Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Meer mogelijkheden hypotheek voor houten huis


Kopers van een houten huis krijgen meer mogelijkheden voor de financiering van hun woning. Bij hypotheekverstrekker Munt komen naast houtskeletbouw meer woningen met hout in aanmerking als onderpand voor een hypotheek.

“Munt accepteerde al woningen met houten skeletbouw als onderpand, maar dit wordt nu uitgebreid met prefab woningen en houten huizen met betonnen fundering, mits het huis gebouwd is na 2012,” vertelt directeur Ellen Hensbergen van de Haagse hypotheekverstrekker. Volgens haar zijn de levensduur, onderhoudskosten en waardering van moderne houtbouw vergelijkbaar zijn met die van traditionele bouw. “Zolang de kwaliteit vergelijkbaar is, accepteert Munt houten woningen.”

Doorgaans zijn hypotheekverstrekkers terughoudend als het gaat om de financiering van houten woningen. Algemeen is de opvatting dat houten huizen sneller hun waarde verliezen omdat hout als natuurlijk materiaal sneller kan rotten en de brandrisico’s groter zijn dan bij regulier gebouwde woningen. Daarom bieden sommige banken geen hypotheken voor houten huizen.

Bouwbedrijven bouwen meer houten huizen

De stap van Munt in het accepteren van een houten huis als onderpand past in een trend waarin de bouwsector naar duurzamere bouwmethoden zoekt. Grote bouwbedrijven lieten vorig jaar al weten meer houten huizen te willen bouwen. BAM wil over drie jaar een fabriek openen, waar het bedrijf duizend houten woningen per jaar gaat produceren. Dura Vermeer opende in Enschede een productielijn die houten woonmodules maakt. Ook komen er in het kader van een Green Deal Convenant Houtbouw meer huizen van hout bij. De Metropool Regio Amsterdam was een van de ondertekenaars en geeft aan dat 20% van de nieuwbouw in deze regio zal bestaan uit woningen van hout. Bouwen met hout kan de bouwsector helpen de uitstoot van CO2 terug te dringen. Bij de bouw met cement en beton is de uitstoot veel hoger dan bij bouwen met hout.

Bron: vastgoedactueel.nl

Ga terug