Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Industriële productie van eerste all-electric CLT woongebouw


Het appartementengebouw M’DAM in Monnickendam wordt door het gebruik van hout en het eigentijdse installatieconcept één van de meest duurzame en circulaire houten woongebouwen van Nederland.

Het gebouw met 62 duurzame koop- en sociale huur appartementen, ontwikkeld door BMB ontwikkeling (onderdeel van VolkerWessels) wordt nagenoeg volledig opgetrokken uit Cross Laminated Timber in combinatie met een gedeeltelijk gemetselde gevel. De houtbouwappartementen zijn gelijkvloers, extreem energiezuinig, duurzaam en bieden de bewoners een natuurlijke sfeer en authentiek karakter. Elk appartement wordt inclusief volledige badkamer en toilet in de fabriek geproduceerd en als één geheel naar de locatie vervoerd en daar volgens een speciale bouwmethodiek gemonteerd. Binnen zes maanden realisatietijd zijn de appartementen beschikbaar.

De engineering en uitvoering wordt verzorgd door De Groot Vroomshoop, die eind dit jaar in zijn fabriekshal met de prefabricage van de appartementen start. In losse componenten worden de houten woningen op de locatie van de voormalige Prof. Dr. Ph. Kohnstammschool aan de Pierebaan in Monnickendam in sneltreinvaart tot een compleet gebouw geassembleerd. Zo kan snel en onder goede condities worden gebouwd en wordt bouwoverlast op de locatie zo veel als mogelijk beperkt.

Voor het ontwerp is gebruik gemaakt van architect Finch Buildings uit Amsterdam, die zich inzet voor een wereld waarin gebouwen bijdragen aan het oplossen van het klimaatprobleem. Zij maken op basis van het Finch Product Platform circulaire gebouwen van hout die zowel in productie als in het gebruik de laagst mogelijke CO2 ‘footprint’ hebben. Duurzaam wonen moet vanuit dit woningbouwconcept beschikbaar worden voor iedereen, zonder afbreuk te doen aan het design van het woongebouw.

Houten gebouwen zijn volgens deze bouwpartijen één van de oplossingen tegen klimaatverandering. Traditioneel bouwen is verantwoordelijk voor 36% van de CO2-uitstoot. Het gebruik van hout daarentegen is duurzaam, geeft een gezonde leefomgeving en is, door de opslag van de grote hoeveelheid CO2, goed voor het milieu. De gekapte bomen worden weer in grotere aantallen teruggeplant, waardoor nieuwe gezonde bouwmaterialen ontstaan. Liefst 90% van de natuurlijke materialen die tijdens de bouw worden gebruikt, zijn in de toekomst weer herbruikbaar.

De volledige energievraag van de appartementen wordt elektrisch ingevuld. Verwarming van de woningen en water vindt plaats middels een (lucht-water-)warmtepomp, zonnepanelen en een boiler.

Informatie over het bouwconcept staat op www.bmb.nl en op www.finchbuildings.com. Informatie over Wonen in M’DAM staat op www.woneninmdam.nl

Ga terug