Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Prefab houten modules voor groene woonbuurt Silvolde


Op een voormalige fabriekslocatie in Silvolde komt de natuurrijke woonbuurt Rivierduinen. MIX architectuur maakte het ontwerp van de 59 woningen die worden opgebouwd uit prefab houtbouwmodules van Barli.

In opdracht van Groenvast Arnhem en in samenwerking met tuin- en landschapsarchitect Studio Nico Wissing ontstond het plan Rivierduinen in het Achterhoekse Silvolde. De fabrieksgebouwen op het besloten terrein verdwijnen en maken ruimte voor een duurzame, open en groene woonbuurt. Het plan dankt zijn naam aan de herintroductie van een deel van de oude rivierduin, kenmerkend voor de omgeving rond de Oude IJssel. In Rivierduinen komen 59 grotendeels houten woningen: 39 appartementen en 20 grondgebonden woningen. Hart van de buurt is de herstelde rivierduin, met de gemeenschappelijke ruimte Hal 11, de moestuin en plantenkas. Achterhoeks naoberschap krijgt vorm in collectiviteit, initiatief, betrokkenheid en samenwerking.

De nieuwe rivierduin en de architectuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De bewoners van Rivierduinen wonen straks niet áán maar ín de duinen. Naast de collectieve tuin omvat het plan voor iedere woning een eigen, overdekte buitenkamer. De met hout omzoomde balkons en veranda’s bieden privacy en verbinden de woningen met het landschap dat losjes tussen de bebouwing spoelt. Grote vensters zorgen voor veel licht en onbelemmerd uitzicht. Zo kunnen de bewoners het landschap tot in hun woning ervaren.

De woningen worden opgebouwd uit geprefabriceerde houtbouwmodules. Elke woning bestaat uit twee modules die op verschillende manier gecombineerd worden. Zo ontstaan de diverse woningtypologieën: de appartementen krijgen twee modules naast elkaar en de grondgebonden woningen bestaan elk uit twee gestapelde volumes. Door de modules onderling te laten verspringen ontstaat ritme en plasticiteit in de gevel.

Door gebruik van prefab is de bouwtijd op locatie korter. Ook is hergebruik van de modules of losse onderdelen ervan in de toekomst mogelijk. De gevels zijn van thermisch behandeld, voorvergrijsd hout dat geen onderhoud nodig heeft. Doordat hout relatief licht van gewicht is, kan de fundering van hergebruikt beton van de oude fabriek minder zwaar worden uitgevoerd.

Voor het einde van het jaar start de fabricage van de prefab modules door Barli Bouwsystemen. Naar verwachting arriveren de eerste modules dan op locatie in het voorjaar van 2022. Behalve met opdrachtgever Groenvast Arnhem en tuin- en landschapsarchitect Studio Nico Wissing werkt MIX architectuur voor Rivierduinen samen met Constructiebureau Landerd en Studio Westgeest (ontwerp Hal 11).

Ga terug