Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Well House ademt gezondheid en flexibiliteit


In het najaar start naar verwachting de bouw van Well House, een van ’s werelds hoogste houten kantoortorens. We spraken kantorenbelegger NSI over het ontwerp, houtbouw, werken in het post-Covid tijdperk en zelfs over spekkoek.

Waar in Zuidas

Er is nog geen steen gelegd -of beter gezegd, nog geen plank vertimmerd- en toch is Well House nu al een landmark voor Zuidas te noemen. Het gebouw verrijst in 2025 aan het einde van de toekomstige Maurice Ravellaan en mag zich dan met 86 meter een van de hoogste houten kantoorgebouwen ter wereld noemen. “Een houten constructie zoals die van Well House is nog nooit eerder op deze schaal uitgevoerd’” zegt Sten Karelse, Head of Development van kantorenbelegger NSI. “We kiezen daarmee zeker niet voor de makkelijkste weg. Wel voor een bijzonder duurzame.”

Spekkoek

De constructie van Well House -denk aan de vloeren, kolommen en plafonds -wordt volledig uit hout gebouwd, afkomstig uit duurzame Europese bossen. “Het hout bestaat uit kruislings verlijmde lamellen, ook wel Cross Laminated Timber (CLT) genoemd”, legt Karelse uit. “Het heeft wel iets weg van Indische spekkoek met verschillende lagen. Maar dan in het groot.” De toren krijgt, boven de taps toelopende houten voet, een gevel die uit aluminium en glas is opgebouwd. “We gebruiken daarvoor een transparant soort glas -low iron glass- dat het mogelijk maakt om niet alleen van binnen naar buiten, maar ook van buiten naar binnen te kijken. Dit glas wordt al veel gebruikt bij winkelpuien maar nog zeer beperkt in kantoren. Zo zul je vanuit elk perspectief, ook vanaf de straat, de houten constructie straks goed kunnen zien.”

Koolstofbank voor de toekomst

Houtbouw is hot en dat is niet zonder reden. Zo biedt het bouwen met hout voordelen in het bouwproces, maar is het ook een goede manier om CO2 te reduceren. Karelse: “Hout is licht. Dat betekent minder logistiek in het fabricageproces. Kolommen en vloeren kun je prefab maken waardoor geen beton gestort hoeft te worden op de bouwplaats.” Maar er is meer: de C02 die een boom uit de lucht haalt, blijft in het hout opgeslagen. “Daarmee creëer je een koolstofbank voor de toekomst’” zegt Karelse. “We hebben berekend dat in de houten constructie van Well House straks zo’n 3.500 ton aan CO2 opgeslagen ligt, tijdens de gehele levensduur van het gebouw en nog lang daarna. De ecologische voetafdruk is daarmee substantieel lager dan bij een vergelijkbaar gebouw uit beton en staal. Daarmee dragen we bij aan het welzijn van de gebruikers, maar ook van toekomstige generaties.”

WELL-label

NSI heeft de lat hoog gelegd, maar niet alleen wat betreft duurzaamheid. Well House moet ook, zoals de naam al doet vermoeden, de meest comfortabele en gezonde werkplek bieden aan de gebruikers van het gebouw. Gestreefd wordt naar het behalen van een WELL Platinum label - het hoogst haalbare certificaat binnen de zogenaamde WELL Building Standard. Dit systeem meet hoe gezond de werkomgeving is op basis van zaken als daglichttoetreding, akoestiek en luchtcirculatie. ‘”n navolging van de BREEAM-certificering -die vooral de duurzaamheid van een gebouw meet- zien we dat organisaties zich steeds meer richten op het creëren van een gezonde werkomgeving voor hun medewerkers. Daardoor wordt de WELL-certificering steeds belangrijker in Nederland”, zegt Karelse.

Post-Covid

“We willen de voordelen die we met het thuiswerken hebben ondervonden naar kantoor brengen”, zegt Karelse. Om dat te doen heeft NSI -die in Nederland ruim vijftig kantoorpanden in zijn portefeuille heeft- de laatste twee jaar veel gesprekken gevoerd met organisaties om de behoeften in kaart te brengen. Het sleutelwoord: flexibiliteit. “Bedrijven moeten kunnen ademen, ook in tijden dat het minder goed gaat. Tegelijkertijd willen grote bedrijven talent aan zich kunnen binden. Ze willen daarom blijven investeren in een goede en inspirerende werkomgeving en tegelijkertijd flexibeler met hun ruimtes kunnen omgaan.” Als voorbeeld noemt Karelse vergaderruimtes. “We zien dat de behoefte aan pay-per-use toeneemt, het huren van een ruimte wanneer je deze nodig hebt. Met Well House spelen wij in op deze behoefte en daarom bieden we straks flexibele vergaderruimtes aan die door alle gebruikers van het pand geboekt kunnen worden.”


Groen

Wat kunnen we verder van Well House verwachten? “Een gebouw waar we de natuur zo veel mogelijk naar binnen halen”, aldus Karelse. “We stimuleren de verbinding tussen mens en natuur door het gebruik van hout, maar ook door een transparant geheel te creëren met veel ruimte voor groen. Wanneer je straks binnenkomt bij de centrale entree in de houten voet, waar ruimte is voor horeca, loop je langs een trap met groene beplanting naar boven. Daar komt de receptie voor de kantoren en weer daarboven komen de vergaderruimten. Vanaf de derde verdieping volgt de kantoorruimte.” De bovenste verdiepingen, op laag 21 en 22, worden net als de vergaderruimtes beschikbaar voor alle gebruikers van het gebouw. Vanaf hier loop je zo het dakterras op, met een adembenemend uitzicht over Zuidas. Karelse: “Deze ruimte wordt een plek die geschikt is voor bijeenkomsten en lezingen en bovenal wordt het een hele bijzondere plek om te verblijven.”

Planning

Well House is ontworpen door Dam & Partners architecten. Voor de bouwteamfase is aannemer JP van Eesteren gecontracteerd. Spaces wordt de eerste huurder van Well House,en zal straks circa 3.800 van de in totaal 19.000 vierkante meters afnemen. Naar verwachting start de bouw in de tweede helft van 2022. Het streven is om Well House in de tweede helft van 2025 op te leveren.

Bron: zuidas.nl.

Ga terug