Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Hergebruikte spanten als beeldbepalende constructie van paviljoen

Foto: Frank Hanswijk

Het paviljoen KEVN in Eindhoven is grotendeels opgebouwd uit hergebruikte bouwmaterialen, waaronder houten spanten die nutteloos bleken voor de bouw van een kippenschuur. Het gebouw is bovendien droog gebouwd, zodat het later makkelijk te demonteren en te hergebruiken is.

Superuse heeft in opdracht van St. Trudo het ontwerp gemaakt voor de transformatie van een oud schoolgebouw tot ateliers en de bouw van een circulair paviljoen met hergebruikt materiaal. De monumentale school aan de Galileïstraat in Eindhoven is een ontwerp van de architecten J.W. Hanrath en Paul Briët en dateert uit 1930. De school is sinds 2001 een rijksmonument. Met de verkoop van de school aan St. Trudo hoopte de gemeente Eindhoven dat de school een nieuwe bestemming zou krijgen en zo een positieve stempel zou kunnen drukken op de transformatie van Woensel-West. Het voormalige schoolgebouw zou bovendien een mooie herinnering blijven vormen aan de bijzondere ontstaansgeschiedenis van deze uitbreidingswijk in Eindhoven.

Het Architectenbureau Superuse Studios uit Rotterdam werd benaderd om vorm en inhoud te geven aan de transformatie van het monumentale pand. De ruimte voor de verbinding tussen het schoolgebouw en de omgeving lag in het ongebruikte plein. Door plaatsing van een extravert paviljoen met een programma wat aansluit op de wensen van zowel de gebruikers van het schoolgebouw en de omgeving wordt aansluiting gemaakt met de overkant van de straat en de rest van de buurt.

350

De school met zijn kenmerkende corridors is als monument hersteld. Door de drie hoge ramen aan de achterzijde van het gebouw te vervangen voor deuren is de school met het achterliggende plein verbonden. De plaatsing van een extravert paviljoen voor de introverte school heeft ervoor gezorgd dat een deel van het plein extra is omkaderd en daardoor is er nieuw leven ontstaan, als aanvulling op het gebruik door Kelderman en Van Noort.

Superuse Studios is bekend om het bouwen met hergebruikte materialen en door de 24 jaar ervaring hiermee een expert in het vinden van hergebruikte materialen. De secundaire materialen worden bij voorkeur dicht bij de bouwlocatie gevonden om de milieu-impact van het transport zo minimaal mogelijk te houden. Zo heeft Verberne Projecten bouw+meubel voor de bouw van het paviljoen gebruik gemaakt van hergebruikte materialen, zoals HEA-staalprofielen, Stelcon platen, deuren, aluminium stijlprofielen, isolatiemateriaal en interieur, die veelal uit de directe omgeving van het project te vinden waren; bijvoorbeeld de Stelcon platen en de stalen profielen, die uit de Eindhovense wijk Strijp-S kwamen. De houten spanten springen het meest in het oog. Dit zijn hergebruikte spanten uit een oude kippenschuur. Deze spanten waren ingekocht door een geitenboerderij voor een nieuwe schuur. Echter, de bouwvergunning voor deze schuur werd niet verleend, waardoor de spanten te koop zijn aangeboden. Deze zijn bewerkt en verzaagd zodat ook de gordingen van dit hout gemaakt konden worden.

Ook is het nieuwe gebouw helemaal droog gebouwd, waardoor het remontabel is. Het paviljoen is niet gebouwd op een paalfundering, hierom moest de fundering erg zwaar worden. Er zijn drie lagen Stelcon platen aanwezig in de vloer om het nodige gewicht te creëren. De constructie is berekend door Vianen Bouwadvies BV Nuenen.

Hergebruik van materialen komt terug in het inhoudelijke programma van HOUTBOUW.

Ga terug