Houten woningen in Hof van Duurzaamheid
In 2021 is in Amersfoort-Noord Treetek begonnen aan het Hof van Duurzaamheid. De veertig eengezinswoningen zijn in 2021 gebouwd en de zeven urban villa’s worden in januari 2022 in deze duurzame wijk gebouwd volgens de CLT-methode. Crosslaminated Timber – kruislaags hout- is een zeer schone bouwstijl die bijdraagt aan circulariteit, maar weinig transportbewegingen nodig heeft en de CO2-uitstoot van het bouwproces flink reduceert.
We spreken Bob Elzen, algemeen directeur van Treetek over dit project en over houtbouw in het algemeen.
“Wij zijn vanwege onze expertise in houtbouw als onderaannemer door opdrachtgever Schipper Bosch en aannemer Karbouw betrokken bij Het Hof van Duurzaamheid. Onze opdracht was: prefabriceer waar mogelijk. En dat is wat we hebben gedaan. We hebben de CLT-elementen op maat laten maken en de kozijnen laten voormonteren, beglazen en schilderen. Daarnaast hebben we ook de technische installaties, badkamers en toiletten laten prefabriceren. Dankzij dit voorwerk hebben we per woning maar anderhalve dag nodig gehad om het geheel wind- en waterdicht te maken.”
Schone bouw
Bob Elzen geeft aan dat houtbouw voor Treetek geen doel is, maar een middel. “Treetek wil bijdragen aan schone bouw in Nederland. Dat doen we door bouwdelen te integreren en slim na te denken over het proces zodat we zowel faalkosten als footprints kunnen reduceren.” Door te bouwen met hout sorteert Treetek voor op de grondstoffentransitie in de bouw. Hout is een hernieuwbare grondstof die CO2 opslaat. Hout is lichter dan traditionele bouwmaterialen, waardoor het aantal transportbewegingen flink afneemt en er lichtere funderingen nodig zijn. Bovendien kunnen houten gebouwen gemakkelijk worden gedemonteerd, verplaatst en gerecycled. Elke kubieke meter die met hout in plaats van met beton wordt gebouwd, scheelt ruim een ton CO2-uitstoot.
Vreemde eend in de bijt
De algemeen directeur van Treetek was tot vorig jaar actief in de chemie en automotive, een sector waarin processen volledig worden gedigitaliseerd. Bob Elzen bewijst dat digitalisering ook in de bouw oplossingen biedt. “We kunnen een enorme slag maken door digitale tweelingen te ontwikkelen waarin alle hoeken, schroeven, verbindingen en ankers worden verwerkt. Vanuit dit model kunnen we zowel leveranciers aansturen als kwaliteitscontroles uitvoeren. In de automotive werken we met enorme aantallen. Er worden duizenden auto’s op een gestandaardiseerde manier geproduceerd. De Nederlandse woningmarkt werkt natuurlijk niet op die manier. Daarom standaardiseren wij niet op het product, maar op het proces. Hiermee blijven we flexibel en kunnen we elementen precies op maat maken.”
Deze Amersfoortse wijk is een bijzonder voorbeeld van hoe het ook kan. Er werden nog niet eerder in Nederland woningen van hout op deze schaal gebouwd. Bekijk deze website voor meer informatie over het Hof van Duurzaamheid.