Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Publiekspaviljoen als huiskamer van gemeente West Betuwe


Het gemeentehuis van West Betuwe in Geldermalsen wordt verduurzaamd, gemoderniseerd en uitgebreid. Zo wordt er een transparant nieuw publiekspaviljoen van hout aan het bestaande gebouwencomplex toegevoegd.

cepezed en cepezedinterieur ontwierpen in opdracht van de jonge fusiegemeente - een bundeling van de voormalige gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal - een significante upgrade voor het bestaande gebouwcomplex. Dit krijgt een rijke diversiteit aan gezonde, comfortabele werkplekken. In het hart van het werkgebied wordt een bestaande patio overkapt met hout en glas en omgevormd tot ontmoetingsplein met aanlandwerkplekken, koffiebar, keuken en veel groen.

Aan de voorkant van de bestaande bouw komt in een groene tuinrand een uitnodigend en transparant nieuwbouwdeel met een markant houten dak. Dit nieuwe bouwdeel, dat zorgvuldig is ingepast tussen de vijver en monumentale boompartijen, bevat de publieksentree met balies, spreekkamers, wachtgebieden, break-outs en een multifunctionele raadzaal. Die laatste is zo flexibel en breed inzetbaar ontworpen dat ze alles in zich heeft de huiskamer van de gemeente en haar inwoners te worden. Naast raadszittingen kunnen er ook eenvoudig vergaderingen, evenementen, concerten, lezingen en huwelijksvoltrekkingen plaatsvinden.

Het uitgangspunt in de architectuur is een maximaal gebruik van hout, onder andere voor het dak en de kolommen van het publiekspaviljoen. Dit past volgens cepezed en cepezedinterieur goed bij het groene karakter van gemeente West Betuwe. Met dien verstande dat zeker ook andere bouwmaterialen worden ingezet, “simpelweg omdat ieder soort materiaal zijn eigen specifieke kwaliteiten heeft. Ronald Schleurholts, partner & architect cepezed, zei eerder in een column in Cobouw: “Hout is hot. Inmiddels lijkt er een soort geloof ontstaan waarin meer hout ook automatisch beter is. De populariteit van hout is terecht in het streven naar een duurzamere en gezondere wereld. Hout is immers uniek omdat het als één van de weinige bouwmaterialen hernieuwbaar is en tijdens de groei CO2 opneemt. Ook vinden veel mensen de uitstraling van hout warm en prettig. Maar het houtevangelie heeft minder oog voor efficiënt materiaalgebruik. Voor solide constructies is er veel van nodig, terwijl het reduceren van materiaalgebruik één van de eerste pijlers is van duurzaamheid.”

“Gezien de hoge eisen aan brandveiligheid, trillingen en geluidsisolatie resulteert zelfs de meest ambitieus gelabelde houten hoogbouw feitelijk in zo’n hybride oplossing,” aldus Schleurholts in zijn column die was toegespitst op hout in hoogbouwprojecten. “Voor een zowel technisch als economisch haalbaar gebouw, heeft hout domweg een stalen of betonnen steuntje in de rug nodig. Maar daarmee is eigenlijk niet zoveel mis: voor hybride is alsnog substantieel minder staal of beton nodig en uiteindelijk ook substantieel minder hout. Hybride constructies leiden bovendien tot een veel grotere flexibiliteit en dus functionele duurzaamheid: volledig hout vraagt vaak om fijnmazige constructies met enorme spanten en kolommen en dragende CLT-schijven. Daaruit vloeien dwingende typologieën voort vergelijkbaar met die van de traditionele betonnen tunnelkiststructuren.”

Ook is er volgens hem nog veel te winnen op verbindingen. “Met verontreinigende lijmen wordt hout momenteel vaak letterlijk tot onscheidbare pakketten gebakken. Dat is milieuonvriendelijk, maar staat ook hergebruik of aanpasbaarheid in de weg.”

Bij het gemeentehuis in West Betuwe zijn bijvoorbeeld veel verbindingen in staal uitgevoerd, zodat bouwcomponenten later makkelijk zijn te demonteren. Dit project in Geldermalsen is geen hoogbouwproject, maar ook hier wordt een mix van materialen toegepast. Ronald Schleurholts: “Dit project is een voorbeeld van een hybride project, waarbij materialen doen waar ze het beste in zijn. Ook hout.”

Op HOUTBOUW staan dit soort innovatieve projecten centraal. Laat u inspireren.

 Beeld: architectenbureau cepezed

Ga terug