Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

DELA’s meest duurzame crematorium in 100% houtbouw


Aan het Hoendiep in Groningen laat DELA een nieuw crematorium bouwen. Energiezuinig, duurzaam, circulair, aardbevingsbestendig, al deze ambities zijn samengebracht in een vrijwel volledig houten gebouw.

Jaap Kok van Laminated Timber Solutions: “Dit gebouw wordt geheel in houtbouw gerealiseerd, met onder andere gelamineerde liggers, CLT-constructies en Kielsteg dakelementen van 20,5 meter lengte. De keuze voor hout past bij de ambitie van opdrachtgever DELA om een duurzaam gebouw te realiseren. Hout past daar als natuurlijk materiaal uitstekend bij. Veel van die houten componenten worden in de fabriek vervaardigd, naar de bouwplaats getransporteerd en razendsnel gemonteerd. En het mooie is dat je al die houtconstructies over een aantal decennia, als het gebouw zijn functie zou verliezen, uit elkaar kunt schroeven en kunt hergebruiken. Kortom, een volledig circulair gebouw, dat bovendien aardbevingsbestendig is dankzij de houten constructie.”

De keuze voor hout vermindert de CO2-uitstoot. Datzelfde geldt voor de keuze van DELA voor een gasloos gebouw met elektrische crematieoven. Bij elke crematie wordt zo 60 kuub gas bespaard. Voorts wordt de restwarmte van de elektrische crematieoven gebruikt om het pand te verwarmen. Ilse van de Voort, Manager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen DELA: “Bij onze coöperatie geloven we in een waardig afscheid voor iedereen. Maar we geloven vooral dat we er zijn voor elkaar. Wij zijn groot geworden vanuit de overtuiging dat onderlinge verbondenheid telt. Wij dragen elkaars lasten en de zorg voor elkaar. Daarom willen we onze wereld op een gelijkwaardige of zelfs betere manier achterlaten voor de huidige en toekomstige generaties. Zo is de hoeveelheid vastgelegde CO2 in de toegepaste 442 kuub aan houtproducten liefst 275.184 kg. Dit compenseert het elektraverbruik van 305 huishoudens c.q. de uitstoot van ruim 2,3 miljoen autokilometers.”

Jaap Kok vervolgt: “Binnen de vele houtbouwoplossingen in dit project springt de toepassing van de Kielsteg dakelementen in het oog. Zo’n element bestaat uit een boven- en onderlaag met daartussen V-vormige elementen uit OSB of multiplex. Zo krijg je een uiterst sterke dakconstructie, maar die door de holle kern toch licht van gewicht is. De constructie is zo sterk, dat je zonder ondersteuning nog een overstek van 10 meter kunt toepassen. Dankzij de sterkte kan bij dit project het mos-sedumdak er eenvoudig op worden aangebracht. Dit natuurlijke dak draagt bij aan de isolatie van het pand en de verbetering van de luchtkwaliteit en het zuurstofgehalte in het gebouw. Omdat de binnenzijde van de dakelementen netjes met hout is afwerkt, heb je meteen een fraai interieur. Die kant-en-klare afwerking scheelt veel arbeid en extra materiaal. De elementen hebben een brandweerstand van 30 tot 60 minuten.”

Laminated Timber Solutions heeft de licentie voor het Duitse Kielsteg houten dak- en vloerelement. Jaap Kok: “Het kan ook als vloerelement worden toegepast, maar dan moeten er wel extra oplossingen voor de akoestiek worden meegenomen. Er zijn diverse houten daksystemen, dragende houtstructuren en gelijmde houtconstructies, zodat de architect, constructeur en bouwer voor vrijwel elk project een passende oplossing voorhanden heeft. Wij willen graag ondersteunen bij de keuze voor hout. En we berekenen, ontwerpen, produceren en monteren houtelementen. Zoals bij dit crematorium in Groningen.” De bouw van DELA’s meest duurzame crematorium is ruwweg halverwege. Na de zomervakantie kunnen naar verwachting de eerste crematies plaatsvinden in dit vooruitstrevende gebouw.

De beursvloer van HOUTBOUW toont innovatieve oplossingen op het gebied van hout- en hybride bouw.

https://www.dela.nl/over-dela/maatschappelijk-verantwoord/mvo
https://www.laminatedtimbersolutions.be/nl
https://kielsteg.de/

Ga terug