Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Duits houtbouwconcept voor Nederlandse duurzame woningen


Aan de Sportlaan in Weert zijn in opdracht van Wonen Limburg en in samenwerking met Helwig Timmerfabriek 16 zeer duurzame en energiezuinige woningen opgeleverd, die zijn gebouwd met een vernieuwend Duits houtbouwconcept: ‘NUR-Holz’.

‘NUR-Holz’ is een Duits houtbouwconcept waarbij massieve wanden worden gemaakt uit kruislaaghout van vuren, waarvan de lagen niet verlijmd zijn, zoals bij CLT, maar samengeperst worden door middel van beukenhouten deuvels met schroefdraad. Groot voordeel is dat binnenafwerking niet nodig is. Verder heeft het product alle kenmerken en voordelen die eigen zijn aan hout: het bindt CO2, is vormvast, recyclebaar en dampopen, geeft geen bouwvocht, vangt temperatuurschommelingen op en is thermisch comfortabel.

In 2014 werd de nieuwbouw van Geelen Counterflow gerealiseerd, waarvoor Helwig Timmerfabriek de prefab gevelelementen inclusief kozijnen als complete bouwschil fabriceerde en monteerde. In 2017 ontving dit gebouw de hoogste waardering van het internationale certificeringssysteem voor bouwprestaties, BREEAM-NL. Het was daarmee op dat moment het duurzaamste kantoor ter wereld. Wonen Limburg was al overtuigd van de voordelen van bouwen met hout en wilde een pilotproject realiseren voor houten NOM-woningen met EPV. Eind vorig jaar werd begonnen met realisatie van 16 woningen aan de Sportlaan in Weert. Helwig werd geselecteerd als één van de bouwpartners en produceerde 120 stuks prefab HSB wanden met ingebouwde Red Grandis FSC buitenkozijnen, compleet fabrieksmatig afgelakt met triple glas. Het bedrijf verzorgde ook samen met Innovatie de volledige montage op de bouw.

Dit vernieuwende houtbouwproject past bij het DNA van Helwig, dat altijd op zoek is naar innovatieve en milieuvriendelijke technieken. Zoals alternatieve houtproducten (Accoya® en Bamboo®) ter vervanging van het kostbare hardhout, machines die het productieproces versnellen en verbeteren, duurzame toepassingen en supermoderne afwerkingsmaterialen. Directielid Bob Helwig: “We zetten met dit project een volgende stap richting CO2 reductie voor een duurzamere wereld. We zijn benieuwd of dit mooie en duurzame project navolging krijgt. Wonen Limburg geeft met dit project het goede voorbeeld, want deze woningcorporatie heeft bewust gekozen voor het materiaal hout, omdat ze geloven dat hout in de toekomst steeds vaker de voorkeur zal krijgen boven beton, staal, aluminium of kunststof. Tegelijkertijd beseft men dat hout nu nog niet de goedkoopste keuze is. Men wilde echter nagaan of met een zeer duurzaam houtbouwsysteem de gewenste bouwprestaties gerealiseerd zouden kunnen worden. Wonen Limburg is niet alleen bezig om voor minder draagkrachtige mensen betaalbare woningen te bouwen, maar men wil ook dat mensen zich goed voelen in deze zeer duurzame houten woningen.”

Laat u op vakbeurs HOUTBOUW inspireren over de innovatieve aspecten van houtbouwconcepten

Meer informatie: https://www.helwig.nl/

Ga terug