Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws archief

2020

“Meer dan een gebouw van hout”

Ontwikkelende belegger Focus Real Estate investeert in het eerste hoge houten woongebouw van Rotterdam: het woongebouw SAWA in het Lloydkwartier. Alle nieuwe bewoners wonen straks in een duurzaam houten gebouw vol groen en ruimte voor ontmoetingen.

Lees meer...

Metropoolregio Amsterdam: naar 1 op de 5 woningen in hout

Sneller en duurzamer woningen bouwen. Met minimaal 20% houtbouwwoningen vanaf 2025. Minimaal tien gemeenten en twee provincies steunen deze intentie. Deze schaalsprong zorgt voor een toename van schone, circulaire woningproductie en levert een economische impuls en meer lokale werkgelegenheid op.

Lees meer...

Keer op keer vrij indeelbare woningen

Vernieuwend en gedurfd, zo luidt menig juryrapport van architectuurwedstrijden voor zowel Top-Up als PATCH22, twee opvallende gebouwen in houtbouw in Amsterdam-Noord. Met opvallende aspecten als vrije indeelbaarheid, hoge verdiepingen, grote buitenruimten en een zichtbare houten draagstructuur.

Lees meer...

Een woning die evolueert naar toekomstige gebruikswensen

De bouwmethode CIMEDE kenmerkt zich niet alleen door toepassing van duurzame houtskeletbouwelementen, de kracht is met name het circulaire en evolutieve karakter: de elementen zijn in z’n geheel te demonteren en te hergebruiken bij een verbouwing van het pand of in een ander project.

Lees meer...

Invest-NL start marktverkenning biobased bouwen. Doe mee!

Holland Houtland voert voor Invest-NL een 0-meting uit voor biobased bouwen. Bent u architect, projectontwikkelaar, groothandel of aannemer? Vul dan de enquête in!

Lees meer...

Portemonnee gaat ook in richting van hout wijzen

De bouw laat zich vooral door tradities en de portemonnee leiden en mede daarom blijft het aandeel houtbouw woningen nog achter. “Maar hout heeft een enorme potentie. Als je de concepten voor houtbouwwoningen ziet, dan wordt door de grootschalige opschaling een houtbouwwoning straks goedkoper dan een traditioneel gebouwde woning.”

Lees meer...

Sociale huurwoningen uit de fabriek

Kant-en-klare houten appartementen in groottes van 45 tot 80 m2 woningoppervlakte, horizontaal of verticaal tot 5 bouwlagen te schakelen. Corporatie Wonen Limburg heeft met producent FLETTS een intentieovereenkomst gesloten voor twee pilotprojecten met sociale huurwoningen.

Lees meer...

Houtbouwrevolutie in Rotterdam

Exceptioneel aan SAWA is dat het gebouw het eerste volledig houten (CLT) woongebouw van 50 meter hoog in Rotterdam is. Daarnaast is het gebouw onderscheidend door de royale groene terrassen, waarmee het gebouw de biodiversiteit van de wijk versterkt.

Lees meer...

Zweeds dorpje in Nederlandse groeistad

Bolderburen en Hazelhoeve, ecologische dorpjes met een variëteit aan typen woningen, van de kenmerkende Zweedse houtbouw villa’s tot tiny houses, eveneens in hout. Die Scandinavische sfeer vind je in Oosterwold in Almere.

Lees meer...

Overtuigend pleidooi voor houtbouw

De toepassing van hout biedt oplossingen voor verschillende hedendaagse opgaven, zoals klimaatverandering, de woningbouw- en stikstofcrisis en de realisatie van een circulaire economie. Een pleidooi van brancheorganisaties moet helpen beslissers op het juiste spoor te zetten.

Lees meer...

Het ‘nieuwe wonen’ zet voet aan wal op Texel

Energiezuinig, gezellig en een beetje tegendraads. Zo wonen de mensen in Buurtskap de Tuunen in Den Burg, Texel. In comfortabele houten woningen die zodanig zijn gerangschikt dat ze naast een kleine privé buitenruimte gezamenlijke erftuinen en schuren hebben.

Lees meer...

Gevels voor woningen uit 93% stro, 6% hout en 1% staal

Eén miljoen extra woningen; dat is de maatschappelijke opgave. “Bouw ze dan op een goede manier. Bijvoorbeeld volledig circulair, zonder CO2 en stikstofuitstoot en met een gezond binnenklimaat. Dat kan door deze woningen rondom in stro te bouwen.”

Lees meer...

"Houtconstructies verdienen aandacht”

Hout is een complex bouwmateriaal. Daarom is kennis essentieel, benadrukt Joop Raadschelders, voorzitter Vereniging van HoutConstructeurs (VHC).

Lees meer...

Biobased bouwmaterialen: gamechanger in energietransitie

Van het blussen van maatschappelijke branden qua CO2, stikstof en circulariteit met zaken als zonnepanelen, gasloze installaties en secundaire grondstoffen naar een biobased bouwmethode die op voorhand maatschappelijke problemen oplost.

Lees meer...

Industriële productie van eerste all-electric CLT woongebouw

Het appartementengebouw M’DAM in Monnickendam wordt door het gebruik van hout en het eigentijdse installatieconcept één van de meest duurzame en circulaire houten woongebouwen van Nederland.

Lees meer...

Van grondlegger tot koploper in prefab houtskeletbouw

Prefab houtskeletbouw blijkt al decennialang een snelle, betaalbare en milieuvriendelijke bouwmethode met weinig faalkosten. Op industriële wijze geproduceerd: hoogwaardig, efficiënt en duurzaam. Zoals op de hightech productielijn van VDM Woningen.

Lees meer...

Duurzaam Fins hout schittert in Tokyo

Tijdens de Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen in 2021 vormt het Metsä-paviljoen in Tokyo de thuisbasis van de Finse nationale teams.

Lees meer...

Dutch Design Week katalysator voor circulair ontwerpen en bouwen

‘Radicaal opnieuw durven kijken naar het ontwerpen en bouwen van een woning’; met die uitdaging zijn pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen aan de slag gegaan.

Lees meer...

Houtbouw: een duurzame oplossing voor een urgent probleem

Bouwen met hout kent een vergelijkbaar rendement als bouwen met beton, maar leidt tot een veel lagere CO2-uitstoot. Houtbouw is daarmee interessant voor beleggers die zowel financieel als maatschappelijk rendement willen realiseren. (Uit: Financial Investigator, nummer 5, 2020)

Lees meer...

54events lanceert vakbeurs HOUTBOUW

Tijdens het Nationaal Digitaal Houtbouwcongres 2020, een initiatief van haar mediapartner Het Houtblad, lanceerde beursorganisator 54events HOUTBOUW, een nieuwe vakbeurs die in het teken staat van innovatieve oplossingen in hout- en hybride bouw.

Lees meer...

Prefab houtskeletbouw timmert volop aan de weg

Met een land dat van oudsher veel zand, cement en klei bezit, is het niet verwonderlijk dat bouwmethoden met beton en baksteen een groot marktaandeel hebben. Ook bouwen met staal heeft een vaste plek. Maar het is houtbouw dat momenteel een forse groei laat zien vanwege de talrijke voordelen en de hernieuwbaarheid van de grondstof hout.

Lees meer...

Flexibiliteit met modulaire houtbouw

Tijd om stedelijke aanpassing te creëren, te denken in aanpasbaarheid, modulariteit en duurzaamheid. Een internationale wedstrijd in modulaire (hout)bouw toont wat er kan.

Lees meer...

Eén van ’s werelds hoogste houten kantoorgebouwen komt op de Zuidas

NSI N.V. en de gemeente Amsterdam hebben een afsprakenbrief getekend voor de ontwikkeling van een nieuw, duurzaam, houten kantoorgebouw op de Zuidas. Een houten constructie om duurzaam en circulair te ontwikkelen, waarbij een comfortabel werkklimaat en het welzijn van de gebruikers voorop staan.

Lees meer...

Afscheid van lineaire economie, welkom aan circulaire economie

De biobased economie is dichterbij dan u denkt. We kunnen onze economie namelijk nu al baseren op hernieuwbare materialen zoals duurzaam hout, stelt Accsys, dat het acetyleer proces gebruikt om geacetyleerd FSC hout (Accoya) te produceren, dat perfect past in de bio-cycle van het C2C concept.

Lees meer...

Kippen, tomaten én houtbouw voor ecologische basisschool

Als de nieuwbouw voor ecologische basisschool De Verwondering in Almere gereed is, hebben de leerlingen en leraren de beschikking over een uniek, natuurlijk ontwikkelingsklimaat. Inclusief een buitenlokaal waar tomatenplanten groeien en kippen lopen. En de school wordt gebouwd met natuurlijke materialen.

Lees meer...

Europa sorteert voor op meer inzet van (duurzaam) hout

De nieuwe Green Deal van de Europese Commissie bevat plannen om de EU in het jaar 2050 klimaatneutraal te maken. Onderdeel daarvan is de ambitie om binnen de EU-lidstaten de kwaliteit en kwantiteit van bosrijke gebieden te verhogen.

Lees meer...