Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Zweeds dorpje in Nederlandse groeistad


Bolderburen en Hazelhoeve, ecologische dorpjes met een variëteit aan typen woningen, van de kenmerkende Zweedse houtbouw villa’s tot tiny houses, eveneens in hout. Die Scandinavische sfeer vind je in Oosterwold in Almere.

Jessika Kersting, mede-initiatiefnemer van de ondernemingen Huisje van Hout en Kvist Zweedse huizen, heeft met twee minidorpen een andere manier van wonen in Nederland geïntroduceerd. “Wij wilden heel graag een dorpje maken waar mensen fijn kunnen wonen en kinderen lekker buiten kunnen spelen. We hebben gekeken naar Zweden, waar we tien jaar geleden op een eiland in de archipel van Stockholm een zomerhuisje van hout bouwden. We keken ook naar Scheveningen, naar een klein vissershuisje in een groen hofje, waar de kinderen voor de deur kunnen spelen en waar zomers bijna wekelijks de buren gezamenlijk buiten eten. Daarnaast hebben we een boerderij op Texel, met in de grote tuin een appelboomgaard, een kruidentuin, bessenstruiken en een moestuin. Het hele jaar door eten we van de opbrengsten uit deze tuin. Die entourage en beleving konden wij in ons een woningbouwproject in Oosterwold werkelijkheid laten worden. De gemeente Almere schept ruimte voor grensverleggende bouwinitiatieven van particulieren en collectieven en daar kregen wij vergunning voor onze minidorpen.”

Omdat ze met Huisje van Hout al houten Zweedse tuinhuizen en vakantiewoningen importeerden, was de stap naar houten woningen logisch, al kwam daar natuurlijk een hele hoop extra werk aan regelgeving, architectuur en engineering bij kijken. Voor de woningbouwtak werd de onderneming Kvist Zweedse huizen opgericht. De Zweedse timmerfabrikant, die ook de tuinhuizen levert, produceert daarvoor complete woningbouwpakketten conform het Nederlandse Bouwbesluit. Jessika: “We hebben een architect ingeschakeld om die woningen naar onze situatie te vertalen, met de hoge wanden en deuren en met vrijheden voor de bewoners om wanden te bekleden met gipsplaten of stucwerk. Maar ze kunnen ook het hout overal in het zicht laten. Voor ons was de sfeer van een Zweeds dorpje met verschillende typen woningen uitgangspunt, echt zo’n dorpje uit de boeken van Astrid Lindgren. Daar bleek ook veel animo voor, want al na de eerste facebookberichten kregen wij ruim 600 aanmeldingen binnen. Na de persberichten en media-aandacht bleken er ontzettend veel gegadigden. We hebben inmiddels een dorpje met 22 woningen gerealiseerd en een tweede dorpje met 15 woningen is eind dit jaar gereed.”

Het zijn unieke woonbuurten. Jessika: “Er is een grote groep woonconsumenten die ook zo gezamenlijk wil wonen en die de sfeer van een houten Zweedse woning omarmen. Het zijn ook heel prettige woningen. En betaalbaar, want dat was voor ons eveneens een uitgangspunt. We bieden nu vier woonconcepten voor vier verschillende doelgroepen. Voor mensen die geen groot huis nodig hebben maar wel graag groen, ruimtelijk en mooi willen wonen, bouwen we huisjes van 40 m2. Dit zijn echte woonhuizen, compleet met zonnepanelen en zonneboiler. Voor kleine gezinnen bouwen we eengezinswoningen, met veel speelruimte eromheen. Voor grote gezinnen of voor mensen die voor zichzelf gewoon een groot huis nodig hebben, bouwen we villa’s op grote kavels. Tot slot zijn er bungalows voor mensen die toe zijn aan een nieuwe levensfase. De mensen die nu in Bolderburen wonen, zijn ontzettend blij met hun typen woningen en woonomgeving.”

Er staat niet meteen een vervolgdorp op het programma. “We zijn een klein bedrijf en importeren continue tuinhuizen, vakantiewoningen en nu ook complete woningen voor particulieren. Maar uiteraard blijven wij kijken naar locaties waar zo’n dorp zou passen. Het belangrijkste is een geschikte groene omgeving. Funderingstechnisch kunnen de woningen overal staan. In Almere was het verplicht om betonnen funderingspalen toe te passen, maar we zetten woningen ook op schroefpalen, houten palen en of op een betonplaat rechtstreeks op de zandgrond. Er moeten in Nederland zat plekken zijn voor dit soort kleine dorpjes in het groen met heel veel ruimte om te spelen en zelf je eten te verbouwen.”

Meer informatie: www.kvist.nl, www.huisjevanhout.nl en http://ecodorp-bolderburen.nl

Ga terug