Vernieuwend en gedurfd, zo luidt menig juryrapport van architectuurwedstrijden voor zowel Top-Up als PATCH22, twee opvallende gebouwen in houtbouw in Amsterdam-Noord. Met opvallende aspecten als vrije indeelbaarheid, hoge verdiepingen, grote buitenruimten en een zichtbare houten draagstructuur.
De bouwmethode CIMEDE kenmerkt zich niet alleen door toepassing van duurzame houtskeletbouwelementen, de kracht is met name het circulaire en evolutieve karakter: de elementen zijn in z’n geheel te demonteren en te hergebruiken bij een verbouwing van het pand of in een ander project.
Holland Houtland voert voor Invest-NL een 0-meting uit voor biobased bouwen. Bent u architect, projectontwikkelaar, groothandel of aannemer? Vul dan de enquête in!
De bouw laat zich vooral door tradities en de portemonnee leiden en mede daarom blijft het aandeel houtbouw woningen nog achter. “Maar hout heeft een enorme potentie. Als je de concepten voor houtbouwwoningen ziet, dan wordt door de grootschalige opschaling een houtbouwwoning straks goedkoper dan een traditioneel gebouwde woning.”
Kant-en-klare houten appartementen in groottes van 45 tot 80 m2 woningoppervlakte, horizontaal of verticaal tot 5 bouwlagen te schakelen. Corporatie Wonen Limburg heeft met producent FLETTS een intentieovereenkomst gesloten voor twee pilotprojecten met sociale huurwoningen.
Exceptioneel aan SAWA is dat het gebouw het eerste volledig houten (CLT) woongebouw van 50 meter hoog in Rotterdam is. Daarnaast is het gebouw onderscheidend door de royale groene terrassen, waarmee het gebouw de biodiversiteit van de wijk versterkt.
Bolderburen en Hazelhoeve, ecologische dorpjes met een variëteit aan typen woningen, van de kenmerkende Zweedse houtbouw villa’s tot tiny houses, eveneens in hout. Die Scandinavische sfeer vind je in Oosterwold in Almere.
De toepassing van hout biedt oplossingen voor verschillende hedendaagse opgaven, zoals klimaatverandering, de woningbouw- en stikstofcrisis en de realisatie van een circulaire economie. Een pleidooi van brancheorganisaties moet helpen beslissers op het juiste spoor te zetten.
Energiezuinig, gezellig en een beetje tegendraads. Zo wonen de mensen in Buurtskap de Tuunen in Den Burg, Texel. In comfortabele houten woningen die zodanig zijn gerangschikt dat ze naast een kleine privé buitenruimte gezamenlijke erftuinen en schuren hebben.
Eén miljoen extra woningen; dat is de maatschappelijke opgave. “Bouw ze dan op een goede manier. Bijvoorbeeld volledig circulair, zonder CO2 en stikstofuitstoot en met een gezond binnenklimaat. Dat kan door deze woningen rondom in stro te bouwen.”