Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Houten draagconstructie geeft sfeer aan horeca in gerestaureerde boerderij

Foto: Dick van Doorn

Na een brand werd de Rijksmonumentale Brediusboerderij uit 1852 grotendeels verwoest. Hij wordt nu herbouwd en getransformeerd tot horecavoorziening. De gasten ervaren een sfeervol interieur, mede dankzij de nieuwe houten draagconstructie.

De Stichting Hofstede Batestein is verantwoordelijk is voor restauratie, beheer en exploitatie van de Brediusboerderij, die officieel de naam Hofstede Batestein draagt. Vele generaties Bredius runden de boerderij en het landgoed met veeteelt en het kweken van fruit en voedsel. De boerderij is in 2004 ‘verspijkerd’ tot woonhuis, maar na een verwoestende brand in 2008 wilden de bewoners niet terug. Diverse plannen voor herbestemming stuitten op weerstand en uiteindelijk kocht de gemeente de inmiddels verpauperde en overwoekerde ruïne terug in 2015 en gaf de Stichting Hofstede Batestein de ruimte om de boerderij in ere te herstellen, naar een ontwerp van Arco Architecten uit Oudewater en uitgevoerd door aannemer Schouten uit Benschop.

In het gebouw is een prachtige nieuwe houten draagconstructie geplaatst. Deze zorgt samen met de gerestaureerde gevels en boerderijkozijnen voor de authentieke, ruimtelijke sfeer in het gebouw. De installatietechniek heeft een plek gekregen tussen de houtconstructie en is niet afgetimmerd om het houten vakwerk goed zichtbaar houden. Het gebouw is gasloos geworden door de gebouwschil goed te isoleren en een nieuw geïsoleerd dak met rietbedekking aan te brengen.

De restauratie ligt op schema en naar verwachting kan in het vroege voorjaar van 2022 het gebouw als restaurant in gebruik worden genomen. Met een aparte vergaderruimte op de eerste verdieping. Dan staat er een boerderij die de uitstraling van weleer heeft, maar die wel een functioneel gebouw is geworden, met een hoge mate van comfort, energiezuinigheid en met kwalitatief goede materialen.

Ga terug