Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws archief

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

2021

Houten draagconstructie geeft sfeer aan horeca in gerestaureerde boerderij

Na een brand werd de Rijksmonumentale Brediusboerderij uit 1852 grotendeels verwoest. Hij wordt nu herbouwd en getransformeerd tot horecavoorziening. De gasten ervaren een sfeervol interieur, mede dankzij de nieuwe houten draagconstructie.

Lees meer...

Houten tribunetrap als centraal ontmoetingspunt in schoolgebouw

Beton voor de constructie van de Wolfert Lansing school en hout voor onder meer de grote tribunetrap in het atrium. De school is gerealiseerd in een modulair bouwsysteem.

Lees meer...

Prefab houten modules voor groene woonbuurt Silvolde

Op een voormalige fabriekslocatie in Silvolde komt de natuurrijke woonbuurt Rivierduinen. MIX architectuur maakte het ontwerp van de 59 woningen die worden opgebouwd uit prefab houtbouwmodules van Barli.

Lees meer...

Ronde houten kapconstructie voor appartementengebouw

Voor Westduin Lodge is Sint Maartenszee heeft Houtbouw ’t Zand houten kappen in een ronde vorm geprefabriceerd. Met het plaatsen van deze kapelementen heeft het appartementencomplex z’n hoogste punt bereikt

Lees meer...

Kalkhennep voor gevels gerenoveerd gemeentehuis Voorst

Bij de renovatie en verduurzaming van het  Huis van de gemeente Voorst heeft De Twee Snoeken gekozen voor van biobased materialen, waaronder kalkhennep als gevelbekeding.

Lees meer...

Hybride sandwichelementen combineren beton en hout

Hybride bouwen biedt bouwbedrijven een duurzamere manier van bouwen zonder hun huidige bouwmethoden te veranderen. 

Lees meer...

Iconisch huis met 100 duurzame bouwmaterialen

Op de Dutch Design Week, die eind oktober werd gehouden, werd een huis gepresenteerd dat volledig in biobased materialen en circulaire bouwmethoden is opgetrokken

Lees meer...

Bekroning voor recycling materialen waaronder hout van oude dakramen

Geen dakramen op de afvalberg, maar recyclen en hergebruiken in nieuwe producten. VELUX Nederland heeft met z’n 'take-back recyclingdienst' de titel ‘Fabrikant van de Toekomst 2021 gewonnen’.

Lees meer...

Hout en kalkhennep als aanvulling op hergebruikt betoncasco

Het hergebruikte betonnen casco van het duurzame Huis van de Gemeente Voorst wordt aangevuld met een nieuwe, gelamineerde houtconstructie. Deze nieuwbouw verrijst op de locatie van het voormalige entreeplein en huisvest de nieuwe publiekshal en raadzaal.

Lees meer...

Alom natuurlijke elementen in eco-school De Verwondering

In het ontwerp van de basisschool De Verwondering in Almere staat hout centraal. Voor de verduurzaamde houten gevel is NobelWood gekozen en de grote pilaren zijn gemaakt van larikshout uit Nederlandse bossen.

Lees meer...

Natuurbeleving vanuit bijzondere waterwoningen in Rotterdam

In Rotterdam zijn de waterwoningen van het project Kade van Agata opgeleverd. MIX architectuur maakte het ontwerp voor de zes woningen in opdracht van Nederlandse Bouw Unie (NBU).

Lees meer...

Hergebruikte spanten als beeldbepalende constructie van paviljoen

Het paviljoen KEVN in Eindhoven is grotendeels opgebouwd uit hergebruikte bouwmaterialen, waaronder houten spanten die nutteloos bleken voor de bouw van een kippenschuur.

Lees meer...

Krachtig silhouet van woningen past bij dorpskern Amerongen

De zes geschakelde villa’s op het Amerongse Dorpshuisplein tonen krachtig én vriendelijk dankzij de vormgeving door MIX architectuur en het zichtbare gebruik van hout.

Lees meer...

Houten-hybride kantoorgebouw biedt gezonde, duurzame werkomgeving

De contouren van het houten-hybride kantoorgebouw voor DPG Media in Ouder-Amstel worden zichtbaar. Drie maanden geleden is met de bouw gestart van Mediavaert, dat één van de grootste houten-hybride kantoren ter wereld wordt.

Lees meer...

“Opschalen in houtbouw is mogelijk”

Bouwen met hout is concurrerend en heeft de mogelijkheid te voldoen aan alle Bouwbesluit- en BENG-eisen. Dat blijkt uit de recent verschenen ‘Rapportage Woningbouw in hout’.

Lees meer...

Fysiek en geestelijk welbevinden dankzij houtbouwwoning

Woningen die gezonder zijn om in te leven en die beter zijn voor de wereld. Het concept Mijn Houten Huis is ontworpen volgens biologische principes en wordt gebouwd met biobased materialen.

Lees meer...

Via parametrisch ontwerp en robotisering naar verwerking van resthout

“We zijn heel erg op zoek naar nieuwe productietechnieken in relatie tot circulair bouwen. We kunnen meerwaarde geven aan circulariteit door robots in te zetten die van resthout specifieke producten maken.”

Lees meer...

Gestandaardiseerde houten modules als basis voor gevarieerde woningen

In de Hengelose Es zijn 4 bijzondere houtbouwwoningen opgeleverd. Gebouwd met kant-en-klare modules met woonkamer, keuken, entree/n toilet en slaapkamers. Elke dag ontstond zo een complete woning van 150 m2.

Lees meer...

Snelle realisatie van grootschalig houten woongebouw

De bouw van het woongebouw M’DAM in Monnickendam vordert gestaag. Met dank aan de geprefabriceerde houtbouwappartementen die compleet uit de fabriek worden aangevoerd en op de bouwplaats worden gestapeld tot een U-vormig gebouw.

Lees meer...

Bestaande buurt aardgasvrij met comfortabele houtskeletbouwwoningen

Comfortabel, duurzaam en als eerste bestaande buurt in Nederland van het aardgas af. In de buurt Jerusalem in Nijmegen realiseert Talis 220 nieuwe sociale huurwoningen in houtskeletbouw op de fundering van de bestaande woningen.

Lees meer...

Houtbouw: één stap terug, twee stappen vooruit

Het was op televisie: een aannemer die aangaf dat hij voor een simpele panlat van 29 cent per m1 nu al het dubbele moest betalen. Het betekent geen streep door houtbouw. Want ten eerste stijgen de prijzen van alle bouwmaterialen en ten tweede zijn er al (Zweedse) verwachtingen omtrent prijsstabilisatie.

Lees meer...

Hout geeft warmte en sfeer aan nieuwe hoofdkantoor NVM

Het ontwerpmotto van Heembouw Architecten is: plekken creëren waar mensen willen zijn. “Daarom is bij het nieuwe hoofdkantoor van brancheorganisatie NVM U.A. met name in het atrium veel hout toegepast. Omdat dit een gevoel van warmte en geborgenheid geeft.”

Lees meer...

Kalkhennep, stro en hout voor paviljoen natuurbegraafplaats

Natuurbegraafplaats Slangenburg bij Doetinchem wordt verrijkt met een ceremoniepaviljoen. Geheel in stijl met de aard van de begraafplaats ligt er een ontwerp voor een natuurlijk ogend én voelend gebouw, te realiseren in organische materialen als hout, hennep en stro.

Lees meer...

Veel animo voor City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen

Binnen de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen werken gemeenten, provincies, ministeries en diverse sectororganisaties en private partijen aan versnelling en verbetering van circulair bouwen. Met recent 48 nieuwe partners komt het totaal op 86 partners.

Lees meer...

Handel wil beschikbaarheid hout op peil houden

De Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) ziet dat de aandacht voor hout en houtproducten zienderogen toeneemt. Met als keerzijde van de medaille de druk op de kostprijs. Maar dat lijkt van tijdelijke aard.

Lees meer...

Van houten kozijnen naar complete bouwelementen

Al 42 jaar produceert Timboco naast kozijnen ook vele vormen van prefab houtskeletbouw. “De vraag naar complete bouwelementen in hout groeit sterk. We hebben recent een derde productielijn ingericht.”

Lees meer...

Biobased Bedrijvengids 2021

Hij is af, de eerste editie van de Biobased Bedrijvengids 2021 van onze partner Holland Houtland.  Met meer dan 70 bedrijven is het een goed gevulde catalogus over bouwen met oneindige plantaardige grondstoffen en materialen, zoals hout, hennep, stro en vlas.

Lees meer...

ONCRA: CO2 vergelijker reguliere bouw versus biobased (FULL CARBON CREDITS)

Vanuit de natuur zijn heel veel oplossingen die klimaatverandering keren, kortgezegd: bomen en planten halen CO2 uit de lucht en houden CO2 vast. Om te zorgen dat er geld beschikbaar komt voor natuurlijke klimaatoplossingen, ontwikkelt Climate Cleanup het full carbon model ONCRA.

Lees meer...

Droom om duurzaam en gezond biobased te bouwen wordt werkelijkheid

Op het webinar ‘Beslissen over gezond en duurzaam biobased bouwen’ sprak Norbert Schotte: “Mijn droom is slimmer bouwen en daarmee energie opwekken en CO2 opslaan.” Terugblik!

Lees meer...

54events verplaatst voorjaarsbeurzen naar 2022

Beursorganisator 54events heeft vanwege de aanhoudende onzekerheid over de haalbaarheid van grotere zakelijke bijeenkomsten haar vakbeurzen RENOVATIE, MONUMENT en HOUTBOUW uitgesteld naar dinsdag 17, woensdag 18 en donderdag 19 mei 2022.

Lees meer...

TU-studenten bouwen circulaire uitkijktoren in Nieuw Delft

Aan de Westlandseweg in Delft wordt een bijzonder object gebouwd: een tijdelijke, circulaire uitkijktoren, bijna volledig gemaakt van hout.

Lees meer...

Lat voor duurzaamheid en circulariteit komt steeds hoger te liggen

Dutch Green Building Council heeft een Raad van Advies in het leven geroepen. Als adviseur en sparringpartner. “We moeten de lat voor duurzaamheid en circulariteit telkens hoger leggen en zo de bouw triggeren om toekomstbestendige keuzes te maken, ook in materiaalgebruik.”

Lees meer...

Hoe zit het met de stabiliteit van hout?

De Bouwcampus organiseerde recent presentaties van Rob Verhaegh en Walter van Adrichem over stabiliteit van hout in twee concrete ontwerpen.

Lees meer...

De eerste circulaire huurwoningen in Twente

Woningcorporatie De Woonplaats en zeven samenwerkingspartijen realiseerden de eerste circulaire woningen in Twente. Door het bouwen met veel herbruikbaar materiaal en keuze voor hernieuwbare bouwmaterialen als hout is de milieubelasting minimaal.

Lees meer...

Duurzame puzzel is meer dan goed scorende bouwmaterialen

Uitspraken als ‘wij zijn het meest duurzame bouwmateriaal’ passen volgens Olga van der Velde, adviseur duurzaam bouwen bij NIBE, niet bij de grote maatschappelijke opgave van een duurzame en circulaire wereld. “Alle duurzame initiatieven zijn onderdeel van de duurzaam bouwen puzzel.”

Lees meer...

“Geen uitval, geen afval”

Gemeente Den Bosch had de wens bij de herhuisvesting van het werk-ontwikkelbedrijf Weener XL om zowel een gastvrij gebouw voor medewerkers en bezoekers te realiseren als een duurzaam en circulair gebouw. Met veel hout en andere biobased materialen.

Lees meer...

Royale maat garages voor luxe villa’s

Voor 9 luxe villa’s in Rotterdams nieuwste stadswijk Park 16Hoven heeft Van den Hondel Prefab de houten garages mogen leveren. De toegepaste chique houtsoort en de royale maatvoering maken dit houtbouwproject bijzonder.

Lees meer...

‘IKEA-woningen’ bewijzen snelle woningbouwproductie

Circa 130.000 m2 woonruimte, dat jaarlijks uit één moderne fabriek in Kumna in Estland komt. Deze snelheid in woningbouwproduct vormt een inspiratiebron voor Nederland.

Lees meer...

Duits houtbouwconcept voor Nederlandse duurzame woningen

Aan de Sportlaan in Weert zijn in opdracht van Wonen Limburg en in samenwerking met Helwig Timmerfabriek 16 zeer duurzame en energiezuinige woningen opgeleverd, die zijn gebouwd met een vernieuwend Duits houtbouwconcept: ‘NUR-Holz’.

Lees meer...

Publiekspaviljoen als huiskamer van gemeente West Betuwe

Het gemeentehuis van West Betuwe in Geldermalsen wordt verduurzaamd, gemoderniseerd en uitgebreid. Zo wordt er een transparant nieuw publiekspaviljoen van hout aan het bestaande gebouwencomplex toegevoegd.

Lees meer...

Bouwen in hout gunstiger dan uit duurzaamheidsmeting blijkt

“De levenscyclusanalyses en milieuprestatieberekeningen zijn belangrijke instrumenten voor het bereiken van onze duurzaamheidsambities, maar ze zijn niet in beton gegoten.

Lees meer...

DELA’s meest duurzame crematorium in 100% houtbouw

Aan het Hoendiep in Groningen laat DELA een nieuw crematorium bouwen. Energiezuinig, duurzaam, circulair, aardbevingsbestendig, al deze ambities zijn samengebracht in een vrijwel volledig houten gebouw.

Lees meer...