Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Van grondlegger tot koploper in prefab houtskeletbouw


Prefab houtskeletbouw blijkt al decennialang een snelle, betaalbare en milieuvriendelijke bouwmethode met weinig faalkosten. Op industriële wijze geproduceerd: hoogwaardig, efficiënt en duurzaam. Zoals op de hightech productielijn van VDM Woningen.

In de jaren ‘70 haalde VDM Woningen de bouwtechniek voor een houtskeletbouwwoning vanuit Canada naar het Friese Drogeham. Jacoba Hoeksma: “We mogen ons grondlegger in Nederland noemen. We zagen de voordelen van hout en prefab houtskeletbouw. Hout als lichtgewicht doch ijzersterk bouwmateriaal en zeer duurzaam. Prefab houtskeletbouw als aantrekkelijke bouwmethode omdat alle prefab elementen in onze fabriek, onder geconditioneerde omstandigheden, worden vervaardigd.  De elementen zijn compleet geproduceerd met isolatiemateriaal, leidingen, beglaasde ramen, deuren en kozijnen.”

Met weinig energie warmt een houtskeletbouwwoning snel op. Ook heeft de woning als eigenschap warmte lang vast te houden, dankzij de uitstekende warmte-isolatie. Ook de geluidsisolatie is zeer goed.

“In de begintijd bleef het aantal houtskeletbouw woningen in Nederland op een bescheiden percentage van het totaal aantal nieuwsbouwwoningen schommelen, de laatste jaren zien wij een aanzienlijke stijging, omdat de voordelen van de duurzame en comfortabele bouwmethode steeds meer worden omarmd. En houtskeletbouw blijkt in sommige situaties extra aantrekkelijk. Zo hebben wij de afgelopen jaren al ruim 300 aardbevingsbestendige woningen gerealiseerd. De woningen voldoen aan de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 9998. Dit betekent dat het ontwerp volledig is getoetst op aardbevingsbestendigheid bij bevingen als gevolg van gaswinning. Tot op heden heeft geen enkele van onze houtskeletbouwwoningen constructieve schade ondervonden van de bevingen.”

Projectmatig bouwt VDM Woningen voor  opdrachtgevers in heel Nederland. Hoeksma: “Ook hier zie je de grote vlucht die prefab houtbouw momenteel neemt. Welkom in de nieuwe houten eeuw. Wij zien de toekomst positief tegemoet. Vorig jaar hebben wij daarom onze nieuwe hightech productielijn ingericht. Een volautomatische industriële productie die leidt tot hogere productieaantallen en een nóg hogere kwaliteit. Leuk detail: de stroom voor de productie in onze fabriek komt van de 3200 zonnepanelen op eigen daken. Het door ons gebruikte naaldhout komt van zorgvuldig gekozen leveranciers uit Zweden, Finland en Midden-Europa. Zij beheren bossen volgens de richtlijnen van duurzaam bosbeheer. Daarmee is ons hout een verantwoorde, oneindige grondstof die bijdraagt aan het verminderen van CO2-uitstoot.”

VDM Woningen is van grondlegger tot één van de koplopers in houtskeletbouw uitgegroeid. Juist ook op het gebied van moderne en duurzame productie. Daarnaast biedt het bedrijf woningcorporaties, projectontwikkelaars en beleggers met het woonconcept VDM NEXT een duurzame oplossing voor eenpersoonshuishoudens.  Bij dit woonconcept wordt een prefab 3d-unit toegepast in de woning. Het toilet, de hal, meterkast, technische ruimte en de badkamer van de woning worden al in de fabriek als prefab 3d-unit geproduceerd. De badkamer en toiletruimte krijgen zelfs al hun wandafwerking en sanitair. De 3d-units gaan vervolgens naar de bouwplaats waar ze in één keer plug and play worden geplaatst. “De prefab units zorgen voor een flinke tijdsbesparing. Niet alleen op de bouwplaats zelf, maar ook in het logistieke proces. Gevolg: een verminderde CO2-uitstoot en lagere logistieke kosten.”

Meer informatie over houtskeletbouw van VDM staat hier.

Hout en prefab maken onderdeel uit van het expositieprogramma van HOUTBOUW

Ga terug