Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Kalkhennep voor gevels gerenoveerd gemeentehuis Voorst


Bij de renovatie en verduurzaming van het  Huis van de gemeente Voorst heeft De Twee Snoeken gekozen voor van biobased materialen, waaronder kalkhennep als gevelbekeding.

Het architectenbureau heeft in eerste instantie gekeken naar stampleem of rammed earth voor de gevels. Dit materiaal kun je constructief inzetten, maar heeft geen isolerende eigenschappen. Kalkhennep isoleert juist uitstekend, maar leent zich niet voor constructieve wanden. Omdat het betoncasco bij de renovatie werd gehandhaafd, was er al een constructie. Door daartegen magnesium gebonden achterwanden te gebruiken als verloren bekisting, kon EcoBouwSalland eenvoudig de kalkhennep daar tegenaan ‘plakken’. De gevels zijn super lowtech, maar het levert een goede isolerende schil op die ook nog eens een fraaie structuur en kleur heeft. Een minerale keim lasur beschermt de kalkhennep, zorgt voor een waterdichte film en biedt bescherming tegen UV-licht.

De toegepaste kalkhennep is een mix van kalk uit België en hennephout uit Groningen. De hennepvelden leggen in een paar maanden meer CO2 vast dan bomen kunnen absorberen. Dit snelgroeiende gewas schiet in slechts enkele maanden hoog de lucht in en behoeft geen pesticiden. Het hennephout verbetert de biodiversiteit en is goed voor de structuur van de bodem. Het wordt dan ook ingezet als bodemverbeteraar. De nagroeibare hennep kan in gehakselde vorm, door de kleefkracht van de hydraulische kalk, gemengd met water, worden geupcycled tot bouwmateriaal. Kalkhennep is damp open (ademend) en is hiermee een efficiënte vochtregulator. Dankzij het vochttransport isoleert het materiaal beter wanneer het koud is. De vochtregulerende werking draagt bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat.

Dit project is de eerste grootschalige toepassing van kalkhennep in Nederland. Het architectenbureau heeft vooraf het nodige onderzocht en getest - met assistentie van EcoBouwSalland, KEIM Nederland en ervaringen van kleinere projectenmede - om vragen van de opdrachtgever te beantwoorden. Ook zijn proefopstellingen op de bouwplaats gemaakt. En KIWA heeft aangetoond dat de isolatiewaarde hoog is. Tevens zijn brandproeven genomen. Daarnaast is technisch alles uitgewerkt, want je zit met diverse aansluitingen en detailleringen. Voor de neutrale toeschouwer lijkt het alsof we jaren teruggaan in de tijd als tien mannen en vrouwen emmers kalkhennep tussen de magnesium gebonden plaat en een tijdelijke mal handmatig aanstampen. Maar het is voor Nederland een belangrijke noviteit omdat deze bouwwijze past in de circulaire, biobased aanpak.

Ga terug