Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Bestaande buurt aardgasvrij met comfortabele houtskeletbouwwoningen


Comfortabel, duurzaam en als eerste bestaande buurt in Nederland van het aardgas af. In de buurt Jerusalem in Nijmegen realiseert Talis 220 nieuwe sociale huurwoningen in houtskeletbouw op de fundering van de bestaande woningen.

Binnen 20 werkdagen worden de woningen gesloopt en opnieuw gebouwd met het woningbouwconcept ‘Blokje Om van Dura Vermeer. De daarbij toegepaste houtskeletbouwmethode is duurzaam, comfortabel en maakt het mogelijk om snel te bouwen. Om de sociale huurwoningen aardgasvrij te maken, gebruikt Talis een combinatie van beproefde technieken, die nog niet eerder op deze manier zijn toegepast. De woningen zouden in eerste instantie een aardgasaansluiting krijgen, omdat aardgasvrij bouwen voor de corporatie financieel niet haalbaar was. Toch werd uiteindelijk een oplossing gevonden, met een subsidie van de provincie Gelderland, de gemeente Nijmegen en een korting op de verhuurdersheffing.

Het is de eerste aardgasvrije buurt in Nederland binnen de bestaande bouw. Bewoners hadden zelf de keuze of ze een aardgasvrije woning of op een woning op aardgas wilden. Bijna alle bewoners kozen voor aardgasvrij. Enkele huurders zijn nog niet om, de woningen worden zo gebouwd dat ze later alsnog kunnen omschakelen. De woningen krijgen acht zonnepanelen en twee zonnecollectoren, een zonneboiler en een doorstroomboiler. De zonneboiler bevat 290 liter water en wordt verwarmd met de zonnecollectoren. Het is een stille en duurzame techniek die garantie biedt voor warm water en een warme woning.

De keuze voor houtbouw past goed bij het duurzame karakter van het nieuwe Jerusalem. Hout is herplantbaar en heeft veel minder impact op de aarde dan andere bouwmaterialen. Daarnaast is de inzet van groot materieel beperkt en zijn de elementen snel te monteren. Hout biedt een comfortabel binnenklimaat en onderzoek toont aan dat bewoners zich gelukkiger voelen in een houten woning.

Bron: BouwTotaal, mediapartner van vakbeurs PREFAB

Ga terug