Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Bekroning voor recycling materialen waaronder hout van oude dakramen


Geen dakramen op de afvalberg, maar recyclen en hergebruiken in nieuwe producten. VELUX Nederland heeft met z’n 'take-back recyclingdienst' de titel ‘Fabrikant van de Toekomst 2021 gewonnen’.

Tijdens de door Hibin georganiseerde ‘Fabrikant van de Toekomst verkiezing’ werden fabrikanten beoordeeld op procesinnovaties in de categorieën Bouw- en renovatieopgave, Minder primaire grondstoffen, Data voor stroomlijning van de bouwsector en Hindervrije bouwlogistiek. VELUX Nederland werd door de vakjury uitgeroepen tot Fabrikant van de Toekomst 2021 in de categorie ‘Minder primaire grondstoffen’. Daarnaast was er de ‘overall’ publieksprijs.

Om bouwafval tegen te gaan en dakramen van de afvalberg te redden, worden VELUX dakramen via de 'take-back service’ gescheiden ingezameld en gedemonteerd door bedrijven die veelal onder de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) vallen of bedrijven die werken aan de re-integratie van gedetineerden. Met de hieruit ontstane grondstoffen zoals glas, hout, aluminium en kunststoffen, worden nieuwe producten gemaakt. Zo reduceert de producent een CO2 reductie van 28% per dakraam in vergelijking met bouw- en sloopafval in de laatste fase van de levenscyclus.

“Duurzaamheid staat bij ons voorop,” benadrukt Ronald Bal, ‎Sustainable Development Improvement Manager bij VELUX Nederland. “Zo zijn we druk bezig met het op terugwerkende kracht compenseren van onze eigen CO2 uitstoot door het planten van nieuwe bossen. Op deze manier kunnen we in 2041 - wanneer VELUX 100 jaar bestaat - zeggen dat we levenslang klimaatneutraal zijn. Verder ondernemen we flinke stappen om ons eigen productieproces te vergroenen. Met de 'take-back recyclingdienst dakramen' willen we voorkomen dat oude dakramen op de vuilstort belanden en willen we juist het hergebruik van grondstoffen, gewonnen uit ‘oude’ ramen, stimuleren.”

De jury van de Fabrikant van de Toekomst bestond uit Marjet Rutten (voorzitter), Margriet Drijver, voormalig bestuurlijk boegbeeld Renovatieversneller (categorie Versnelling van de bouw- en renovatieopgave), Bianca Seekles, Directievoorzitter ERA Contour B.V. (categorie Minder primaire grondstoffen), Jacqueline Meerkerk, directeur Stichting BIM Loket (categorie Data voor stroomlijning van de bouwsector) en Annemarie Terpstra, vertegenwoordiger MKB Topsector Logistiek (categorie Hindervrije bouwlogistiek).

Ga terug