Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

‘IKEA-woningen’ bewijzen snelle woningbouwproductie


Circa 130.000 m2 woonruimte, dat jaarlijks uit één moderne fabriek in Kumna in Estland komt. Deze snelheid in woningbouwproduct vormt een inspiratiebron voor Nederland.

Harmet is een Estlands offsite bouwbedrijf dat in 1992 is opgericht en werk biedt aan zo'n 800 mensen in vijf fabrieken in Estland en Finland. De nieuwste en modernste fabriek in Kumna in Estland produceert meer dan 3600 modules per jaar aan houten modulaire woningen en bouwplaatsmodules. Bij dergelijke productiesnelheden is het belangrijk dat zowel de kwaliteit van het toegeleverde product als de betrouwbaarheid van de levering nauwkeurig zijn. Het gebruik van Kerto® LVL-producten (gelamineerd fineerhout) van Metsä Wood voor een groot gedeelte van de houten modules en elementen maakt een snelle, lichte en groene constructie van onder andere de modulaire woningen van Skanska's BoKlok mogelijk. Vooral de technische expertise en productkennis van Metsä Wood wordt zeer gewaardeerd, omdat dit de modulaire producenten helpt bij de verdere ontwikkeling van hun bedrijf. En grotere overspanningen met vaste afmetingen en de mogelijkheid om lichtere en veelzijdigere gebouwen te ontwerpen, zijn duidelijke voordelen vanuit het productieperspectief.

Bouwactiviteiten verschuiven steeds meer van de bouwplaats naar de fabriek. Gestandaardiseerde producten verhogen de kwaliteit en de efficiëntie van de bouw. De doorlooptijd op bouwplaatsen wordt korter en er ontstaan minder fouten. Een van de grootste klanten van Harmet is BoKlok, een concept dat gezamenlijk is ontwikkeld door bouwbedrijf Skanska en IKEA. BoKlok woningen zijn betaalbare appartementen en rijtjeshuizen die als turnkey oplossing aan de klant worden geleverd. Harmet produceert de geprefabriceerde modules, die compleet met deuren en ramen, stroom- en watersystemen, kant-en-klare badkamers en keukens worden geleverd. Op de foto een voorbeeld van de snelle woningbouw.

 Jerker Lessing, Director Research and Development, BoKlok spreekt op OFFSITE International op 12 oktober aanstaande. Meer info hier!

Ga terug