Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Hout geeft warmte en sfeer aan nieuwe hoofdkantoor NVM


Het ontwerpmotto van Heembouw Architecten is: plekken creëren waar mensen willen zijn. “Daarom is bij het nieuwe hoofdkantoor van brancheorganisatie NVM U.A. met name in het atrium veel hout toegepast. Omdat dit een gevoel van warmte en geborgenheid geeft.”

Architect Vivian Wijburg is verantwoordelijk voor het architectonische ontwerp en de engineering van het nieuwe hoofdkantoor op bedrijventerrein Papendorp in Utrecht, met inbreng van Daniela Schelle voor het interieurontwerp. Vivian: “NVM wilde een solide gebouw volgens beproefde bouwmethoden, uiteraard met oog voor duurzaamheid. Wij hebben als Heembouw intensief samengewerkt met de medewerkers en de leden van de NVM om te komen tot een duurzaam en gezond kantoor, waarin alle wensen van de gebruikers terugkomen. Een gebouw waarin je dankzij transparantie, aangename sfeer en comfort jarenlang prettig kunt werken, is ook een vorm van duurzaamheid. Er is in het nieuwe kantoor ook veel ruimte voor ontmoeten en leren geschapen. Het wordt een plek waar mensen zich thuis voelen in hun werk.”  

Heembouw realiseert het nieuwe pand voor NVM, waar begin dit jaar mee is gestart. De ruwbouw wordt grotendeels opgetrokken in prefab beton. Daarin wordt uit oogpunt van duurzaamheid onder andere gerecycled cement verwerkt om de CO2-uitstoot te verlagen. Voor de afbouw worden diverse materialen toegepast. De eyecatcher in het gebouw is het grote atrium, dat het ‘clubhuis van NVM’ wordt. Dit atrium is de verbindende schakel tussen de kantoren en de opleidingslokalen voor de Academie voor Vastgoed cursisten en is het kloppend hart van het gebouw. Vivian: “Dit is ook de plek waar we bewust voor houten wanden en trappen hebben gekozen. Twee wanden in het atrium zijn van boven tot onder met geperforeerd hout bekleed, dat daarmee niet alleen voor die warme sfeer zorgt, maar ook akoestisch werkt voor het geluid in het atrium. Het hout zorgt voorts voor mooie contrasten met andere materialen en het strakke stucwerk. Het hout komt ook in de kantooromgeving op diverse plekken terug. Overigens worden ook veel maatwerkmeubelen in hout vervaardigd.”

Voor NVM zijn het comfort en een gezonde werkomgeving voor de medewerkers en de leden erg belangrijk. Alle kantoorzones voldoen aan klimaatklasse A en beschikken over te openen ramen. Bij de materiaalkeuzes is gekeken naar levensduur, duurzaamheid en circulariteit. Het gebouw is volledig elektrisch gekoeld en verwarmd met warmtepompen en klimaatplafonds. De PV-panelen op het dak leveren een groot deel van de stroom die hiervoor nodig is. Qua exterieur is het kantoor af te lezen als een monoliet die perfect past in de groene omgeving van Papendorp.

Vivian Wijburg besluit: “NVM had een uitgebreid Programma van Eisen neergelegd. Ik ben er trots op dat we dit met elkaar hebben kunnen vertalen in een aansprekend ontwerp, passend in het budget. Voor Heembouw is creëren de optelsom van bedenken, ontwikkelen en realiseren. Hier komt de kracht van onze integrale aanpak als ontwerpende bouwer, waarbij we klantopgaven oppakken als één team van ontwerpers en bouwers samen, duidelijk naar voren.”

Laat u op HOUTBOUW 2022 inspireren door de verschillende toepassingen van HOUTBOUW

 

 

Ga terug