Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Letland met acht bedrijven op HOUTBOUW


De Letse houtindustrie heeft veel te bieden voor de Nederlandse houtbouw. Letland zet niet in op grootschalige massaproductie, maar juist op slimme en klantspecifieke oplossingen. Van gevelbouw tot en met CLT-oplossingen en modulaire woningbouw. Op de vakbeurs Houtbouw zal het allemaal te vinden zijn.

Letland is een relatief klein land met slechts twee miljoen inwoners. Een groot deel van het land bestaat uit bos, met hout van hoge kwaliteit door de verschillende seizoensinvloeden. Al van oudsher waren er relaties vanuit het Letse Riga met onder meer de Nederlandse Hanzesteden. Zo voeren Nederlandse zeilschepen met masten van hoogwaardig Riga-grenen en ook nu komt een groot deel van het hout dat Nederland gebruikt, uit de Baltische staten, vertelt Jēkabs Groskaufmanis. Daaronder ook CLT en gluelam lijmhout. Maar Letland heeft een hoogwaardige timmer- en houtindustrie en heeft daarmee nog veel meer te bieden dan alleen het product hout.

Groskaufmanis werkt voor een Letse overheidsorganisatie en helpt Letse bedrijven om hun weg te vinden op de Nederlandse markt en Nederlandse bedrijven om te investeren in Letland. Op de Vakbeurs Houtbouw zal hij aanwezig zijn met acht Letse houtgerelateerde bedrijven, met elk hun eigen specialiteit. De Letse bedrijven hebben deels een gezamenlijke stand, maar twee van hen zullen ook met een eigen stand aanwezig zijn.

Innovatie

Letland richt zich mede vanwege zijn beperkte inwonertal niet op grootschalige massaproductie, maar juist op hoogwaardige en klantspecifieke oplossingen. “Het onderwijs is daar ook op ingericht. Er zijn onder andere diverse technische universiteiten, waaronder een aantal die zich specifiek op hout richten maar ook op duurzaam bouwen. Daarnaast lopen er allerlei innovatietrajecten, zoals onderzoeken naar brandveilige gevels en recycling van CLT.”

Het heeft geleid tot een hoge ontwikkeling van de houtindustrie, met onder meer productie van CLT-onderdelen, bijzondere verbindingssystemen voor CLT, maar ook complete modulaire woningbouw in hout. Met al die onderdelen denkt de Letse houtindustrie voor Nederland interessante oplossingen te kunnen bieden. “Nederland wil een groot aantal woningen bouwen en zet daarbij ook in op duurzaamheid. Onze CLT-industrie en fabrikanten van houten woningen zijn daarvoor interessante partners. Maar ook onze kozijnindustrie biedt kansen. Niet voor grootschalige productie van standaard producten, maar wel voor gecompliceerde vragen en hoogwaardige projectspecifieke oplossingen. Onze industrie kan dat en we hebben daarbij ook de kennis in huis van wat de Nederlandse markt vraagt en welke eisen er gelden.”

De afstand tussen Nederland en Letland is volgens Groskaufmanis geen probleem. “Die is korter dan veel mensen denken. Een reis van Riga naar Utrecht beslaat 1800 km en duurt ongeveer 20 uur. Ook voor transport van houten bouwdelen is dat goed te overbruggen. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor transport over water.”

Deelnemende bedrijven

Op Houtbouw zullen CLT Profi en Klik-Klikwalls hun eigen stand hebben. CLT Profi is gespecialiseerd in de productie van CLT-bouwdelen. Klik-Klikwalls heeft een unieke verbindingsmethode ontwikkeld voor CLT zonder gebruik van schroeven. Andere deelnemers zijn Zaza Timer (gluelam lijmhout constructies), Flora (gevelbouw) en de woningbouwers ZTC, VIA-S, MyCabin Global en Amber Constructions. Een aantal van deze bedrijven is al actief op de Nederlandse markt. De Letse bedrijven zijn onder meer op zoek naar partners om samen door te groeien en willen op de vakbeurs Houtbouw graag in gesprek gaan met de bezoekers.

Ga terug