Van het blussen van maatschappelijke branden qua CO2, stikstof en circulariteit met zaken als zonnepanelen, gasloze installaties en secundaire grondstoffen naar een biobased bouwmethode die op voorhand maatschappelijke problemen oplost.
Het appartementengebouw M’DAM in Monnickendam wordt door het gebruik van hout en het eigentijdse installatieconcept één van de meest duurzame en circulaire houten woongebouwen van Nederland.
Prefab houtskeletbouw blijkt al decennialang een snelle, betaalbare en milieuvriendelijke bouwmethode met weinig faalkosten. Op industriële wijze geproduceerd: hoogwaardig, efficiënt en duurzaam. Zoals op de hightech productielijn van VDM Woningen.
‘Radicaal opnieuw durven kijken naar het ontwerpen en bouwen van een woning’; met die uitdaging zijn pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen aan de slag gegaan.
Bouwen met hout kent een vergelijkbaar rendement als bouwen met beton, maar leidt tot een veel lagere CO2-uitstoot. Houtbouw is daarmee interessant voor beleggers die zowel financieel als maatschappelijk rendement willen realiseren. (Uit: Financial Investigator, nummer 5, 2020)
Tijdens het Nationaal Digitaal Houtbouwcongres 2020, een initiatief van haar mediapartner Het Houtblad, lanceerde beursorganisator 54events HOUTBOUW, een nieuwe vakbeurs die in het teken staat van innovatieve oplossingen in hout- en hybride bouw.
Met een land dat van oudsher veel zand, cement en klei bezit, is het niet verwonderlijk dat bouwmethoden met beton en baksteen een groot marktaandeel hebben. Ook bouwen met staal heeft een vaste plek. Maar het is houtbouw dat momenteel een forse groei laat zien vanwege de talrijke voordelen en de hernieuwbaarheid van de grondstof hout.
Tijd om stedelijke aanpassing te creëren, te denken in aanpasbaarheid, modulariteit en duurzaamheid. Een internationale wedstrijd in modulaire (hout)bouw toont wat er kan.