Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Kalkhennep, stro en hout voor paviljoen natuurbegraafplaats

Beeld: Buha / Giesen Architectuur & Partners

Natuurbegraafplaats Slangenburg bij Doetinchem wordt verrijkt met een ceremoniepaviljoen. Geheel in stijl met de aard van de begraafplaats ligt er een ontwerp voor een natuurlijk ogend én voelend gebouw, te realiseren in organische materialen als hout, hennep en stro.

Buha uit Doetinchem is verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van deze bijzondere begraafplaats, gelegen tussen weelderige bossen en de landerijen van landgoed Slangenburg. In deze historische omgeving met een rijke flora en fauna vormt de natuurbegraafplaats een prachtige laatste rustplaats. Natuurbegraven bestaat sinds het begin van deze eeuw en natuurbegrafenissen komen de laatste jaren steeds vaker voor. Buha ziet dat de interesse in de Doetinchemse natuurbegraafplaats sinds de start in 2013 sterk is toegenomen. Daarom is in samenspraak met de gemeente Doetinchem bekeken of het mogelijk is om de huidige natuurbegraafplaats uit te breiden en er een ceremoniepaviljoen te realiseren.

De afgelopen jaren groeide de wens om, naast de boskapel in de buitenlucht, ook een overdekte locatie voor ceremonies te realiseren. Zo kunnen er ook met slecht weer ceremonies plaatsvinden. Samen met Sander Giesen en Casper van der Veen van Giesen Architectuur & Partners uit Doetinchem heeft Buha gewerkt aan een nieuw ceremoniepaviljoen dat centraal in het gebied komt te liggen. Belangrijke voorwaarde is dat het ontwerp past bij het groene karakter van de natuurbegraafplaats. Door de omgeving centraal te stellen bij het ontwerp en het gebruik van natuurlijke materialen wordt het paviljoen ‘opgenomen’ in het landschap. Zo worden bijvoorbeeld de wanden ingeplant met varens en wordt er veel gebruik gemaakt van hout.

Edith van Schooten, projectleider bij Buha, over het materiaalgebruik: “In het planproces kwam vrij snel biobased bouwen naar voren. De gemeente Doetinchem zit bijvoorbeeld in een onderzoekcollectief waarin deze vorm van bouwen centraal staat. Zo kan dit paviljoen een mooie testcase worden. We denken bij de nieuwbouw onder andere aan de inzet van kalkhennep en hout voor de constructie. Er wordt nog gewerkt aan het definitieve ontwerp en bij de uitvoering kunnen nog natuurlijke materialen worden voorgesteld. We kijken bijvoorbeeld of we het traditionele isolatiemateriaal kunnen vervangen door een natuurlijke variant.”

Casper van der Veen, partner bij Giesen Architectuur, haakt in: “Niet alleen het gebruik van natuurlijke materialen, ook de ambitie om zoveel mogelijk lokaal te handelen zorgt voor een extra duurzame aanpak. We onderzoeken met Staatsbosbeheer of we lariks- of eikenbomen uit de directe omgeving kunnen verwerken voor de houten constructie. Mogelijk ook hergebruikte spanten uit oude boerderijen. Wij zijn als architectenbureau vooruitstrevend als het gaat om biobased bouwen. Voor de karakteristieke (schuur)woningen en gebouwen die wij ontwerpen, maken wij al meermaals gebruik van hout, kalkhennep en strobalen voor constructieve doeleinden en stro of vlas als isolatiemateriaal. Je kijkt misschien snel naar een natuurlijk materiaal als wol voor de isolatie, maar je moet ook rekening houden met het industriële proces daarachter of dat niet teveel milieu-impact heeft. Het is goed dat de ambities van Buha, gemeente en ons bureau parallel lopen bij dit project. Zo krijg je een ecologisch gebouwd paviljoen, dat qua karakter en footprint uitstekend past bij natuurbegraafplaats Slangenburg.”

Meer informatie staat hier.

Ga terug