Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Flexibiliteit met modulaire houtbouw


Tijd om stedelijke aanpassing te creëren, te denken in aanpasbaarheid, modulariteit en duurzaamheid. Een internationale wedstrijd in modulaire (hout)bouw toont wat er kan.

Gebouwen zijn statisch. Ze dienen het doel waarvoor ze zijn ontworpen. Maar als steden groeien en de behoefte van de samenleving verandert, levert dit problemen op. De oplossing: modulair bouwen met technische houtproducten, die flexibele en duurzame ontwerpen voor een concurrerende prijs mogelijk maken.

De Urban Adaption Competition daagt architecten en studenten van over de hele wereld uit om een manier te vinden om veelzijdige gebouwen te realiseren die aangepast kunnen worden aan de veranderende behoeften van de stadsbewoners. Gedurende de levensduur van een gebouw kunnen de woonwensen totaal veranderen door demografische, culturele of politieke ontwikkelingen. Misschien is er in een bepaalde buurt minder kantoorruimte nodig en is er meer behoefte aan kleuterscholen. Of andersom. En: stedenbouw moet niet alleen flexibel zijn, maar ook efficiënter en milieuvriendelijker worden. Hout slaat bijvoorbeeld CO2 op.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Metsä Group, de Aalto-universiteit en het Finse Ministerie van Milieu. De deelnemers wordt gevraagd een centraal gelegen onbebouwd perceel in een stedelijk gebied te selecteren. En vervolgens een plan te ontwikkelen voor een innovatief modulair houten ontwerp voor een openbaar gebouw of een bouwsysteem dat eenvoudig aangepast kan worden aan de veranderende behoeften van de wijk. De ontwerpen moeten voldoen aan visuele en functionele criteria en daarnaast (1) aanpasbaarheid, (2) modulariteit en (3) duurzaamheid laten zien. Deadline voor deelname is 31 december 2020. De winnaar ontvangt € 15.000 en de tweede prijs bedraagt € 5.000. De winnaars worden in februari 2021 bekendgemaakt.

Meer informatie over de wedstrijd staat op www.urbanadaptation.com.

Ga terug