Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Hybride sandwichelementen combineren beton en hout


Hybride bouwen biedt bouwbedrijven een duurzamere manier van bouwen zonder hun huidige bouwmethoden te veranderen. 

Metsä Wood heeft samen met een aantal co-makers een hybride sandwichwandelement ontworpen dat prefab bouwen vernieuwt. De innovatie combineert beton met Kerto® LVL (gelamineerd fineerhout). Het lichtere gewicht van de hybride sandwichwandelementen bleek een belangrijk voordeel te zijn bij het eerste bouwproject in de nieuwe zagerij van Metsä Fibre in Rauma. “Het gebruik van hybride elementen vermindert de hoeveelheid beton en de elementen zijn ook lichter dan typische elementen,” verklaart Ilkka Romo, directeur van de Productivity and Quality Unit bij Skanska.

De vraag naar hout is stijgende en de directeur voorziet dat houtbouw in de komende jaren nog verder zal toenemen. Bij de productie van een hybride sandwich-wandelement vormt het Kerto LVL-paneel de dragende kern. Daarna volgen een isolatielaag en een buitenzijde van gewapend beton.

De hybride sandwichelementen zijn op de bouwplaats makkelijk te monteren, zo bleek bij de realisatie van het sorteergebouw, onderdeel van de nieuwe zagerij. De montage van de hybride sandwichwandelementen voor de eerste verdieping, ca. 100 m2, nam vijf uur in beslag. “De montage van de hybride sandwichwandelementen is vergelijkbaar met traditionele betonnen sandwichelementen. We konden een lichtere kraan gebruiken omdat de hybride sandwichwandelementen lichter zijn dan de traditionele sandwichelementen. Het lichtere gewicht kan besparingen opleveren bij een groot bouwproject," zegt Petri Puputti, Construction Manager, Skanska.

De elementen hebben identieke verbindingen aan de onderzijde en de naden van de hybride sandwichelementen zijn voorzien van houtschroeven. Hij benadrukt ook dat na de montage van hybride sandwichwandelementen de naden afgewerkt zijn en er geen naden, betonslijpwerk of reiniging nodig is, zoals bij betonnen sandwichpanelen het geval is.

Het sorteergebouw zal eind 2021 en de zagerij zal in het derde kwartaal van 2022 klaar zijn.

Afbeeldingen: https://databank.metsagroup.com/l/_HmGnGStqxc5

Ga terug