Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Lat voor duurzaamheid en circulariteit komt steeds hoger te liggen


Dutch Green Building Council heeft een Raad van Advies in het leven geroepen. Als adviseur en sparringpartner. “We moeten de lat voor duurzaamheid en circulariteit telkens hoger leggen en zo de bouw triggeren om toekomstbestendige keuzes te maken, ook in materiaalgebruik.”

Ruben Zonnevijlle, programmamanager bij Dutch Green Building Council maakt duidelijk dat de DGBC zich inzet voor een duurzaam gebouwde omgeving. “Wij zijn niet de partij die bijvoorbeeld regels voor de bouwsector gaat voorschrijven. Maar wij willen wel het speelveld zo enthousiasmeren dat de bouw zal willen aanhaken. Omdat we met onze partners beleids- en spelregels afspreken, omdat koplopers in de vastgoedwereld ambities op tafel leggen en de markt zo in beweging krijgen en omdat we veel kennis verspreiden, bijvoorbeeld via onze webinars en bijdragen van de DGBC-partners. Zoals de Kennissessies Biobased Bouwen die wij eind vorig jaar organiseerden.” Het verslag is hier te downloaden.

Daarnaast wijst de programmamanager in dit verband nadrukkelijk op het manifest dat ertoe oproept om bestaande rekenmethodieken zo aan te passen dat de CO2-prettige eigenschappen van biobased materialen beter uit de verf komen. Zie dit manifest, dat ook door de organisatie achter de vakbeurs HOUTBOUW is ondertekend.

Niet alleen het ‘wat’ maar ook het ‘hoe’ telt voor DGBC, zo geeft Ruben Zonnevijlle aan. “Het is zowel de theoretische als praktische aanpak, als ik het zo mag omschrijven. Zo’n Raad van Advies, die bestaat uit prominenten uit de bouw- en vastgoedsector en personen van buiten de sector met grote affiniteit met het onderwerp, zal zich vooral op de ambities van duurzaamheid, circulariteit en CO2-aanpak en de haalbaarheid van de ambities richten en zich niet direct buigen over materiaalkeuzes zoals houtbouw of andere biobased materialen. Maar het ligt natuurlijk wel direct in elkaars verlengde, als je ziet hoe hout CO2 kan opnemen. Mijn collega Jan Kadijk, Kennis- en Innovatiemanager DGBC, heeft recent in een column een pleidooi gehouden voor Wood Valley in Nederland, een regio waarin productiebossen, verwerkende industrie, kennisontwikkeling, productinnovaties en biobased bouwen hand in hand gaan. Hij benadrukt dat biobased bouwen vanuit CO2-oogpunt een veel betere optie is dan de traditionele bouwwijze.” Zie https://www.linkedin.com/pulse/wood-valley-wie-durft-jan-kadijk/?trackingId=%2F1%2FnV2ZZSVyB0BAkOpZobQ%3D%3D

Ruben Zonnevijlle kijkt uit naar samenwerking met de nieuwe Raad van Advies, die twee keer per jaar bij elkaar zal komen om kennis, inzichten en netwerken bij elkaar te brengen en de rol van DGBC verder aan te scherpen. En om deuren te openen bij belangrijke netwerken en organisaties ten behoeve van nieuwe ontwikkelingen. Op deze manier hoopt DGBC nieuwe partijen te bereiken en nog meer impact te creëren. “Het is essentieel dat de we de bouwsector verder op weg kunnen helpen met duurzaamheid, circulariteit en CO2-reductie. Dat we met z’n allen gaan inzetten op enerzijds hergebruik van bouwmaterialen – want ook dat is circulair – en anderzijds op hernieuwbare grondstoffen. Het zal én-én moeten zijn bij circulariteit. Dit biedt perspectieven voor een rits aan toekomstbestendige bouwmaterialen. We kunnen samen die puzzel van duurzaamheid en circulariteit leggen.”


Rutger Schuur, voorzitter van het bestuur van DGBC vult aan: “De Raad van Advies bestaat uit een diverse groep mensen, met een uiteenlopende achtergrond, die allemaal de ambitie hebben om de gebouwde omgeving te verduurzamen. Zij stellen de nieuwe norm in de bouw- en vastgoedmarkt en zij creëren duurzame voorbeelden. Dit inspireert de markt om de transitie naar duurzame ‘Paris Proof’ gebouwen te versnellen.” Annemarie van Doorn, directeur DGBC: “De urgentie om de gebouwde omgeving versneld te verduurzamen is enorm. Daarom is het belangrijk om met de duurzame leiders de handen ineen te slaan, zodat we nog grotere stappen kunnen zetten.”

In de Raad van Advies van DGBC hebben zitting:

  • Frank Foreman, Directeur Portefeuille Strategie & Management, Rijksvastgoedbedrijf
  • Stephan de Bie, Programmamanager Duurzaamheid, Vesteda
  • Lizzy Butink, Duurzaamheidsmanager, a.s.r. real estate
  • Anke van Hal, Hoogleraar Duurzaam Bouwen, Nyenrode Business Universiteit
  • Onno Dwars, CEO, Ballast Nedam Development
  • Thomas Leenders, Head of Public & Government Affairs Benelux & Europe, Signify
  • Nicole Maarsen, Directeur Vastgoedbeleggingen, Syntrus Achmea Vastgoed
  • Elsbeth Quispel, Head of Real Estate Strategy & Innovation, Cushman & Wakefield
  • Mark van Rijt, Director Brand, Marketing & Communications, ABN AMRO
  • Paul de Ruiter, Directeur/Architect, Paul de Ruiter Architects

Ga terug