Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Hoe zit het met de stabiliteit van hout?


De Bouwcampus organiseerde recent presentaties van Rob Verhaegh en Walter van Adrichem over stabiliteit van hout in twee concrete ontwerpen.

De Bouwcampus organiseerde recent presentaties van Rob Verhaegh (ARUP) en Walter van Adrichem (RHDHV) over stabiliteit van hout in twee concrete ontwerpen: HAUT in Amsterdam en Monarch IV in Den Haag. Hun presentaties zijn terug te kijken.

Over hout valt veel te bespreken, bediscussiëren en ontdekken. De Bouwcampus organiseert daarom bijeenkomsten over kritische ontwerpaspecten van hout in utiliteitsbouw. Het gaat om de vier thema’s brandveiligheid, akoestiek, stabiliteit en vocht. Recent vond de informatiesessie van het onderwerp 'stabiliteit' plaats. Zo’n 80 deelnemers volgden de interessante presentaties van Rob Verhaegh, Senior Structural Engineer bij ARUP en Walter van Adrichem, Raadgevend Ingenieur bij Royal HaskoningDHV. 

Rob Verhaegh bespreekt het project HAUT, het 73-meter tellende appartementencomplex dat eind dit jaar wordt opgeleverd in Amsterdam en nu al het predicaat ‘hoogste hybride gebouw van Nederland’ heeft. Hij gaat in de presentatie in op het ontwerp en de analyse van het stabiliteitssysteem en de keuzes die daaraan ten grondslag liggen.

Bekijk de presentatie: https://www.youtube.com/watch?v=0N2GoRWBtQA&feature=youtu.be

Walter vertelt over Monarch IV in Den Haag, dat zal voldoen aan de wens van het Rijksvastgoedbedrijf om meer kantoorhuisvesting voor de rijksoverheid te realiseren. Het uitgangspunt is een houten draagconstructie, waarvoor een principe-ontwerp is gemaakt, waarin de 72-meter hoge toren vanaf de tweede verdieping een geheel houten draagstructuur krijgt. De stabiliteit wordt verzorgd door de gevel, waardoor deze bepalend is voor de verschijningsvorm van het gebouw. Parametrisch ontwerpen is ingezet om de gevel zowel constructief als esthetisch te optimaliseren.

Bekijk de presentatie: https://www.youtube.com/watch?v=TM2bUkjjtBM

Ga terug