Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Alom natuurlijke elementen in eco-school De Verwondering


In het ontwerp van de basisschool De Verwondering in Almere staat hout centraal. Voor de verduurzaamde houten gevel is NobelWood gekozen en de grote pilaren zijn gemaakt van larikshout uit Nederlandse bossen.

Foreco Houtproducten heeft voor de gevel NobelWood en een gedeelte NobelWood FRX geleverd. NobelWood is ontwikkeld om de groeiende vraag naar tropisch hardhout duurzaam in te vullen. Middels een innovatieve techniek met biobased chemie wordt het snelstgroeiende naaldhout ter wereld gemodificeerd. Hierdoor krijgt het de uitstraling en levensduur van tropisch hardhout. Het houtproduct is tot in de kern geïmpregneerd en een uitstekende toepassing voor op de gevel. Afhankelijk van gebruiksklasse en detaillering kan NobelWood technisch onderhoudsvrij wel meer dan 50 jaar geveltrouw blijven, aldus Foreco. 

De eco-school in Almere is door ORGA Architect biofilisch ontworpen. Dit betekent dat de architecten de connectie met de natuur leggen, al tijdens de ontwerpfase. Een groene omgeving, voldoende daglicht en natuurlijke ventilatie. De school bestaat uit clusters met lokalen die de biotopen vormen voor leerlingen van verschillende leeftijdsgroepen. Natuurlijke elementen zijn het uitgangspunt, om zo de ontspanning en concentratie van de leerlingen te bevorderen. Zo zijn de gevels dampopen en dragen daarmee bij aan een gezond binnenklimaat. Hout is het basismateriaal voor constructie en gevel. Er is gebruik gemaakt van zoveel mogelijk materialen die ‘hergroeibaar’ zijn, waaronder hout, maar ook leem, vlas en stro. Sommige binnenmuren zijn bijvoorbeeld geïsoleerd met stro. Over natuurlijke elementen gesproken: op het dak worden zelfs kippen gehouden.

Architect Guus Degen van OTGA Architect geeft in een interview voor Foreco nadere uitleg over het ontwerp van de school en de keuze voor biobased materialen.

Duurzaam houtgebruik centraal tijdens HOUTBOUW.

Ga terug