten de platen direct op de kolommen, waarbij de componenten zijn verbonden met stalen bevestigingselementen. Het systeem is schoon, droog en snel te monteren, terwijl het ook gemakkelijk weer is te demonteren en de componenten eenvoudig zijn te hergebruiken. De afwezigheid van liggers maakt bovendien dat er geen obstakels voor de installaties zijn en de bouwlagen bij een reguliere vrije hoogte in totaal minder hoog zijn. Het ontwerp is niet alleen circulair, maar ook op andere vlakken duurzaam. Zo is het CD20-systeem lichtgewicht en verbruikt het dus een minimum aan materiaal. Ook is de draagstructuur flexibel in te delen en zowel horizontaal als verticaal makkelijk uit te breiden.
Voor de energievoorziening maakt het gebouw gebruik van een wko-installatie en zonnepanelen, terwijl het geen aardgasaansluiting heeft. De witte dakbedekking weerkaatst het zonlicht, waardoor het gebouw minder snel opwarmt. Met veel daglichttoetreding en een goede ventilatie voldoet Wolfert Lansing aan alle normen van Frisse Scholen Klasse B. Op termijn is het gebouw bovendien ook goed bruikbaar voor andere functies, bijvoorbeeld als kantoor- of zorggebouw. Met een bouwkostenniveau van nog geen € 1000,- per m² is het project bovendien zeer kostenefficiënt gerealiseerd.