Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Keer op keer vrij indeelbare woningen

Foto: Hillen & Roosen - Foppe Schut

Vernieuwend en gedurfd, zo luidt menig juryrapport van architectuurwedstrijden voor zowel Top-Up als PATCH22, twee opvallende gebouwen in houtbouw in Amsterdam-Noord. Met opvallende aspecten als vrije indeelbaarheid, hoge verdiepingen, grote buitenruimten en een zichtbare houten draagstructuur.

Top-Up is dit jaar opgeleverd door Hillen & Roosen, dat samen met Lemniskade de ontwikkelcombinatie vormde. Beide partijen hadden eerder het naastgelegen Patch22 gerealiseerd in het deelgebied Buiksloterham van Amsterdam. Top-Up bestaat uit 7 woonlagen en een commerciële plint waarbij per verdieping ruimte is geschapen voor 4 woon-werklofts, maar de kopers hadden de mogelijkheid om meerdere woon-werklofts te kopen en zo varieert het aantal lofts per verdieping. Nog meer flexibiliteit: de kopers kregen een vrij indeelbare ruimte overgedragen, die zij zelf naar huidige wensen konden indelen. Het mooie is dat die ruimte ook in de toekomst makkelijk opnieuw in te delen is, wanneer de wensen veranderen. In de opbouw-vloeren kunnen leidingen en bekabeling horizontaal worden versleept naar centrale schachten in de kern, waardoor de bewoners volledig vrij zijn in het bepalen van hun eigen indeling. En dat niet eenmalig, maar telkens opnieuw.

Die vrije indeelbaarheid was precies de intentie van architect Tom Frantzen van Frantzen et al architecten en bouwmanager Claus Oussoren. Tom en Claus bouwden als ontwikkelaar met hun bedrijf Lemniskade Projecten eerder het project PATCH22  Dat was een gebouw dat op termijn van functie moet kunnen veranderen en volledig vrij indeelbaar is voor de kopers. Duurzaam in materiaal, energiegebruik en toekomstig gebruik. Voor het vervolgproject Top-Up is daar nog een dimensie aan toegevoegd: circulariteit. Dat begint bij het hergebruik van de karakteristieke betonconstructie van het voormalige bedrijfspand op deze locatie, een opslag van trans-Atlantische kabels van de PTT. Dit is het fundament van het nieuwe woongebouw geworden. Daarop is een zichtbare, circulaire houten draagstructuur opgetrokken met betonnen vloeren en verdiepingshoge ramen. De vier gevels van het kubusvormige gebouw zijn eveneens in hout uitgevoerd.

De woon-werklofts beschikken conform de wensen van de bewoners onder andere over een grote woonkeuken, twee badkamers, een atelier en een bibliotheek. In de betonnen onderbouw zitten bedrijfsruimtes en commerciële functies.

Informatie: https://www.top-up.amsterdam/gebouw-top-up/ en https://hillen-roosen.nl/project/top-up/

Ga terug