Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Weener XL: geprefabriceerd en bovendien circulair


Weener XL, het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente ’s-Hertogenbosch, is er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en denkt graag mee in het rendabel maken van sociaal ondernemen. De organisatie is nu nog gehuisvest in een onderkomen uit de jaren 60. Binnenkort zal de organisatie een nagelnieuw, duurzaam, energieneutraal en aardgasvrij thuis krijgen. Voor Dura Vermeer Zuid is dit een na het project Hortus Ludi in Nijmegen in korte tijd het tweede houtbouwproject waar ze hun ambities waarmaken om meer in en met hout te bouwen.

Menselijke maat centraal
Weener XL ontvangt zo’n 17.000 inwoners per jaar. Zij komen bij Weener om te werken, een uitkering aan te vragen of voor begeleiding richting werk. Daarom staat in het ontwerp van de nieuwbouw, gecoördineerd door HEVO, de menselijke maat centraal. Het gebouw moet vooral rust uitstralen en prikkelarm zijn voor de mensen die Weener XL bezoeken. De houten constructie en het overige biobased materiaalgebruik (van vloeren tot plafonds) sluiten volledig aan op de wensen inzake zowel circulariteit als die inzake de rustige uitstraling. 

Circulair, brandveilig en een lust voor het oog
De nieuwbouw behelst een vloeroppervlak van 14.000 m2 die wordt benut door kantoren, productiehallen, een magazijn en ondersteunende gebouwfaciliteiten. Dit gebouw kan aan het einde van haar levensduur volledig worden hergebruikt. Laminated Timber Solutions is engineer, producent en assembleur van de massief houten dragende constructie en de Lignatur vloeren. Het bedrijf uit België is een ervaren partner in gelijmde houtconstructies en dragende houtstructuren. Niet gek dus dat Dura Vermeer al in de aanbestedingsfase rekende op de expertise van deze onderneming. “We denken graag al in het voortraject mee”, vertelt Jaap Kok namens Laminated Timber Solutions. “Het nieuwe gebouw van Weener XL heeft een dragende constructie die volledig uit gelamineerd vurenhout is opgebouwd. Onze oplossingen zijn circulair, brandveilig en esthetisch gezien een lust voor het oog. Wij verbazen ons er dan ook niet over dat ervoor is gekozen deze onderdelen niet verder af te werken.”

Prefabricage

In de fabriek van Laminated Timber Solutions wordt elk bouwonderdeel tot in detail uitgewerkt. Eerst in de engineeringsfase en later in de productiefase. Dat betekent dat gaten worden voorgeboord, koppelingen en verbindingen op maat worden gemaakt en de materialen op locatie alleen nog maar in elkaar geschroefd hoeven te worden. “Er komt op de bouwplaats geen zaag meer aan te pas”, aldus Jaap Kok.

Eind 2021 zijn de bouwwerkzaamheden gestart, de oplevering vindt naar verwachting eind dit jaar plaats.

Ga terug