Prefab houtskeletbouw timmert volop aan de weg
Met een land dat van oudsher veel zand, cement en klei bezit, is het niet verwonderlijk dat bouwmethoden met beton en baksteen een groot marktaandeel hebben. Ook bouwen met staal heeft een vaste plek. Maar het is houtbouw dat momenteel een forse groei laat zien vanwege de talrijke voordelen en de hernieuwbaarheid van de grondstof hout.
Mark Timmer: “We zien dat de (industriële) productie van houtskeletbouw flink wordt opgeschaald om antwoord te bieden op de groeiende vraag van opdrachtgevers, architecten, bouwers en woonconsumenten.” Mark Timmer is directeur van Vadeko, specialist in prefab houtskeletbouwconstructies. “Houtskeletbouw heeft de toekomst in duurzaam bouwen, als optelsom van ecologische, economische en sociale belangen. Want HSB is van nature duurzaam, vergt weinig energie bij recycling, verschaft bouwers een gunstigere positie op de CO2-ladder en helpt om de stikstofproblematiek aan te pakken. In hout zit CO2 opgeslagen en dat blijft er na de kap en na uiteindelijke verwerking inzitten. We bouwen er vervolgens energiezuinige en duurzame gebouwen en woningen mee. Net zo belangrijk is dat je dit duurzame bouwen op een slimme en efficiënte manier doet. Wij leveren complete houtskeletbouwelementen waardoor het werk op de bouwplaats sneller en makkelijker verloopt, zeker als je vroegtijdig in het proces het ontwerp en de detaillering kunt doorspreken met betrokken bouwpartijen. Want op detailniveau kun je het maximale uit prefab constructies halen. Prefab met een Pré noemen wij dat.”
Timmer merkt met zijn onderneming dat de groei in houtbouw fors is. “Je ziet dat een groot deel van bouwend Nederland overschakelt op een andere manier van bouwen. Duurzamer, lichter, circulair, dat soort aspecten tellen mee bij de keuze voor een bouwmethode. Toch zijn er ook hobbels, want menig woonconsument associeert houten huizen nog vaak met zaken als brandgevaar en inbraakgevoeligheid. Maar de gevolgen van brand voor de constructie zijn heel goed voorspelbaar; het gedrag van andere materialen als beton en staal zijn bij brand erg onvoorspelbaar. En je kunt een houtskeletbouwwoning veel sneller en met minder energie verwarmen of koelen. Het wooncomfort is aangenaam en gezond. Doordat wij isolatie en constructie in één element integreren, kunnen we slank bouwen. Dat kan ruimtewinst voor diezelfde woonconsument opleveren.”
Voor de bouwers was er altijd al het voordeel van de lichte bouwconstructie, die zich vertaalt in een lichtere, goedkopere fundering. Timmer: “Vanwege het stikstofprobleem is er meer vraag naar elektrische kranen op de bouwplaats. Die kun je met lichtgewicht bouwcomponenten extra efficiënt inzetten. Ook kunnen wij een vrachtwagen qua volume maximaal beladen met HSB-elementen. In vergelijking met zware steenachtige materialen kunnen wij met tweederde minder transportbewegingen toe.”
Over de kwaliteit van houtbouw is geen discussie. “We beschikken over een uiterst moderne productiefaciliteit, gecombineerd met mensen die hun vak verstaan. Ook dat is belangrijk voor de succesvolle groei van houtbouw in Nederland.”