TNO op HOUTBOUW: toekomstvisie gedeeld
Jan de Jong
De noodzaak om biobased en circulair te gaan bouwen is groot, maar de bouwsector staat voor flinke uitdagingen. TNO schiet te hulp! Dat doet de onderzoeksorganisatie onder meer door samen met marktpartijen onderzoek te doen, verdienmodellen op poten te zetten en te laten zien dat veel al gewoon kan. We spreken expert Jan de Jong over de plannen van TNO.
Toenemende aandacht voor circulair hout en biobased materialen
“HOUTBOUW is voor ons de perfecte plek om onze plannen uit de doeken te doen. We hebben daarom aan iedereen die het wilde horen verteld over ons nieuwe lab dat we over een paar maanden in gebruik gaan nemen. In dit lab gaan we verschillende materialen en samenstellingen van circulair hout als pallets en afvalhout alsook biobased materialen testen om er bij succes proefseries van te maken. Tot op heden waren we nog niet erg bezig met afvalhout en het persen van vezels, maar daar brengen we de komende jaren verandering in. Ons team is daar dankzij de toenemende omvang -we zijn in vier jaar tijd van vier naar dertien man sterk gegaan- ook groot genoeg voor.”
Openheid van zaken
Anders dan we van onderzoeksinstanties gewend zijn, toonde TNO de resultaten van de eerste fase van het onderzoek naar de bruikbaarheid van paprikavezels, B-hout, stro en takken al op de beurs. “Normaliter laten we in deze fase nog geen resultaten zien. We besloten dat dit jaar anders te doen, juist omdat we actief willen samenwerken met bedrijven zodat we samen tot meer en vooral voldoende eindproducten komen. De reacties waren erg positief en er kwamen -precies zoals we gehoopt hadden- de nodige discussies op gang. Ons lab kun je zien als een semi-productiefaciliteit, maar geen plek om schaal te maken. De markt moet het gaan overnemen. Wij zorgen, samen met onze partners, voor het goede voorbeeld.”