Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Met biobased schiet je drie keer raak


Met welke methode je én energie kunt besparen én de CO2-impact verlaagt én
2,5 miljoen slecht geïsoleerde huizen kunt isoleren? Biobased isolatie! Op dit moment isoleert men nog grootschalig met steenwol, glaswol en PIR/PUR. Materialen die gebouwen beschermen tegen kou, maar gepaard gaan met een enorme CO2-impact tijdens de productie. Bovendien beschermen deze materialen niet tegen warmte.

Een gemiste kans gezien de stijgende temperatuur in ons land. Biobased isolatiemateriaal houdt zowel koude als warmte buiten de deur en is bovendien goed voor het klimaat: wanneer we de 1,5 miljoen slechtst geïsoleerde huizen helemaal biobased aanpakken, besparen we 9 Mton CO2. Voor uw beeld… dat levert net zo veel op als het uitzetten van drie kolencentrales.

De klimaatscenario’s van het KNMI laten zien wat we de afgelopen jaren al voelden. De zomers worden warmer en warmer. Wat betekent dat voor de ambitie van het rijk om 2,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen na te isoleren? Dat de isolatie voor deze woningen zowel tegen kou als tegen hitte moet beschermen. Eén isolatiesoort is daar heel goed in: biobased!

Wapenen tegen energiearmoede & hittestress

Isoleren is belangrijk om energiearmoede tegen te gaan en zo veel mogelijk te besparen op de energierekening. Biobased isoleren biedt daarbovenop een extra voordeel: in de hete zomer blijft het binnenshuis lekker koel, het materiaal zorgt ervoor dat de hitte minder snel het huis binnendringt. Het voorkomt daarmee dat energiebesparing door winterisolatie in de zomer verloren gaat door de noodzaak om extra airco’s en ventilatiesystemen te laten loeien. De dubbelfunctie  -bescherming tegen koude én warmte- maakt biobased isoleren financieel aantrekkelijk.

Gelukkig zijn ook de biobased alternatieven inmiddels prijscompetitief. Er zijn zelfs goedkopere outsiders zoals het inblazen van stro. Een gezonde en comfortabele leefomgeving is dus voor iedereen bereikbaar. De extra subsidie vanaf 1 januari 2024 van het ministerie van Binnenlandse Zaken op biobased isoleren maakt dit extra aantrekkelijk. Verderop in deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de aankondiging van deze subsidie.

Lees de gids biobased isoleren

De gids biobased isoleren, samengesteld door Holland Houtland, biedt informatie over het hoe en waarom van biobased isoleren. Met ervaringsverhalen, keuzemogelijkheden, tips en uitleg. De uitgebreide opsomming van biobased bedrijven en leveranciers is hét biobased isoleren naslagwerk. Download hem hier.

Ga terug