Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Samen Biobased Bouwen


Samen Biobased Bouwen is een initiatief van wooncorporatie Wonion en heeft als doel de samenwerking op het vlak van bouwen met biobased materialen in de Achterhoek te stimuleren. Dat dit initiatief goed wordt ontvangen, bewezen de ruim honderd aanmeldingen voor de kick-off op 22 april jl. We praten erover met Gerrolt Ooijman, Directeur Bestuurder van initiatiefnemer Wonion.

“De Achterhoek is om meerdere redenen de perfecte plek voor biobased bouwen. Er is een sterke agrarische branche die biobased grondstoffen zoals stro, vlas en hennep kan produceren. De Achterhoekse maakindustrie kan de verwerking van grondstoffen tot bouwproducten op zich nemen en de omvangrijke bouwsector kan deze innovatieve materialen vervolgens verwerken. Bovendien zijn er partijen zoals woningcorporaties en regionale overheden die biobased bouwen stimuleren. De belangstelling voor dit initiatief is groot en het aantal ideeën om aan de slag te gaan met biobased bouwen is overweldigend. De aanmeldingen kwamen uit alle relevante hoeken -van landbouw tot bouw- en zijn afkomstig van partijen die al ervaring hebben met biobased materialen én partijen die juist willen innoveren, leren en opschalen.”

Plan van aanpak

“Op dit moment ligt de focus op het vormgeven van het plan van aanpak zodat we  financiering kunnen realiseren en écht aan de slag kunnen. Parallel daaraan zijn er reeds drie werkgroepen gestart. Een groep die zich focust op grondstoffen: wat kunnen we produceren en hoe maken we de grondstoffen geschikt voor de bouw? Deze groep werkt ook met maaisel dat vrijkomt uit beheer van wegen en natuurgebieden. Een groep met focus op de industrie: hoe kunnen we van landbouwreststromen óf nieuwe stromen bouwmaterialen maken? En hoe zorgen we ervoor dat bouwers de materialen gaan gebruiken zodat we ook echt kunnen opschalen? De laatste groep houdt zich bezig met de bouw: hoe kunnen we goede ontwerpen maken die echt biobased zijn?”

Vanaf september aan de slag

“In september gaan we met alle geïnteresseerden naar de Floriade. Voor het opdoen van inspiratie, maar vooral ook om daar met elkaar aan de slag te gaan en de drie onderdelen verder -en concreet- in te vullen. Wie kan er landbouwgrond beschikbaar stellen? Welke industriepartners willen meewerken aan het verwerken van de materialen? Welke bouwers zetten hun schouders onder het ontwikkelen van biobased verduurzamingsoplossingen? We willen ons tot 2024 verder ontwikkelen en vooral veel proefdraaien. Hierbij gaan we expliciet voor het kweken van gewassen die ook aan het klimaat kunnen bijdragen. Denk aan gewassen die water vasthouden en CO2 opnemen.”

Op de hoogte blijven of meedoen? Ga naar https://www.samenbiobasedbouwen.nl.

Ga terug