Whitepaper over de kracht van comfort door biobased
ORGA-architect Daan Bruggink licht toe

Fotocredits: Ruben Visser
In de huidige gesprekken over biobased bouwen staat reductie van CO2-uitstoot centraal. Een terecht onderwerp, maar biobased bouwen gaat naast de voordelen rondom carbon ook over licht bouwen en over hergroeibaarheid. Én over comfort. Want hoewel het effect op comfort zich lastig in woorden laat vatten, is het wel daadwerkelijk te voelen. De reden voor ORGA architect om met het door Ralf van Tongeren geschreven whitepaper de nadruk op het welzijn van de gebruikers te leggen.
“Men denkt bij biobased vaak in percentages. Opdrachtgevers geven bijvoorbeeld aan dat ze 50% biobased willen. Onze vraag is dan: gaat het over het gewicht, het aantal of het volume? Dan hebben ze geen idee… En of dat uitmaakt? Jazeker!” ORGA architect Daan Bruggink legt het uit: “Wanneer je kijkt naar gewicht, kan dit heel anders uitpakken dan wanneer je het volume of aantal woningen als maatstaf neemt. Bij gewicht is de verhouding heel anders omdat beton natuurlijk zwaar is, bij volume wordt de hoeveelheid biobased veel en veel meer en bij het aantal woningen ga je je afvragen wanneer je een woning kan bestempelen als biobased? Hoe meer je begrijpt van deze aspecten, hoe beter je kunt inschatten hoe biobased materialen optimaal toegepast kunnen worden om zowel ecologische als menselijke voordelen te behalen.”
Comfort centraal
"Iedereen heeft het over CO2-reductie, maar wij willen nu vooral het comfortaspect van biobased bouwen uitlichten waarbij we ons bewust zijn van het feit dat deze ervaring zich niet makkelijk laat omschrijven. Want hoe ervaar je comfort? Wij weten dat je het kunt voelen. In een gebouw met natuurlijke materialen voelen mensen zich écht beter. Biobased materialen ademen, ze reguleren temperatuur en luchtvochtigheid op een natuurlijke manier en zorgen voor een gezonde, aangename leefomgeving. We zijn als mensen genetisch gewend om in en rondom de natuur te leven. In de moderne, kunstmatige omgeving voelen we ons gewoon niet optimaal comfortabel, maar dat weet je pas als je biobased hebt ervaren."
Whitepaper
Het whitepaper van ORGA architect gaat dieper in op de aspecten die bij biobased bouwen minder worden benoemd of zelfs gezien. Het legt toe hoe materialen zoals kalkhennep, strobalen en hennep/vlaswol niet alleen de luchtvochtigheid stabiliseren, maar ook bijdragen aan het thermische comfort. Deze materialen reguleren de temperatuur in een gebouw, waardoor het ’s zomers koel blijft en het ’s winters warm. Daarnaast benadrukt het whitepaper de regulerende gebouwhuid, die je kunt vergelijken met de huid van een mens: dampopen, vocht- en warmtebufferend, en daarmee regulerend. Dit draagt bij aan een gezond binnenklimaat, wat het welzijn van de bewoners ten goede komt. ORGA laat zien hoe dit concept niet alleen toepasbaar is voor woningen, maar ook voor andere gebouwen zoals scholen en zorginstellingen.
Openbare informatie
ORGA heeft de het whitepaper bewust vrij beschikbaar gesteld voor iedereen die geïnteresseerd is in biobased en biofilisch bouwen. Dit maakt het een waardevolle bron voor architecten, bouwers en iedereen die geïnteresseerd is in een gezond en duurzaam gebouwde omgeving.
Deze whitepaper biedt een heldere en toegankelijke uitleg over hoe biobased materialen bijdragen aan het comfort van een gebouw. Door de focus op welzijn en gebruikservaring laat ORGA architect zien hoe biobased bouwen veel meer is dan een trend – het is de toekomst van duurzaam en comfortabel wonen. De? Het whitepaper is voor iedereen toegankelijk, zodat meer mensen kunnen ontdekken hoe biobased bouwen het welzijn van bewoners kan verbeteren.