Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Steeds meer subsidie en fiscale steun voor circulaire economie


RVO brengt in het rapport Monitoring transitie naar een circulaire economie op basis van overheidsondersteuning 2015-2020 de trends van circulaire projecten in kaart: welke grondstoffen worden gebruikt, welke producten worden ontwikkeld, in welke sectoren en in welke provincie?

De circulaire projecten gaan vooral over recycling van afvalstromen (67% van het budget). Er is daarnaast een beperkte toename zichtbaar van de projecten die zich hoog op de R-ladder bevinden, Reduce (R2, bijvoorbeeld minder materiaal per product gebruiken) en Re-use (R3, hergebruik van producten).

In het rapport wordt expliciet aandacht besteed aan bouwmaterialen: De levenscycli van bouwmaterialen zijn grotendeels lineair, beginnend bij de grondstof en eindigend op een stortsplaats. In de database van 2020 zijn 43 projecten die gerelateerd zijn aan de bouw met een subsidie van € 11,1 miljoen. Een stuk lager dan de subsidie in 2019 van € 16,2 miljoen.

Uit het bouw- en sloopafval -de meest voorkomende inputstroom- worden er bijvoorbeeld nieuwe materialen uit gerecycled hout en beton gemaakt. Daarnaast wordt nieuw hout ook gebruikt als input voor houtskelbouw en composieten. Bij het maken van de composieten wordt naast hout ook vader plastic als inputstroom gebruikt met de mogelijkheid om te 3D-printen.

Bron: www.rvo.nl. Lees hier het volledige artikel.

Ga terug